ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερες από 102.600 αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη και 2.043 θάνατοι ο μέχρι τώρα απολογισμός του 2018

Περισσότερες από 102.600 αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη και 2.043 θάνατοι ο μέχρι τώρα απολογισμός του 2018

Περισσότεροι από 102.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από την αρχή του 2018 μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).


Από αυτούς οι 49.912 προσέγγισαν την Ισπανία, αποδεικνύοντας ότι η χώρα της δυτικής Ευρώπης αποτελεί το πλέον δημοφιλές σημείο εισόδου.

Στην Ελλάδα οι αφίξεις ανήλθαν σε 28.252 και στην Ιταλία σε 22.519. Είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά που το άθροισμα των αφίξεων στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης ξεπερνά το κατώφλι των 100.000 ατόμων. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2017, οι αφίξεις είχαν φτάσει τις 156.372, ενώ το 2016 τις 341.215.

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους έως και τις 11 Νοεμβρίου του 2018 ανέρχονται σε 2.043, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν καταγραφεί 3.001 θάνατοι και το 2016 4.329. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, δύο από τα θύματα που προστέθηκαν στον κατάλογο των θανάτων για το 2018, βρήκαν τραγικό θάνατο σε δυστυχήματα στην Ελλάδα.

Από τον Μάρτιο του 2018 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εννιά τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της βόρειας Ελλάδας, που άφησαν πίσω τους 26 νεκρούς και 79 τραυματίες πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΜ, η πλειονότητα των μεταναστών που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα μπαίνουν στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο και έχουν ως αρχικό στόχο μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ τα επόμενα βήματά τους αποφασίζονται πολλές φορές από το δίκτυο των διακινητών που έχει αναλάβει τη μετακίνησή τους.

Επιπλέον και σύμφωνα με πληροφορίες του οργανισμού, οι διακινητές επιλέγουν ως επί το πλείστον ανήλικους μετανάστες για οδηγούς, ηλικίας 15 έως 17 ετών, με βασικό επιχείρημα ότι μπορεί να αποφύγουν τη σύλληψη λόγω της ηλικίας τους. Με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΔΟΜ, ο θάνατος σε τροχαίο δυστύχημα σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν θεωρείται κάτι σπάνιο, δεδομένου ότι καταγράφονται τουλάχιστον δύο την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 91 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας με όχημα την Ευρώπη. Πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 97, το 2016 ήταν 63 και το 2015 ήταν 136. Την ίδια ώρα το σύνολο των νεκρών και αγνοούμενων προσφύγων και μεταναστών παγκοσμίως για το 2018 ανέρχεται σε 3.190 άτομα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top