Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, παρέχοντας βοήθεια και ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους θύματα φυσικών καταστροφών ή συγκρούσεων.
Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να νοιώθουν περήφανοι για το έργο που επιτελείται.
‘Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο. Με 4 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει ο καθένας μας μπορούμε να νοιώθουμε περήφανοι γιατί είμαστε οι μεγαλύτεροι ανθρωπιστικοί χορηγοί και μάλιστα δεν χορηγούμε την ανθρωπιστική βοήθεια για λόγους συμφερόντων αλλά με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές και στα πλαίσια του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου’ δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Ο Επίτροπος μιλούσε σε δημοσιογράφους από την Κύπρο που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με θέμα ``Το Μέλλον της Ευρώπης και οι Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019".
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η ανθρωπιστική βοήθεια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2016 συνέδραμε πάνω από 120 εκατομμύρια ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ή συγκρούσεις σε περισσότερες από 80 χώρες ανά τον κόσμο.
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις έκτακτες ανάγκες, όπως στην περίπτωση της Συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης λόγω του πολέμου στη Συρία.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας, είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, σημειώνοντας ότι τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας φθάνουν στους πρόσφυγες μέσω ανθρωπιστικών εταίρων, όπως διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ κτλ.
Κύπρος και Ελλάδα, είπε ο κ. Στυλιανίδης, είναι οι πιο ωφελημένες χώρες από τη συμφωνία αυτή.
«Θεωρώ ότι εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία σήμερα η Ευρώπη θα περνούσε μια τρομακτική κρίση στο εσωτερικό της» είπε, προσθέτοντας ότι «οι πιο ωφελημένοι από αυτή τη συμφωνία είναι η Ελλάδα και η Κύπρος».
Σε σχέση με τις προσφυγικές ροές στην Κύπρο, είπε ότι υπάρχει μια αύξηση και ότι η ΕΕ είναι σαφής ότι θα στηρίξει την Κύπρο σε ό,τι χρειαστεί.
Η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που βιώνει σήμερα η ΕΕ, είπε, είναι διαχειρίσιμη αλλά τόνισε ότι στο μέλλον η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα σε σχέση με τις ανθρωπιστικές κρίσεις και την αναπτυξιακή βοήθεια θα έρθει από την Αφρική λόγω μιας αναμενόμενης δημογραφικής έκρηξης.
Ο πληθυσμός της Αφρικής έφθανε το 1985 στα 430 εκατομμύρια ενώ σήμερα ανέρχεται στο 1,4 δις. Οι εκτιμήσεις για το 2050 είναι ότι θα εκτοξευθεί στα 2,5 δισεκατομμύρια.
Η συνάντηση με τους δημοσιογράφους έγινε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που συντονίζει τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών σε άλλη χώρα η οποία έχει ζητήσει βοήθεια λόγω ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό κέντρο με επιχειρησιακή ικανότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα που έχει στη διάθεσή του το πιο σύγχρονο και πιο λεπτομερειακό σύστημα χαρτών στον κόσμο, το δορυφορικό σύστημα Copernicus.
Πέραν τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα: την υιοθέτηση του rescEU, που αποτελεί πρόταση του κ. Στυλιανίδη για αναβάθμιση του υπάρχοντος ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος είναι η προστασία της ζωής και των περιουσιών των Ευρωπαίων πολιτών μέσα από την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Σε τι διαφέρει το rescEU από το σημερινό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας; Ο Μηχανισμός όπως είναι σήμερα συντονίζει την αποστολή βοήθειας, σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, ενώ με το rescEU, η ΕΕ θα αποκτήσει τα δικά της μέσα και θα έχει τη δυνατότητα να τα κινητοποιεί όταν υπάρχουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος.
Ετσι, θα δημιουργείται ένα συμπληρωματικό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας όταν τα εθνικά μέσα δεν θα επαρκούν για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις