ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των βουλευτών συζητά η Βουλή

Αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των βουλευτών συζητά η Βουλή

Αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των Βουλευτών συζητά η Βουλή με πρόταση νόμου Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των Βουλευτών και Υπουργών στο 65ο έτος της ηλικίας τους, από το 60ο που ισχύει τώρα ώστε να ισχύει και για τους Βουλευτές το όριο συνταξιοδότησης με τον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είπε παρουσιάζοντας την, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, κατατέθηκε προ διετίας και θα μπορεί να περιμένει για ένα - δύο μήνες, για να καταλήξει η συζήτηση που έχει ο Υπουργός Οικονομικών με τον Πρόεδρο της Βουλής για τις αντιμισθίες των Βουλευτών, αλλά όχι για εξάμηνα, όπως ανέφερε.

Περαιτέρω η πρόταση νόμου εισαγάγει πρόνοια με βάση την οποία η καταβολή σύνταξης Βουλευτή ή Υπουργού σε πρόσωπο που κατέχει το αξίωμα του Ευρωβουλευτή να αρχίζει μετά την αποχώρηση του από το αξίωμα αυτό, όπως ισχύει και στην περίπτωση του Βουλευτή και του Υπουργού.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται σε διάλογο με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της μισθοδοσίας των Βουλευτών, που αφορά και τις συντάξεις. Η συζήτηση δεν εισήλθε στο θέμα των συντάξεων, αλλά, συνέχισε, ο στόχος είναι το θέμα της αντιμισθίας και των όποιων άλλων ωφελημάτων των Βουλευτών να ρυθμιστεί ολιστικά.

Ο κ. Νεοφύτου παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε είπε πως έγιναν αλλαγές για όσους εργοδοτούνται στον δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους αυτοεργοδοτούμενους στους οποίους επιβάλλεται ποινή 6% στις συντάξιμες απολαβές αν αφυπηρετήσουν πριν το 65ο έτος.

Συνεχίζοντας αφού ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση να εξαιρούνται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές από την ποινή για αφυπηρέτηση πριν το 65ο, κατά τον τρόπο που ισχύει στους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς, είπε ότι η πρόταση νόμου στοχεύει να επαναφέρει την ίση μεταχείριση των κρατικών αξιωματούχων με το όριο αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση από την Εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως για αυτόν που είναι 59 ετών και διεκδίκησε επανεκλογή και δεν εξελέγη η θέση του είναι να μην πάρει σύνταξη στο 60ο, αν δεν διεκδίκησε θα μπορεί να πάρει επειδή μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν διεκδίκησε επανεκλογή επειδή ανέμενε να πάρει σύνταξη, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ρωτηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας..

«Πήραμε το όριο αφυπηρέτησης στο 65ο και αφήσαμε τους εαυτούς μας έξω» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόταση μπορεί να περιμένει για ένα μήνα και δύο μήνες αλλά όχι για εξάμηνα», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης. Για την εφαρμογή να αναμένουμε ένα εξάμηνο, είπε.

Επιφυλασσόμενος, για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της πρότασης νόμου, ενόψει της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι η σύνταξη είναι περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί να κόβεται επειδή ο συνταξιούχος κατέλαβε κρατικό αξίωμα και έχει αντιμισθία, είπε πως δεν υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις, αλλά πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που μετά την συνταξιοδότηση κατέχουν δημόσια αξιώματα και αναφέρθηκε στη δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, όπως ανέφερε εισάγει ρύθμιση που διαλαμβάνει ότι η σύνταξη κρατικού αξιωματούχου συμψηφισμένη με την αντιμισθία να μην ξεπερνά την αντιμισθία της κρατικής θέσης.

Στο πλαίσιο του προβληματισμού σε θέματα συνταγματικότητας είπε πως το θέμα ίσως να μπορεί να ρυθμιστεί μόνο πολιτικά στη βάση της αρχής, οι Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην διορίζουν συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους σε κρατικές θέσεις.

Πρόταση νόμου, για τροποποίηση του νόμου για τις συντάξεις των Βουλευτών και των Υπουργών κατέθεσε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, την οποία παρουσίασε ο Βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης.

Ο κ. Βότσης αφού ανέφερε ότι μπήκε μια τάξη σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές συντάξεις και με βάση τα ισχύοντα κρατικός αξιωματούχος δικαιούται να επιλέξει την υψηλότερη, παρατήρησε πως ένας Βουλευτής που είναι συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα παίρνει την επαγγελματική του σύνταξη και την αντιμισθία του Βουλευτή, δεν ισχύει το ίδιο και για τους δημοσίους υπαλλήλους που κατέλαβαν αξίωμα Βουλευτή.

Ο κ. Βότσης ανέφερε περαιτέρω ότι επήλθε 29% μείωση των ωφελημάτων των Βουλευτών λόγω κρίσης. Αν υπάρχει προσπάθεια για μια ολιστική αλλαγή να αναμένουμε, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του κ. Παπαδόπουλου αυτή θα τερματίσει μια υφιστάμενη στρέβλωση και θα επιφέρει συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βάση την οποία, η σύνταξη είναι περιουσιακό στοιχείο το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εισηγήθηκε να τεθεί ανώτατο όριο μισθού και ανώτατο όριο σύνταξης, με ισχύ από τώρα και στο εξής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών απαντώντας στον κ. Περδίκη είπε πως δεν μπορεί να τεθεί όριο στις συντάξεις, αλλά όπως είπε επειδή το εισόδημα από σύνταξη έχει ειδικό φορολογικό συντελεστή, θα μπορούσε να φορολογηθεί η σύνταξη ως το μόνο παράθυρο που υπάρχει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ Νεοφύτου είπε ακόμα ότι δεν μπορείς να πάρεις τη σύνταξη από κάποιον που άρχισε να τη λαμβάνει.

Ο κ. Νεοφύτου αναφερόμενος στη δική του περίπτωση, είπε πως έκανε δήμαρχος, Βουλευτής, Υπουργός προσθέτοντας πως με αυτά τα δεδομένα όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου φθάσει στην συντάξιμη ηλικία θα πάρει μία μόνο σύνταξη, την υψηλότερη σύνταξη που είναι το 50% της αντιμισθίας του Υπουργού, αλλά συμπλήρωσε δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα καταλάβει άλλα πολιτειακά αξιώματα ώστε να έχει και άλλες ψηλότερες, συντάξεις από τις οποίες να επιλέξει.

Η εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου, κληθείσα να ενημερώσει την Επιτροπή για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων είπε πως οι κατέχοντες θέση Βουλευτή, Υπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας δεν λαμβάνουν σύνταξη, αλλά για τους κατέχοντες αξιώματα δημάρχων και επιτρόπων η ρύθμιση είναι ξεχωριστή και λαμβάνουν τη σύνταξη ή τις συντάξεις που δικαιούνταν.

Διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο νόμος που κρίθηκε από το Ανώτατο είναι αυτός που αφορά τους άλλους αξιωματούχους και όχι τους Βουλευτές και Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών αφού παρατήρησε ότι κακώς δεν θεωρείται το αξίωμα του δημάρχου πολιτειακό αξίωμα, ζήτησε όπως οι Υπηρεσίες της Βουλής με το Γενικό Λογιστήριο ετοιμάσουν νομοθετική ρύθμιση ώστε να ισχύει το ίδιο με τους Βουλευτές και Υπουργούς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς διατύπωσε τη θέση ότι αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν ολιστικά με σοβαρότητα και όχι με νομοθετήματα πυροτεχνήματα.

Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου είπε πως τα νομοθετήματα που κατέθεσε εκκρεμούν από τον Ιούλιο 2016, δηλαδή δύο χρόνια και κάποιους μήνες, πρόσθεσε.

Τις προτάσεις νόμου του κ. Νεοφύτου δήλωσε πως προσυπογράφει ο Πρόεδρος των Οικολόγων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άγρια συμπλοκή στη Λευκωσία: Κουκουλοφόροι ξυλοφόρτωσαν, έκλεψαν και έστειλαν στο Νοσοκομείο 31χρονο

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς

• Μυστηριώδες πολεμικό αεροσκάφος χωρίς ουρά εμφανίστηκε στην Κίνα - Φήμες για μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες

• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο



Άγριο φονικό στη Λεμεσό: Γυναίκα σκότωσε τον άντρα της - Oι πρώτες πληροφορίες

Άγριο φονικό στη Λεμεσό: Γυναίκα σκότωσε τον άντρα της - Oι πρώτες πληροφορίες

Φονικό διαπράχθηκε λίγο μετά της 21:00 το βράδυ της Παρασκευής (27/12) στη Λεμεσό. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top