Αγορές κυπριακών ομολόγων €155 εκατ πραγματοποίησε τον Οκτώβριο η ΕΚΤ

Αγορές κυπριακών ομολόγων €155 εκατ πραγματοποίησε τον Οκτώβριο η ΕΚΤ

Κυπριακά ομόλογα ύψους €155 εκατομμυρίων αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  (EKT) στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ευρύτερα γνωστού ως προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing), πραγματοποιώντας τις πρώτες αγορές κυπριακών ομολόγων έπειτα από ακριβώς τρία χρόνια.

 
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο αγοράστηκαν κυπριακά ομόλογα €155 εκατομμυρίων, ανεβάζοντας το υπόλοιπο των κυπριακών κρατικών ομολόγων, που διακρατούνται από την ΕΚΤ  στα €369 εκατ. με τον σταθμισμένο μέσο όρο λήξεων να διαμορφώνεται στα 4,95 χρόνια.
 
Υπενθυμίζεται πως μετά από την αναβάθμιση της κυπριακής πιστοληπτικής αξιολόγησης στον επενδυτική βαθμίδα από τους Standard and Poor’s τα κυπριακά ομόλογα έγιναν εκ νέου επιλέξιμα για το QE.
 
H τελευταία αγορά κυπριακών ομολόγων ήταν τον Νοέμβριο του 2015. Τα κυπριακά ομόλογα αποκλείστηκαν από το QE τον Μάρτιο του 2016, αφού η Κύπρος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στην επενδυτική κατηγορία.
 
Στο πλαίσιο του QE αγοράστηκαν τον Οκτώβριο κρατικά ομόλογα ύψους €9,9 δισεκατομμυρίων με την συνολικές αγορές να ανέρχονται στα €2,1 τρισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE