ΥΓΕΙΑ

Κυπροελληνική ερευνητική ομάδα κατέγραψε πρόοδο για θεραπεία της λευχαιμίας

Κυπροελληνική ερευνητική ομάδα κατέγραψε πρόοδο για θεραπεία της λευχαιμίας

Πρόοδος από κυπροελληνική ερευνητική ομάδα στη Βρετανία στη θεραπεία της λευχαιμίας.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger στο Κέμπριτζ και τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Νότιγχαμ ανακάλυψαν ότι ένα ενεργό συστατικό που περιέχεται σε οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας (AML), που είναι από τις πλέον επιθετικές μορφές καρκίνου του αίματος.

Συνεπικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο κυπριακής καταγωγής Δρ Γιώργος Βασιλείου και συνεπικεφαλής συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications είναι ο Έλληνας ερευνητής Δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης.

Σε προηγούμενη έρευνά της η ίδια επιστημονική ομάδα είχε αναπτύξει μία προσέγγιση βασισμένη στη λεγόμενη τεχνική τροποποίησης γονιδίων CRISPR, που επέτρεψε την ταυτοποίηση περισσότερων των 400 γονιδίων ως πιθανών θεραπευτικών «στόχων» για διάφορους τύπους της νόσου AML.

Επικεντρώνοντας την έρευνά τους σε ένα από αυτά τα γονίδια, το SRPK1, ανακάλυψαν ότι εφόσον αυτό τροποποιηθεί έχει την ικανότητα να σταματήσει την ανάπτυξη κυττάρων της νόσου AML που συνδέονται με ανωμαλίες στο γονίδιο MML – μία από τις πλέον σοβαρές εκδοχές της λευχαιμίας.

Μελετώντας στη συνέχεια το συστατικό SPHINX31 που χρησιμοποιείται στην παρασκευή σταγόνων για παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, διαπίστωσαν ότι έχει την ικανότητα να σταματά τη δημιουργία κυττάρων της νόσου AML/MML, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη ομαλών βλαστικών κυττάρων του αίματος.

Στη συνέχεια εμφύτευσαν ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα σε ποντίκια και χρησιμοποίησαν αυτό το συστατικό για τη θεραπεία. Το αποτέλεσμα ήταν η σημαντική αναστολή ανάπτυξης κυττάρων του καρκίνου, χωρίς καμία σημαντική παρενέργεια.

Ο Δρ Βασιλείου δήλωσε ότι αυτή η ανακάλυψη «δίνει υποσχέσεις ως δυνητική προσέγγιση στη θεραπεία αυτής της επιθετικής λευχαιμίας σε ανθρώπους».

Ο Δρ Τζελέπης πρόσθεσε ότι «η στόχευση σε αυτόν το μηχανισμό επιβίωσης των κυττάρων της λευχαιμίας ίσως είναι αποτελεσματική και σε άλλους καρκίνους όπου τα συγκεκριμένα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, όπως ο μεταστατικός καρκίνος του στήθους».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top