Δέσμευση ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας για εντατικοποίηση και διεύρυνση της συνεργασίας των τριών χωρών.
Τη δέσμευσή τους για εντατικοποίηση της συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας σε τομείς στην οποία αυτή ήδη υφίσταται, καθώς και τη διερεύνηση των ευκαιριών για συνεργασία και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι ,και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος είχαν την Τετάρτη (19/12) Τριμερή Συνάντηση στη Λευκωσία για να προβούν σε ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία των τριών χωρών και για να προετοιμάσουν τη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην Ιορδανία το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, τις προσπάθειες για τερματισμό του αδιεξόδου στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή στη βάση της λύσης δυο κρατών, τις εξελίξεις στη Συρία, τη μετανάστευση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας.
Ακόμη αποφάσισαν να επεξεργαστούν περαιτέρω την ιδέα της εγκαθίδρυσης μιας Μόνιμης Γραμματείας, που η Κύπρος έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει, προκειμένου να την παρουσιάσουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών.
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την Τριμερή αναφέρεται πως οι τρεις χώρες αναγνωρίζουν τον τριμερή συνεταιρισμό τους ως ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει κατά ένα πρακτικό και στοχοπροσηλωμένο τρόπο στις συλλογικές προσπάθειες για επίτευξη του κοινού τους στόχου για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή.
Επιπρόσθετα, ο τριμερής μηχανισμός δημιουργεί συνέργειες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προετοιμάζει το έδαφος για αμοιβαία κατανόηση και ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία, σημειώνεται.
Προστίθεται πως σε αυτό το πλαίσιο οι Υπουργοί προέβησαν σε μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για ένα αριθμό περιφερειακών και διεθνών θεμάτων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κοινή προσέγγιση, καθώς και την ειρηνική τους δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή.
Οι Υπουργοί, αναφέρεται, ανασκόπησαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στους τομείς που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες κατά την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής δηλαδή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή επάρκεια, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη γεωργία, την υδατοκαλλιέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την εμπορική ναυτιλία, την προστασία των αρχαιοτήτων και την υγεία.
«Εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, ενώ θα διερευνήσουν τις ευκαιρίες για συνεργασία και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζεται.
Επιπρόσθετα αναφέρεται πως αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία και το αυξανόμενο μομέντουμ του τριμερούς μηχανισμού, οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης περαιτέρω τρόπους για βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, ενίσχυση του συντονισμού και διασφάλιση του ότι τόσο η δυναμική όσο και το μομέντουμ του μηχανισμού αξιοποιούνται και αναπτύσσονται πλήρως.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν να επεξεργαστούν περαιτέρω την ιδέα της εγκαθίδρυσης μιας Μόνιμης Γραμματέας που η Κύπρος έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει, προκειμένου να την παρουσιάσουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνεται.
Σε δηλώσεις μετά την Τριμερή, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, χτίζοντας στη βάση μιας θετικής ατζέντας, για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τις χώρες μας, τις κοινωνίες μας και την ευρύτερη περιοχή».
Είπε ακόμη πως ενημέρωσε τους δυο ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στάση αρχών και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιορδανίας στο Κυπριακό και επανέλαβε «την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειές μας».
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας, είπε πως η Ιορδανία είναι ζωτικός εταίρος για την ΕΕ, διαβεβαιώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Ιορδανίας και τη μεγαλύτερη συνεργασία με την Ιορδανία σε θέματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής».
«Θα συνεχίσουμε επίσης να συμβάλλουμε θετικά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να υποστηριχθεί η Ιορδανία στην αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης και της μεγάλης επιβάρυνσης που αυτή συνεπάγεται για την οικονομία, τις υποδομές και την κοινωνία της», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Ιορδανός ΥΠΕΞ είπε πως μετέφερε μήνυμα του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β` στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας το πόσο περήφανοι είναι στην Ιορδανία για την ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας τους με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Υπογράμμισε τη σημασία του τριμερούς αυτού συνεταιρισμού στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και για να επιτευχθεί ένας μεγαλύτερος βαθμός οικονομικής, εμπορικής, επενδυτικής, αμυντικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και άλλων μελών της ΕΕ για αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα του.
Ο συνεταιρισμός αυτός αποτελεί κλειδί για την Ιορδανία, σημείωσε, εκφράζοντας την υποστήριξη του Βασιλιά της Ιορδανίας στην περαιτέρω προώθησή του. Είπε πως έχουν επιτευχθεί πολλά αλλά ο δρόμος είναι ακόμα γεμάτος ευκαιρίες τις οποίες είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν «προς όφελος των χωρών και των λαών μας»
Είπε πως η χώρα του προσβλέπει στο να φιλοξενήσει τη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με στόχο να υπάρξουν περαιτέρω επιτεύγματα που θα θεσμοθετήσουν τη συνεργασία αυτή και θα έχουν αποτελέσματα για τις χώρες και τους λαούς τους.
Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως και οι τρεις χώρες είναι δεσμευμένες στην ειρήνη. «Δεν είμαστε μόνο πυλώνες σταθερότητας. Θέλουμε να εξάγουμε σταθερότητα στην περιοχή. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, σεβασμό για το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και υπό αυτή την οπτική γωνία προσεγγίσαμε το Κυπριακό, την παλαιστινιακή διένεξη και όλες τις άλλες πολύ σημαντικές διενέξεις στην περιοχή, με προεξάρχουσα τη Συρία», είπε.
Αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που Ελλάδα και Κύπρος προωθούν στην περιοχή καθώς και στο περιφερειακό σύστημα σταθερότητας και συνεργασίας που έχει προωθήσει η Ελλάδα, αναφέροντας πως «εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ρόλο της Ιορδανίας σε αυτή την προσπάθεια»..
Είπε ακόμη πως έχουν κοινό ενδιαφέρον και στην προώθηση της ευημερίας, και πως συζήτησαν το πώς οι τρεις χώρες μπορούν να γίνουν πιο παραγωγικές και πιο συγκεκριμένες στην προσπάθεια για προώθηση των κοινών προσπαθειών για τις οικονομίες τους.
«’Εχουμε συμφωνήσει να δημιουργήσουμε τριμερείς επιτροπές στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του εμπορίου», ανέφερε, σημειώνοντας πως θα προγραμματιστεί και ένα ιδιωτικό φόρουμ γιατί αναγνωρίζουν πως ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις