Βερολίνο προς Μόσχα: Αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση

Βερολίνο προς Μόσχα: Αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση

Το Βερολίνο ζητά από τη Ρωσία και την Ουκρανία αυτοσυγκράτηση, μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί και επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου. Αυτά τα τρία αιτήματα εξέφρασε σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνομιλία τους, όπως αναφέρει η DW,  οι κ. Μέρκελ και ο κ. Πούτιν συζήτησαν την πιθανότητα το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα ανάμεσα σε πολεμικά της Ουκρανίας και Ρωσίας να «αναλυθεί» από κοινού από ρώσους και ουκρανούς ειδικούς σε θέματα προστασίας των συνόρων. Τη Δευτέρα η καγκελάριος είχε επικοινωνήσει και με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Σε δηλώσεις για τη νέα ένταση μεταξύ Κιέβου κα Μόσχας προέβη σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για μια αποκλιμάκωση, προκειμένου η διένεξη να μην εξελεγχθεί σε μια πιο σοβαρή κρίση για την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα. Όπως ανακοίνωσε, Βερολίνο και Παρίσι έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Συγκεκριμένα έχουν προτείνει στις δύο πλευρές να αναζητήσουν επίλυση των διαφορών της πρόσφατης αντιπαράθεσης «σε σχήμα Νορμανδίας».

Πρόκειται για την ημιεπίσημη Ομάδα Επαφής σε κυβερνητικό επίπεδο το οποίο έχει συσταθεί το 2014 και στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία. Στόχος αυτού του σχήματος είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας Ειρήνης του Μινσκ για την Ανατολική Ουκρανία. Γεγονός, είναι πάντως ότι οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις στην Ομάδα Επαφής δεν επέφεραν καμία σημαντική πρόοδο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Νίκος Αναστασιάδης στο «Τ»: Η σχέση σήμερα με τον Αβέρωφ, η στήριξη στην Αννίτα και ο «εμμονικός» Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Δείτε βίντεο

Νίκος Αναστασιάδης στο «Τ»: Η σχέση σήμερα με τον Αβέρωφ, η στήριξη στην Αννίτα και ο «εμμονικός» Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Δείτε βίντεο

O Νίκος Αναστασιάδης στην πολιτική του καριέρα έζησε, άκουσε και είδε πολλά. Σε συνέντευξή του στην κάμερα του ThemaOnline μίλησε μεταξύ άλλων για τις στιγμές διχασμού στον Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά και τη δυναμική που παρουσιάζει για ισχυρή συσπείρωση όταν πρέπει.

BEST OF TOTHEMAONLINE