ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 14 περιπτώσεις αστέγων στην Κύπρο- Προσπάθειες να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας

ΥΠ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 14 περιπτώσεις αστέγων στην Κύπρο- Προσπάθειες να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) έχουν μειωθεί από 40 χιλιάδες σε 25 χιλιάδες σήμερα, με την προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να επικεντρώνεται στην επανένταξη των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου.

 
Όσον αφορά τους άστεγους στην Κύπρο, η Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξαν περίπου 14 περιπτώσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας.
 
Μιλώντας το πρωί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2019 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε παράλληλα ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη πλήρους απασχόλησης, με την ανεργία να κυμαίνεται κάτω του 5%.
 
Το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων στην Κύπρο ανέρχεται σήμερα στο 7,3% ή σε 20 χιλ. ανέργους, με την Ζέτα Αιμιλιανίδου να λέει ότι διανύουμε τον 54ο μήνα συνεχούς μείωση της ανεργίας.


«Όταν επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και τον ενιαίο κατώτατο μισθό», σημείωσε η Υπουργός, λέγοντας πως έχει ζητηθεί η αρωγή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της ΕΕ για την πραγματοποίηση εργαστηρίων και τη διενέργεια αναλύσεων και μελετών για το πως πρέπει να εφαρμοστεί ο κατώτατος μισθός.
 
Ανέφερε ακόμη ότι τον επόμενο Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εργαστήρι, ώστε να συζητηθούν τα θέματα αυτά και να γίνει επιστημονική ανάλυση και κοινωνικός διάλογος, με στόχο να εφαρμοστεί το καλύτερο σύστημα για τον τόπο.
 
«Προτεραιότητα των πολιτικών της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία επιτρέπει ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

 Ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ στις οποίες η ανεργία καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν μας εφησυχάζει».
 
Η Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι όσον αφορά τους δικαιούχους ΕΕΕ, στόχος δεν είναι ο εγκλωβισμός στα επιδόματα, αλλά η επαναφορά στην αγορά εργασίας.
 
Από τις 40 χιλιάδες, οι δικαιούχοι ανέρχονται σήμερα σε 25 χιλιάδες, είπε η κ. Αιμιλιανίδου. Από αυτούς, συνέχισε, 8.685 είναι πρόσωπα με αναπηρία και στόχος είναι η κάλυψη βασικών αναγκών και του αναπηρικού επιδόματος.
 
Σύμφωνα με την Υπουργό, έχουν προσληφθεί 30 σύμβουλοι στο Τμήμα Εργασίας οι οποίοι θα παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε μακροχρόνιους άνεργους, ώστε να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι η μετανάστευση Κυπρίων πολιτών έχει αναστραφεί πλήρως, λόγω βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. «Περισσότεροι από όσους έφυγαν, έρχονται πίσω», είπε.
 
Σε ό,τι αφορά τους άστεγους στην Κύπρο, η Υπουργός απάντησε ότι υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις, περίπου 14 ανθρώπων, που δεν αφορούν λήπτες ΕΕΕ. Είπε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προσπαθούν να διευθετήσουν διαμονή σε ξενοδοχείο «με την προϋπόθεση ότι οι ίδιο το επιθυμούν».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι υπήρξε πρόσφατη περίπτωση αστέγου, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, που δεν δέχτηκε να μετακινηθεί. Είναι ενήλικας, δεν έχω κανένα δικαίωμα να τον πάρω με το ζόρι, είπε η κ. Αιμιλιανίδου.
 
Ανέφερε παράλληλα ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τα άτομα αυτά, με τη διαμονή σε ξενοδοχείο, την προκαταβολή από ειδικό κονδύλι και την καταβολή ενοικίου.
 
Η προσπάθεια, συμπλήρωσε, είναι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να εξευρεθούν χώροι για προσωρινή φιλοξενία αστέγων. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Λεμεσού και στις συζητήσεις με τον Δήμαρχο της πόλης, λέγοντας ότι θα καλυφθούν όλα τα λειτουργικά έξοδα των χώρων φιλοξενίας, αλλά και οι αλλαγές στα κτίρια, μέσω του σχεδίου κρατικών ενισχύσεων.
 
Σε άλλη ερώτηση για το τραγικό συμβάν στη Λάρνακα με τον θάνατο ανήλικης, η Υπουργός είπε ότι έχει συγκλονιστεί, όπως όλη η κοινωνία της Κύπρου. Είπε εξάλλου ότι το συμβάν αυτό αποτελεί αφορμή για στοχασμό. «Όλοι να καθίσουμε ξανά για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση.
 
Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, λέγοντας ότι τέλη του 2018 το Υπουργείο της θα προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση για το θέμα. Στόχος είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είπε η Υπουργός.
 
Για το σχέδιο Εστία, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Υπουργείο της αναλαμβάνει την εφαρμογή του σχεδίου και εξέφρασε την ετοιμότητα να ανταποκριθεί, με τη βοήθεια του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού.
 
Στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχουν τα μηχανογραφημένα συστήματα που είναι αναγκαία για τον έλεγχο καταθέσεων και ακίνητης ιδιοκτησίας, συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν 5 εξειδικευμένοι λειτουργοί με κόστος 135 χιλ. ευρώ για την προετοιμασία ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου. Παράλληλα ανέφερε ότι μεγάλο κομμάτι της εργασίας θα γίνεται από τις τράπεζες.
 
Σε αυτό το στάδιο δημιουργούνται τα έντυπα, οι αιτήσεις θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους και η πληρωμή αναμένεται προς το τέλος του 2019, είπε η Υπουργός.
 
Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη συγγραφή νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο εργάζεται. Σύμφωνα με την Υπουργό, θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή.
 
Όσον αφορά τέλος το σχέδιο κοινωνικών εισφορών με δόσεις, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι βοηθήθηκαν πολλές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι που δεν μπορούσαν να καταβάλουν οφειλές, ενώ εισπράχθηκαν 131 εκ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι γίνονται σκέψεις για επαναφορά του σχεδίου για κάποιο χρονικό διάστημα. 
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους δείκτες φτώχειας, η Υπουργός είπε ότι το όριο φτώχειας μετά τις κοινωνικές παροχές στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν 15,9% το 2008 και σήμερα ανέρχεται στο 15,7%. «Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε και με άλλη βοήθεια, αλλά είναι καλό να έχουμε τα στοιχεία», είπε.
 
Εξάλλου, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εργασίας, με την οποία διευκολύνεται η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού από ένα ηλεκτρονικό μητρώο ανέργων. Σε αυτήν, καταγράφονται τα προσόντα, η πείρα και οι δεξιότητες όσων αναζητούν εργασία, ενώ έχουν πρόσβαση εργοδότες μέσω ενός κωδικού.
 
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε εξάλλου ότι το 93% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας αφορά κοινωνικές παροχές, όπως το ΕΕΕ και τα διάφορα επιδόματα τα οποία συνθέτουν την κοινωνική πολιτική του κράτους.
 
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2019, 2020 και 2021 ανέρχεται σε 999,2 εκ. ευρώ, 989,8 εκ. ευρώ και 987,7 εκ. ευρώ αντίστοιχα, σε σύγκριση με 970,6 εκ. ευρώ το 2018. Παρουσιάζεται αύξηση 28,6 εκ. ευρώ για το 2019, ακολούθως μείωση 9,4 εκ. ευρώ για το 2020 και περαιτέρω μείωση 2,1 εκ. ευρώ για το 2021. 
 
Ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2019 ανέρχεται σε 961,7 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 32,8 εκ. ευρώ ή 4% σε σχέση με το 2018. Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός για το 2019 ανέρχεται σε 37,3 εκ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 4,2 εκ. ευρώ σε σχέση με τον 2018.
 
Πέραν των δαπανών του προϋπολογισμού, το Υπουργείο Εργασίας διαχειρίζεται και τις δαπάνες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Κεντρικού Ταμείου Αδειών, του Ταμείου Πλεονάζοντος Προσωπικού και του Ταμείου Αφερεγγυότητας Εργοδότη.
 
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς αναφέρθηκε στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και είπε ότι είναι αυξημένος για το 2019 κατά 32,8 εκ. «Συμφωνούμε με τη γενική πολιτική του Υπουργείου που είναι η παροχή στοχευμένων επιδομάτων σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».
 
Είπε επίσης ότι «στηρίζουμε όλες τις ενεργητικές δράσεις του Υπουργείου για επανένταξη στην αγορά εργασίας όλων όσοι είναι ικανοί για να εργαστούν».
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι βασικό χαρακτηριστικό  του προϋπολογισμού του Υπουργείου είναι η «έλλειψη κοινωνικού οράματος, αφού απουσιάζουν ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων, καθώς και των μικρομεσαίων».
 
Για τη μείωση της ανεργίας είπε ότι «δεν σηκώνει πανηγυρισμούς» υποδεικνύοντας τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας των νέων που, όπως είπε, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά αυτή η ζοφερή κατάσταση, χρειάζονται δραστικά μέτρα που θα καταπολεμούν την οικονομική και κοινωνικά ανισότητα, ανέφερε.
 
Σε ερώτηση για τον θεσμό του Κοινωνικού Λειτουργού της γειτονιάς, είπε ότι η Υπουργός ενημέρωσε πως θα ανατεθεί η ευθύνη σε 30 άτομα, ώστε να εντοπίζουν σε συγκεκριμένες περιοχές οικογένειες με προβλήματα. «Θα τον κρίνουμε στην πράξη, αν και εφόσον είναι αποδοτικός» ο θεσμός, κατέληξε.
 
«Σε γενικές γραμμές η πολιτική της Κυβέρνησης βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, παρά τις παθογένειες που παρουσιάζει το σύστημα» είπε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας.
 
Ανέφερε ότι με 7,2%, η ανεργία βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, παρά την επιδοματική πολιτική στην εργασία, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 
Είπε ακόμη ότι η κατανομή των επιδομάτων παραμένει άδικη και χρειάζεται εξορθολογισμός. Το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συνεισφέρει στο διάλογο με τις θέσεις του, είπε ο κ. Μουσιούττας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούν να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα.
 
«Οι δείκτες της οικονομίας φαίνεται ότι βελτιώνονται, παρόλα αυτά όμως δεν υπάρχει και η ανάλογη βελτίωση στους μισθούς των εργαζομένων» είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.
 
Αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας στους νέους, ενώ είπε ότι οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. «Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η θέσπιση νομοθεσίας που θα καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού» αλλά και νομοθεσία «που θα ποινικοποιεί την απλήρωτη υπερωριακή εργασία» είπε.
 
«Έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα και οι εξαγγελίες δεν μας ικανοποιούν στον τομέα της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων, σαν αυτό που ζήσαμε τελευταία» στη Λάρνακα, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
 
Αναφέρθηκε στην «τραγική αδυναμία την οποία αναγνωρίζει η Υπουργός» σε σχέση με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες, όπως είπε, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Τέλος ανέφερε ότι «έχει καθυστερήσει εγκληματικά» ο θεσμός του Κοινωνικού Λειτουργού της γειτονιάς.

 

Από ΚΥΠΕ
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top