Έφθασε σήμερα στην Κύπρο ψηφιδωτό της Παναγίας της Κανακαριάς που απεικονίζει τον Απόστολο Μάρκο.
Η παράδοση του ψηφιδωτού έγινε στη Χάγη από Ολλανδό ντετέκτιβ που ασχολείται με τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης και η μεταφορά του στην Κύπρο έγινε από αντιπροσωπεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Εκκλησίας.
Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και `Εργων Βασιλική Αναστασιάδου, με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ επιβεβαίωσε τον επαναπατρισμό του ψηφιδωτού, εκφράζοντας τη μεγάλη της ικανοποίηση για το γεγονός αυτό.
"Πρόκειται για μετάλλιο με ψηφιδωτή απεικόνιση του Αποστόλου Μάρκου από την Παναγία της Εκκλησίας της Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη της επαρχίας Αμμοχώστου", ανέφερε, σημειώνοντας πως ο επαναπατρισμός του έγινε δυνατός έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες πολιτείας και Εκκλησίας.
Ανέφερε πως ειδικότερα στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν, εκτός από την Εκκλησία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, η Αστυνομία, ο Γενικός Εισαγγελέας και το Υπουργείο Εξωτερικών. Η κ. Αναστασιάδου συνεχάρη θερμά όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.
Είπε πως η παράδοση και η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, και υπογράμμισε πως το ψηφιδωτό θα τύχει της αναγκαίας συντήρησης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η αντιπροσωπεία του οποίου διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στη Χάγη την αυθεντικότητα του ψηφιδωτού.
Σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (ΓΠΕ) ο Ολλανδός ντετέκτιβ ‘Αρθουρ Μπραντ, ο οποίος παρέδωσε το ψηφιδωτό, ανέφερε πως «αυτό είναι ένα ιδιαίτερο αντικείμενο (τέχνης) που η ηλικία του είναι πέραν των 1600 ετών. Είναι ένα από τα τελευταία και πιο όμορφα παραδείγματα της τέχνης από τη Βυζαντινή εποχή».
Για τον Μπραντ, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ο Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης», η παράδοση του έργου αυτού ήταν μια σημαντική στιγμή και το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας σχεδόν δυο ετών.
‘Υστερα από μια πληροφόρηση που είχε από έναν επαγγελματία της αγοράς έργων τέχνης στο Λονδίνο, ο Μπραντ ταξίδευσε στο Μονακό τον Αύγουστο.
Μέσω μιας σειράς μεσαζόντων, περιλαμβανομένων και κάποιων από τον υπόκοσμο, κατάφερε τελικά να βρει το μωσαϊκό σε ένα διαμέρισμα, σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο.
«‘Ηταν στην κατοχή μιας βρετανικής οικογένειας, που αγόρασε το μωσαϊκό καλή τη πίστει εδώ και πέραν των τεσσάρων δεκαετιών», ανέφερε στο ΓΠΕ.
«Τρομοκρατήθηκαν όταν ανακάλυψαν ότι ήταν ένας ανεκτίμητος θησαυρός τέχνης, που κλάπηκε από την Εκκλησία της Κανακαριάς μετά την τουρκική εισβολή», σημείωσε.
Η οικογένεια συμφώνησε να το επιστρέψει στον λαό της Κύπρου με αντάλλαγμα ένα μικρό ποσό για να καλυφθεί το κόστος φύλαξης του, πρόσθεσε.
Πριν μια εβδομάδα, ο Μπραντ, ο οποίος συνεργάζεται με την Εκκλησία της Κύπρου, επέστρεψε το Μονακό για να παραλάβει τον θησαυρό που κοστολογείται μεταύ 5 και 10 εκατομμύρια ευρώ.
‘Ηταν μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής μου, δήλωσε ο Ολλανδός ντετέκτιβ.
Το 2015 ο Μπραντ έγινε γνωστός μετά την επιστροφή δυο τεράστιων χάλκινων αγαλμάτων που δημιούργησε ο Ναζί γλύπτης Τζόζεφ Θόρακ που είναι γνωστά ως «Τα άλογα του Χίτλερ».
Ένα χρόνο αργότερα βοήθησε στην ανάκτηση πέντε κλεμμένων αριστουργημάτων από μια εγκληματική ομάδα στην Ουκρανία.
Εξάλλου σε δήλωσή της στο γαλλικό πρακτορείο η Μαρία Παφίτη, πρώην στέλεχος του βρετανικού οίκου δημοπρασιών Christie`s ανέφερε πως τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς "είναι τεράστιας σημασίας για τη Χριστιανική τέχνη και τον κόσμο του πολιτισμού».
Είπε πως τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς είναι μεταξύ των λίγων έργων τέχνης που γλύτωσαν από το μένος της καταστροφής Βυζαντινών έργων τέχνης κατά τον 8ο και τον 9ο αιώνα.
Το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει πως έχουν επιστραφεί μέχρι τώρα δώδεκα σπαράγματα των ψηφιδωτών της Κανακαριάς, ένα εκ των οποίων απεικονίζει τον Απόστολο Ανδρέα. Αυτό ανακαλύφθηκε από την κ. Παφίτη σε μια έκθεση έργων τέχνης το 2014.
Το 1989 τέσσερα σπαράγματα που απεικονίζουν το πάνω μέρος του Χριστού, δυο Αποστόλους και έναν Αρχάγγελο επεστράφησαν ύστερα από προσπάθειες που έγιναν στην Ινδιανάπολη.
Τα περισσότερα από τα σπαράγματα ανακτήθηκαν μεταξύ 1983 και 2015, δήλωσε η κ. Παφίτη, αλλά μερικά κομμάτια λείπουν ακόμη, περιλαμβανομένων αυτών που απεικονίζουν το κάτω μέρος του σώματος του Χριστού.
Ο ίδιος ο Μπραντ ανέφερε πως «είναι απίστευτο που αυτό το έργο τέχνης έχει επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας πως αποτελεί μέρος της ψυχής των Κυπρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις