Εχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να προωθήσουμε ένα ριζοσπαστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο ενδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας την 35η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου.
«Ως αποτέλεσμα του διαλόγου τον οποίο έχει ήδη αρχίσει ο Υπουργός των Εσωτερικών, τόσο με την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων και με τα πολιτικά κόμματα, εκτιμούμε πως έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να προωθήσουμε ένα ριζοσπαστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο ενδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε.
Πρώτος βασικός άξονας της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι, η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.
Όπως είπε ο Πρόεδρος «παρακολουθώ, κατά τις Δημοτικές Εκλογές, ολόκληρα οράματα να αναδιπλώνονται από τους υποψήφιους Δημάρχους. Μπορούν να τα υλοποιήσουν αν δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση από το κεντρικό κράτος; Εν τη ουσία έχουμε εξαρτώμενους Δήμους ανάλογα με τις διαθέσεις, τις προθέσεις της κεντρικής Κυβέρνησης. Αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να τερματιστεί. Αν θέλετε διοικητική αυτονομία τότε χωρίς την οικονομική αυτοτέλεια δεν μπορεί να υλοποιήσετε προγράμματα».
Πρόσθεσε ότι δεύτερος βασικός άξονας είναι η ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών έγκρισης των δημοτικών προϋπολογισμών, ώστε να έχουν την πλήρη ευχέρεια διενέργειας δαπανών εντός συγκεκριμένων δεσμευτικών ορίων και σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας για τη δημοσιονομική ευθύνη, παράλληλα με την ενίσχυση των δικών τους κανονισμών εσωτερικού ελέγχου.
Τρίτος βασικός άξονας είναι η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και η αναγκαία στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, ενώ τέταρτος είναι η συνένωση Δήμων.
Για τον τέταρτο άξονα ξεκαθάρισε ότι «οι συνενώσεις Δήμων και η μείωση του αριθμού τους δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι, όμως, το αναγκαίο μέσο για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τον λόγο αυτό οι προτάσεις μας στηρίζονται σε ορθολογικά επιστημονικά κριτήρια που διασφαλίζουν το βέλτιστο δυνατόν αποτέλεσμα».
Τέλος, ανέφερε ότι πέμπτος βασικός άξονας είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης των Δήμων και σημείωσε ότι οφείλουμε να ανασχεδιάσουμε το μοντέλο διακυβέρνησης των Δήμων, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους με επαρκή αποτελέσματα και με τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση από την κεντρική Κυβέρνηση.
«Μόνο έτσι θα καταστούν ισχυροί και αποτελεσματικοί στην εκπλήρωση της αποστολής τους που είναι η οικονομική και κοινωνική βιώσιμη ανάπτυξη και η παροχή περισσότερων, ποιοτικότερων και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες» είπε.
Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι εν τη απουσία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, η Κυβέρνηση με όσα μέσα διαθέτει στάθηκε δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πάντα μέσα στα πλαίσια των οικονομικών της δυνατοτήτων, μη παραγνωρίζοντας την οικονομική κρίση.
Συμπλήρωσε ότι το ποσό του συνολικού ύψους που διατίθεται από την κεντρική Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους Δήμους ανέρχεται περίπου στα περίπου 75 εκ. ευρώ, είτε ως κρατική χορηγία τους Δήμους των ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών είτε έναντι απώλειας εσόδων από την κατάργηση του επαγγελματικού φόρου.
Όπως είπε, «με τη μεταρρύθμιση και μέχρι την οριστική οικονομική αυτοτέλεια, σας διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα συνεχίσει τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των οικονομικών του δυνατοτήτων».
Επιπλέον του πιο πάνω ποσού, είπε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αναπτυξιακά έργα που αφορούν την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εξαγγελθεί και είτε είναι υπό εκτέλεση είτε έχουν ολοκληρωθεί έργα πέραν του 1.2 δις. ευρώ.
Για την επόμενη τριετία, συνέχισε, προωθούνται 1544 έργα σε Δήμους και Κοινότητες, συνολικού κόστους 605 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 430 εκ. αφορούν σε αστικές ή περιαστικές περιοχές, και 180 εκ.αγροτικές περιοχές.
Χαρακτήρισε ακόμη ως πολύ σημαντική την Απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία μετά από πρωτοβουλία μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων των Δήμων από το δάνειο συνολικού ποσού 200 εκ. ευρώ, το οποίο υπογράφτηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
«Όλες οι πιο πάνω ενέργειές μας αποδεικνύουν έμπρακτα τη στήριξη του κεντρικού Κράτους προς τις Τοπικές Αρχές, η οποία αναμένεται να συνεχίσει μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων, αλλά και αναλόγως των μεταρρυθμίσεων που μέσα από τη συνεννόηση με την Ένωση Δήμων, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις – και πρέπει να πω ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο – θα επιτευχθεί. Δηλαδή θα επιτευχθεί διοικητική αυτονομία, οικονομική αυτοτέλεια, προγράμματα που θα εκτελούνται στη βάση των οραμάτων των τοπικών αρχόντων και όχι στη βάση που καθορίζει η εξάρτηση από το κεντρικό κράτος» είπε.
Σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια κρίσιμη καμπή της μεταρρύθμισης, ο Πρόεδρος είπε ότι έχουμε συμπεριλάβει στις προτάσεις μας όλες τις ιδέες και πρωτοβουλίες που πηγάζουν από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ώστε η μεταρρύθμιση να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και την ανάγκη της χώρας για ισχυρούς Δήμους.
«Χαίρομαι διότι αυτή την αντίληψη, την άποψη υιοθετούν και τα πολιτικά κόμματα. Και θέλω να πιστεύω ότι μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και των πολιτικών αρχηγών ή τον καθ’ ύλην αρμοδίων κατά κόμμα, αλλά και με την Ένωση Δήμων, το συντομότερο θα έχουμε μια μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και γενικότερα της ανάπτυξης του τόπου διότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις πολλαπλές Αρχές Αδειοδότησης, τις αγκυλώσεις που παρατηρούνται, τα όσα βιώνουμε καθημερινά, είτε σε επίπεδο Δήμων είτε σε επίπεδο Κοινοτήτων» κατέληξε ο Πρόεδρος.
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι η φετινή συνέλευση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σημείωσε ότι παραμένουμε σταθεροί στη θέση ότι οι νέοι Δήμοι θα πρέπει να είναι οικονομικά αυτόνομοι και είπε ότι πρόθεσή μας, είναι ο ανασχεδιασμός και η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: Τη νομοθετική διασφάλιση των πόρων που της παρέχονται από την κεντρική κυβέρνηση, την ενίσχυση της δυνατότητας των Δήμων να αντλούν ιδία έσοδα, και τρίτον της απλούστευσης των διαδικασιών δημοσιονομικού ελέγχου των εσόδων και των δαπανών τους, με ταυτόχρονη διασφάλιση της χρηστής και οικονομικής εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους.
«Αυτό το πλαίσιο πολιτικής, θα επιλύσει και οριστικά τα προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των Δήμων, και τα οποία περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές τους» είπε.
Επίσης, είπε ότι πρόταση είναι όπως ο κάθε Δήμος να λειτουργεί ως πλήρης Πολεοδομική Αρχή που θα ασκεί το σύνολο των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων και θα εκδίδει το σύνολο των Πολεοδομικών Αδειών και Αδειών Οικοδομής καθώς και άλλων αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με όλες τις αναπτύξεις στα γεωγραφικά του όρια, στα πλαίσια μάλιστα ενός νέου, απλοποιημένου πλαισίου αδειοδότησης το οποίο ετοιμάζεται σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ.
Άλλη μια πρόταση είναι όπως ο κάθε πρώην Δήμος που συνενώνεται, να αποτελεί ένα δημοτικό διαμέρισμα με Αντιδήμαρχο και καθορισμένο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού, και εγγυημένο κομμάτι του δημοτικού προϋπολογισμού για μικρά τοπικά έργα.
Καταλήγοντας, είπε ότι «θέλω να σας ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα. Είμαι βέβαιος πως θα συνεχιστεί, οδηγώντας σύντομα στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η πόρτα μου ήταν και παραμένει ανοιχτή για όλους σας. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε και τη βούληση και τις δυνατότητες να κάνουμε το μεγάλο βήμα».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας είπε ότι υποστηρίζουμε τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού και ολοκληρωμένου σχεδίου.
«Επιδιώκουμε να διασφαλιστεί ότι η μεγάλη αυτή αλλαγή, θα γίνει με ένα συντεταγμένο τρόπο στη βάση τεκμηριωμένων μελετών. Μιλάμε με συγκεκριμένες θέσεις και όχι με αρνήσεις. Λέμε ‘ναι’ στις συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών σε επαρχιακό επίπεδο», συνέχισε.
Τέλος, είπε ότι «όλα όσα μας αφορούν, να γίνουν με την ενεργό συμμετοχή μας, στη βάση τεχνοοικονομικής μελέτης και να συνιστούν ένα συνεκτικό πακέτο Μεταρρύθμισης: Νομοσχέδια, Κανονισμοί, Μέτρα Στήριξης».
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης είπε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών θα χρηματοδοτήσουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των κοινοτήτων.
Ανέφερε ακόμη ότι διαμόρφωσαν προσχέδιο νομοσχεδίου που κατέθεσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών αναμένοντας να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή για ψήφιση και ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για τη στήριξή του.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο στη Βουλή για την ίδρυση Επαρχιακών Συμπλεγμάτων ζήτησε να λάβουν σοβαρά υπόψη τις θέσεις τους και το νομοσχέδιο να αποσυρθεί, καθώς όπως είπε, δεν επιθυμούμε να μας επιβάλλονται νόμοι που δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε και τελικά αντί λύσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Χαιρετισμοί ακούστηκαν και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τον ΓΓ του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις