ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπριοι της Βρετανίας γράφουν σε Γκουτέρες και Χαντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κύπριοι της Βρετανίας γράφουν σε Γκουτέρες και Χαντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Επιστολές με αφορμή τη συμπλήρωση (στις 10 Δεκεμβρίου) 70 ετών από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυναν προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δέκα Κύπριοι πρόσφυγες, μέλη της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία.

«Ενώ γιορτάζουμε αυτή την επική επέτειο, εφιστούμε την προσοχή σας στα δεινά όλων των εκτοπισμένων ατόμων στο νησί από όπου καταγόμαστε μετά από την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 και καλωσορίζουμε την υποστήριξή σας για μια επανενωμένη Κύπρο», σημειώνοται στις επιστολές προς τους δύο αξιωματούχους, επισημαίνοντας τις «πολυάριθμες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι δέκα υπογράφοντες προσθέτουν: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για τους Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους και Μαρωνίτες Κύπριους να ωφεληθούν από την επανένωση του νησιού χωρίς οποιουσδήποτε εγγυητές και με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αναγνωρισμένα και αποκατεστημένα υπό μία νόμιμη κυβέρνηση».

Επικαλούμενοι το Άρθρο 9 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζουν ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να ζουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες και με το Άρθρο 17 επισημαίνουν το δικαίωμά τους στις ιδιοκτησίες τους στα κατεχόμενα.

Επικαλούνται επίσης τις λεγόμενες «αρχές Πινέιρο» που αφορούν την αποκατάσταση στέγης και ιδιοκτησίας και δη τα δικαιώματα των απομακρυθέντων ιδιοκτητών.

Σημειώνουν παράλληλα το ψήφισμα υπ´ αρ. 361 του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί σε άδεια προς τα άτομα που το επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους, καθώς και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου.

 «Ως πρόσφυγες», καταλήγει η επιστολή, «τονίζουμε την κεντρική σημασία των μηχανισμών δικαιοσύνης και ζητάμε την εφαρμογή αναγνωρισμένων κριτηρίων σε περιπτώσεις προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, όπως έχει καταγραφεί σε ψηφίσματα διεθνών οργανισμών.

«Πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα του πόσο πολύ πριν έχει συντελεστεί μία αδικία, η νομιμοποίησή της ή η μη υπεράσπιση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει άλλες αδικίες».

Οι υπογράφοντες είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top