Απειλεί τις ΗΠΑ με νέα εισβολή στη Συρία ο Ερντογάν- Έτοιμοι να απαντήσουν οι Κούρδοι

Απειλεί τις ΗΠΑ με νέα εισβολή στη Συρία ο Ερντογάν- Έτοιμοι να απαντήσουν οι Κούρδοι

Τουρκικές δυνάμεις θα εισέλθουν στη Συριακή πόλη Manbij εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποσύρουν τους Κούρδους μαχητές του YPG και θα στοχεύσουν περιοχές που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή (14/12).

Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, την Παρασκευή 14/12, αναφέρει ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι, η Τουρκία θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση στη Συρία μέσα σε λίγες μέρες, την τρίτη μέσα σε δύο χρόνια, εναντίον της των Κούρδων μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και οποίοι ελέγχουν τα σύνορα της βόρειας παραμεθόριας περιοχής της Συρίας.

Η Άγκυρα σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαμαρτυρήθηκε για την αργή εφαρμογή της συμφωνίας με την Ουάσινγτον για αποχώρηση από την πόλη Manbij των Κούρδων μαχητών του YPG.

"Η Manbij είναι ένας τόπος όπου ζουν οι Άραβες, αλλά έχουν παραδώσει την περιοχή στην τρομοκρατική οργάνωση", δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. "Τώρα λέμε ότι πρέπει να καθαρίσετε, να τους απομακρύνεται αλλιώς θα εισέλθουμε στο Manbij. Μιλώ πολύ καθαρά. "

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να φέρει "ειρήνη και ασφάλεια" στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, όπου το YPG ελέγχει μια περιοχή που εκτείνεται πάνω από 400 χλμ. κατά μήκος των συνόρων προς το Ιράκ.

Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών δήλωσε την Πέμπτη (13/12) ότι 15.000 μαχητές είναι έτοιμοι να στηρίξουν την τελευταία επιχείρηση της Τουρκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δημιούργησαν παρατηρητήρια στη συριακή πλευρά των συνόρων, προειδοποίησαν την Τουρκία όσον αφορά μια νέα εισβολή και ανέφεραν ότι οι νεοσύστατες θέσεις θα βοηθήσουν στην αποτροπή τυχόν απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τη Συρία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ανέμενε για αρκετό χρονικό διάστημα πριν την όποια ενέργεια ενάντια στην πολιτοφυλακή του YPG.

«Δεν παρέχουμε ασφάλεια μόνο στη χώρα μας όταν κάνουμε βήματα στη Συρία αλλά προστατεύουμε και την τιμή των ανθρώπων», είπε.

Ο Κούρδος διοικητής Μαζλούμ Κόμπανιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας, οι οποίες πρωτοστατούν του YPG, θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση.

Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE