Με το ΔΗΚΟ μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και για κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στα γραφεία του ΔΗΣΥ. Πρόκειται για διάλογο που εγκαινιάζει το ΔΗΚΟ με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συζήτηση θεμάτων εσωτερικής διακυβέρνησης και το Κυπριακό.
Υπήρξαν τοποθετήσεις για τη συζήτηση για το ΝΑΤΟ καθώς και το για το ΓεΣΥ με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να διαψεύδει σημερινό δημοσίευμα ότι παρενέβη προς το Προεδρικό.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό είπε ότι διαπιστώνεται πως βρισκόμαστε σε μια καθόλα κρίσιμη πορεία και καμπή και ότι θα πρέπει αυτές οι διαβουλεύσεις τις οποίες το κόμμα του διεξάγει, να οδηγήσουν σε ένα δομημένο διάλογο και τις συνθήκες εκείνες για να εξευρεθούν οι τρόποι και οι πρωτοβουλίες για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.
«Πιστεύουμε ότι μέσα από τη συλλογικότητα μπορούμε να αποφασίσουμε τα επόμενα καθοριστικά βήματα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ίδια τη διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως έχει αποτύχει η πολιτική που ακολουθήθηκε την προηγούμενη περίοδο και σίγουρα είναι σεβαστές οι διαφωνίες μας και οι διαφορετικές εκτιμήσεις όπως αυτές διαπιστώθηκαν στο παρελθόν, όμως ως ΔΗΚΟ δηλώνουμε ξεκάθαρα πως παραμένουμε δεσμευμένοι από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού όπως αυτό έχει συναποφασιστεί, δηλαδή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και δεν είμαστε σε καμία περίπτωση έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις συνομοσπονδίας ή δύο κρατών», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι επιδιώκεται λειτουργική και βιώσιμη λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα , χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις όπου Τ/κ και Ε/κ να ζουν σε συνθήκες ευημερίας και ειρήνης στο νησί.
Για την εσωτερική διακυβέρνηση είπε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο συναντίληψης και συνεργασίας για σημαντικά ζητήματα και είναι έτοιμο το κόμμα του, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δράσης, να συμβάλει ώστε να προωθήσει πολιτικές προτάσεις για επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων όπως οι χαμηλές συντάξεις, τα φορολογικά βάρη όπως φόροι στα καύσιμα, κίνητρα για τους συνετούς δανειολήπτες και η στήριξη μέσω της «Εστίας» και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με μείωση των Δήμων.
Μίλησε για την ετοιμότητα του κόμματός του, μέσω κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος , να δώσει έναυσμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και παράλληλα να προστατέψει ευάλωτες κατηγορίες πολιτών και να συνεχίσει την προσπάθεια με όλες τις απαραίτητες συνεργασίες στη Βουλή ξεκινώντας με το μεγαλύτερο κόμμα που είναι ο ΔΗΣΥ.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε σε πολιτική χημεία των δύο κομμάτων και υπενθύμισε την συνεργασία τους σε θέματα αρχών από το 2008. Μίλησε και για διαφορετικές απόψεις αλλά τόνισε πως το σίγουρο και το βέβαιο είναι ότι χωρίς τη στήριξη του ΔΗΚΟ και του ιδίου του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση «και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ και δεν το ξέχασα ούτε και προεκλογικά».
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί ο τόπος να αλλάξει και έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις.
«Και θεωρώ πως με το Δημοκρατικό Κόμμα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, για να κάνουμε ένα κράτος φιλικό προς τους πολίτες ξεκινώντας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την δημόσια υπηρεσία να είναι υπηρέτες του λαού και όχι να ταλαιπωρεί τους πολίτες, αλλά με προμετωπίδα την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρόσθεσε πως το σχέδιο «Εστία» έχει μειονεκτήματα, αλλά θα το στηρίξει νοουμένου ότι παράλληλα θα υπάρχει και η «Εστία» για τους συνεπείς και συνετούς δανειολήπτες που θα εμπίπτουν στα ίδια κριτήρια με αυτά στα οποία εμπίπτουν αυτοί που δεν πληρώνουν και θα τύχουν στήριξης της πολιτείας και των συνετών και συνεπέστατων φορολογουμένων.
Για τα καύσιμα ο κ. Νεοφύτου είπε ότι έκανε πρόταση η Κυβέρνηση και η προσέγγισή της για μείωση στους φόρους στα έσοδα από τόκους, σε συνεργασία Βουλής και Κυβέρνησης και χωρίς πρόβλημα στα δημοσιονομικά, «αυτά τα 45 εκ. να είναι μείωση στο φόρο κατανάλωσης για το σύνολο των πολιτών». Συμφώνησε και με τις προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις χαμηλές συντάξεις, λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε κράτος που σέβεται τους πολίτες και προνοεί για την αξιοπρεπή διαβίωση των πατεράδων και των παππούδων μας.
«Δεν θα λαϊκίσουμε ποτέ, πάντα με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη», ανέφερε.
Αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στο θέμα της προσιτής κατοικίας χαιρετίζοντας τις θέσεις της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΣ και προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορεί ο Κύπριος, τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και προσιτό ενοίκιο να έχουν και προσιτή κατοικία», γιατί τόνισε πως αν δεν πάρουμε μέτρα, δεν θα έχουμε ούτε κατοικία, αλλά πλείστα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να πληρώνουν το νοίκι.
Για το Κυπριακό είπε ότι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις και τα δύο κόμματα στηρίζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του Κυπριακού για λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ , της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ένα φυσιολογικό κράτος εντός της ΕΕ , χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα και ξένες εξαρτήσεις.
«Αλλά ξέρουμε το ίδιο έντονα και τι δεν θέλουμε με τον Νικόλα (Παπαδόπουλο) , δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δύο κράτη και κάτι χειρότερο. Η χειρότερη μορφή είναι η συνομοσπονδία γιατί από τη μια δίνεις κυριαρχία και από την άλλη έχεις ένα κυρίαρχο κράτος να έχει και λόγο στο ελληνικό κράτος», ανέφερε.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτό τον κύκλο επαφών που έχει ανοίξει, συμβάλλουν τα κόμματα στην δημιουργία ελπίδας και προοπτικής στον τόπο.
Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για σημερινό δημοσίευμα ότι ο ίδιος παρενέβη προς την πλευρά του ΠτΔ για τροποποίηση νομοσχεδίων. «Διαψεύδω αυτό το δημοσίευμα, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει από μένα , είτε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, είτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για κατάθεση τροπολογιών και εμείς απαιτούμε την εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Μάρτιο του 2019 ως είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης», ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι δεν εκκρεμεί τίποτα στη Βουλή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές να το εφαρμόσουν χωρίς προβλήματα και ότι το κόμμα του ψήφισε όλες τις νομοθεσίες και τους προϋπολογισμούς σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Χωρίς το ΔΗΚΟ, και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω, δεν θα είχαμε ΓεΣΥ σήμερα , δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το ΓεΣΥ στο σημείο που έφτασε. Για το ότι υπάρχουν ενδεχομένως πρακτικά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν σε σχέση με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών κλινικών, ναι σίγουρα υπάρχουν και θα είναι καθήκον της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να καταλήξουν σε συμφωνία γιατί οι ιδιωτικές κλινικές και γιατροί εξυπηρετούν τους μισούς ασθενείς της Κύπρου και χωρίς τους ιδιώτες γιατρούς θα έχουμε μισό ΓεΣΥ», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στη «σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ» γιατί δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει την επιλογή του γιατρού της προτίμησής του. Εδώ, πρόσθεσε, έκανε μια ιστορική υπέρβαση το ΑΚΕΛ γιατί ο πολίτης έχει την επιλογή του γιατρού της προτίμησής του στα δημόσια νοσηλευτήρια, σχεδόν το 97% του λαού και «δεν νομίζω να νοιάζεται κανείς για το 3% των εχόντων και κατεχόντων και αυτή την υπέρβαση το ΑΚΕΛ την έκανε για να έχουν το δικαίωμα οι ασθενείς να έχουν την επιλογή του γιατρού της προτίμησής του και από τον ιδιωτικό τομέα».
«Τώρα να έχει το δικαίωμα χωρίς έξτρα κόστος, πέραν του συγκεκριμένου που όλοι θα πληρώνουμε επί του εισοδήματός μας να έχει την επιλογή και του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου και του ιδιώτη γιατρού», είπε.
Κυπριακό - ΝΑΤΟ
Ερωτηθείς για το ΝΑΤΟ και την συζήτηση των τελευταίων ημερών , ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι οι θέσεις του κόμματός του είναι γνωστές ότι «η χώρα μας είναι στην Ευρώπη και δυτικός είναι ο προσανατολισμός της χώρας, και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ως ΔΗΣΥ και ηγέτης της παράταξης αν απαλλασσόμουν από τις τουρκικές εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα και να μένει η Κύπρος ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από μόνη της και ως μέλος της ΕΕ να μην χρειαζόταν ξένους εγγυητές και τουρκικά στρατεύματα».
Όμως πρόσθεσε πως την ίδια ώρα είναι και ρεαλιστής και γνωρίζει ότι αυτό δεν το αποδέχονται σημαντικές δυνάμεις στο τόπο. Πρόσθεσε ότι «για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα χρειαζόμαστε τη στήριξη και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ».
«Και είμαι πραγματιστής και όχι αλά καρτ, δεν είναι το τι θέλω αλλά το τι είναι εφικτό να συμβεί», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις ώστε το Κυπριακό να τεθεί εκτός της αιγίδας των ΗΕ και εκτός των παραμέτρων της ΔΔΟ, είναι άκρως επικίνδυνες και ότι «θεωρούμε ότι ήταν σωστές οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνομιλεί με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, ήταν πάντα και ένα αίτημά μας , το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα και είναι καλά γνωστό το ότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας αλλά όχι σε αντικατάσταση των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εντός των παραμέτρων της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται το κόμμα του να ξεφύγουμε από τα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών γιατί αυτό θα μας βάλει σε ακόμη πιο δυσμενή θέση σε σχέση με την ισχύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις. Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να είναι εγγυητής σε λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το ΔΗΚΟ έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ότι μια τέτοια εισήγηση δεν θα την αποδεκτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ρωσία θα βάλει βέτο».
Ανέφερε ότι και η Τουρκία δεν θα δεχτεί μια τέτοια εισήγηση γιατί δεν ενδιαφέρεται για νατοϊκή βάση στην Κύπρο αλλά μια στρατηγική τουρκική βάση και το δικαίωμα παρέμβασης στα της Κύπρου μέσω της στρατιωτικής ισχύος. Πρόσθεσε ακόμη ότι τέτοιες εισηγήσεις δεν μας βοηθούν να ξεφύγουμε από το βασικό αίτημα της Άγκυρας και η μόνη μας επιλογή είναι η αποστρατικοποίηση.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει στρατό η Κυπριακή Δημοκρατία όπως θα μετεξελιχθεί μετά τη λύση αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα στρατεύματα γιατί αυτή την απαίτηση θα την αξιοποιήσει η Τουρκία για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των Ε/κ», είπε.
Σε άλλη ερώτηση για την κατάσταση σήμερα στη Δένεια και το γεγονός ότι γεωργοί κλήθηκαν από Τούρκους να φύγουν από τη περιοχή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα γίνονται από κάποιους που διεκδικούν τεμάχια στην περιοχή προσθέτοντας ότι ευτυχώς που είναι και η UNFICYP.
O Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως στηρίζεται το αίτημα των γεωργών να καλλιεργούν την γη τους και ότι αυτά τα επεισόδια δείχνουν τη σημασία της ειρηνευτικής δύναμης και την παραμονή της και ότι εκείνοι που εσφαλμένα προβάλλουν το επιχείρημα ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα με τη μείωση της δύναμης , θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα γιατί η μείωση ίσως οδηγήσει και σε κλιμάκωση της κρίσης και επιστροφή της σε μεγαλύτερους αριθμούς.
Ερωτηθείς αν ενδεχομένως η ένταση των τελευταίων ημερών είναι εσκεμμένη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το σίγουρο είναι ότι η διεθνής κοινότητα πλην της Τουρκίας αναγνωρίζει ότι η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει αποκλειστική ΑΟΖ και οι ισχυρότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. «Αυτό δεν αμφισβητείται όσο και να διαμαρτύρεται η Τουρκία» ανέφερε.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως ο επεκτατισμός της Τουρκίας και η επιδίωξή της να έχει επιρροή όπου υπάρχουν τουρκικές μειονότητες είναι το βασικότερο μας πρόβλημα και ότι η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γείτονές της για αυτό τον λόγο και εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό τον επεκτατισμό, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για περιφερειακές συμμαχίες με σημαντικούς παίκτες στην περιοχή και με συνέχιση του ενεργειακού μας προγράμματος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις