Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας καταδικάστηκε να πληρώσει 4,9 εκατ. ευρώ

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας καταδικάστηκε να πληρώσει 4,9 εκατ. ευρώ

Ο Αρτούρ Μας, ο πρόεδρος της Καταλονίας το διάστημα 2010-2016, καταδικάστηκε σήμερα από ισπανικό δικαστήριο να καταβάλει το ποσό των 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, που δαπανήθηκε για την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην περιοχή του το 2014.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Αρτούρ Μας και άλλα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του ήταν «υπεύθυνοι» για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 9η Νοεμβρίου 2014 παρά την εντολή απαγόρευσης που είχε εκδώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, η καταλανική κυβέρνηση δαπάνησε εκείνη την εποχή 4.946.788 ευρώ, κυρίως για να φτιάξει έναν ιστότοπο, να αγοράσει 7000 υπολογιστές, να τυπώσει ψηφοδέλτια και φακέλους και για την διεξαγωγή μιας εκστρατείας ενημέρωσης.

Οι 10 κατηγορούμενοι πρέπει να καταβάλουν από κοινού αυτό το ποσό «στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων τους» όμως ο «Αρτούρ Μας είναι πλήρως υπεύθυνος» διότι ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος της περιφερειακής κυβέρνησης, τονίζεται στην απόφαση.

Εκ των 6,3 εκατομμυρίων Καταλανών που κλήθηκαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του 2014, 2,3 εκατομμύρια προσήλθαν στις κάλπες, με το 80% εξ αυτών να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ: «Κανένα σχόλιο» για το απειλητικό μήνυμα - Επιβεβαίωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου έρχεται η ντι Κάρλο στην Κύπρο

ΠτΔ: «Κανένα σχόλιο» για το απειλητικό μήνυμα - Επιβεβαίωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου έρχεται η ντι Κάρλο στην Κύπρο

Ό,τι κρίνει η Βοηθός ΓΓ των ΗΕ κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο ότι μπορεί να βοηθήσει, η ανταπόκριση από δικής μας πλευράς είναι θετική, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κα ντι Κάρλο θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE