Η ετήσια σύνοδος της G20 εισέρχεται στη δεύτερη και τελευταία ημέρα της, σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την έκδοση ενός τελικού κοινού ανακοινωθέντος που θα εκφράζει τη βούληση για την προώθηση στενότερων εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών-μελών της.
Η προσοχή των περισσοτέρων -και το αγχωμένο βλέμμα των αγορών- στρέφεται στο δείπνο των Προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι θα αποπειραθούν να διαπραγματευθούν μια εμπορική συμφωνία.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα διευρυνόμενο εμπορικό πόλεμο, πάντως ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρχουν πιθανότητες να κλειστεί συμφωνία και να αποτραπεί τουλάχιστον η επιβολή κι άλλων δασμών. Ο Τραμπ θα συναντηθεί επίσης με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση στη σύνοδο, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στο γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος.
Η έμφαση μοιάζει να δίνεται στις συναντήσεις μεταξύ ηγετών προσωπικά, με την πολυμερή συνεργασία να έχει περάσει πλέον σε δεύτερο πλάνο.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αποπειράθηκε να δείξει την Παρασκευή ότι είναι κάθε άλλο παρά απομονωμένος διεθνώς μετά τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου. Είχε μια σειρά συναντήσεων, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον κινέζο Πρόεδρο Σι, με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Οι αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των χωρών μελών της G20, κρατών στα οποία αναλογεί πάνω από το 80% του ΑΕΠ του πλανήτη και του διεθνούς εμπορίου, προετοίμαζαν όλη την εβδομάδα το κείμενο που ελπίζεται ότι θα υπογράψουν οι ηγέτες στο κλείσιμο της συνόδου του Μπουένος Άιρες. Θα δοθεί προφανώς πολύ μεγάλη προσοχή στις διατυπώσεις της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου για το εμπόριο.
Στην πρόσφατη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στην οποία κυριάρχησε η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, κατέστη αδύνατη η δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης. Οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, η προσκεκλημένη Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η ΕΕ) θέλουν εξάλλου να εξασφαλίσουν ότι θα μπουν οι υπογραφές των ηγετών των 19 χωρών - αφού αυτή του Ντόναλντ Τραμπ αποκλείεται εξ ορισμού - κάτω από μια διακήρυξη που θα υποστηρίζει στόχους πιο φιλόδοξους από αυτούς της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, την οποία οι ΗΠΑ κατήγγειλαν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις