Βασικά στοιχεία για να μπορέσεις να ιδρύσεις ένα συνεταιρικό κράτος θεωρεί ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την από κοινού λήψη αποφάσεων με ίση συμμετοχή, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να έρθει ενώπιος ενωπίω με αυτή την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος μιλούσε την Κυριακή (28/10) στον 9ο φεστιβάλ χουρμάδων στη Λεύκα, είπε ότι με την έλευση της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ ζέιν Χολ Λουτ αναμένει ότι θα ξεκαθαρίσει και η μεθοδολογία και το περιεχόμενο. «Η επερχόμενη διαδικασία δεν θα είναι ανοικτού τέλους, θα είναι μια διαδικασία που θα στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία, επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα που δεν θα είναι ανοικτού τέλους».
Μιλώντας για το άνοιγμα του οδοφράγματος Απλικίου είπε ότι είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα εδώ και χρόνια και μιας υπόσχεσης που είχε δοθεί πριν 3 χρόνια. «Άργησε αλλά έγινε», ανέφερε ο κ. Ακιντζί,για το άνοιγμα και των δύο οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου. Αυτός που πρέπει πραγματικά να τύχει συγχαρητηρίων για το οδόφραγμα Απλικίου είναι ο κόσμος της περιοχής που πίεσε και προσπάθησε γι’ αυτό, πρόσθεσε.
Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε την «κυβέρνηση» για τις «γρήγορες αποφάσεις που πήρε ειδικά το τελευταίο διάστημα» για την διάνοιξη και των δύο οδοφραγμάτων, «Πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους αρμόδιους του στρατού. Συνέβαλε σημαντικά, ειδικά για την περιοχή της Δερύνειας, αλλά και για εδώ, η κατανόηση και η συνεργασία που έδειξαν για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων».
Κινητή τηλεφωνία
-----------------------
Για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας είπε ότι είχε επίσης ληφθεί γι’ αυτό απόφαση πριν 3 χρόνια και παρά το ότι τεχνικά η τ/κ πλευρά ήταν έτοιμη, δεν υπήρξε πρόοδος. Σε αυτή την εποχή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πρόσθεσε.
«Είτε βρούμε λύση είτε όχι σε αυτό το νησί, που σίγουρα θέλουμε να βρούμε, το να περνάς στην άλλη πλευρά σε αυτό το νησί, όπου μαζί θα ζήσουμε, και να μην δουλεύει το κινητό, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, κατανοητό και να εξηγηθεί. Σε αυτό το θέμα εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη. Οι παροχείς μας είναι έτοιμοι για το καθετί, εδώ και 3 χρόνια το λέμε στην ε/κ πλευρά».
Στο παρελθόν, συνέχισε, είχαν προκύψει νομικά κωλύματα (στην ε/κ πλευρά) αλλά πριν την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών τα ΗΕ προχώρησαν σε επαφές γι’ αυτό το θέμα και πλέον «ήρθε το μήνυμα ότι μπορεί να μην υπάρξει εμπόδιο σε αυτό το ζήτημα». Το συζήτησε, πρόσθεσε, το θέμα και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
«Άρχισε να λέγεται ότι μπορεί να γίνει αυτό, να επιτευχθεί συμφωνία πάνω στις φόρμουλες που συζητούνται. Εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι. Γι’ αυτό, εάν στην ε/κ πλευρά έχουν αρθεί τα εμπόδια, θεωρώ ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί (συμφωνία) και σε αυτό το θέμα τις επόμενες ημέρες, αλλά μιλώ με επιφυλάξεις. Γιατί δεν μπορώ από τώρα να πω πώς θα γίνει. Θα παρακολουθούμε όμως τις εξελίξεις και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να γίνει».
Χαλαρή ομοσπονδία
------------------------
Για τις αναφορές περί χαλαρής ομοσπονδίας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος του είπε ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται δεν είναι ‘χαλαρή ομοσπονδία’ αλλά να δοθούν αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση στις πολιτείες.
«Εάν με ρωτάτε εμένα, το ίδιο πράγμα είναι. Δεν υπάρχει διαφορά, μόνο τα ονόματα είναι διαφορετικά. Αλλά, τί είναι, ποιές είναι οι αρμοδιότητες, αυτά δεν ήρθαν στις συζητήσεις υπό μελετημένη μορφή. Δηλαδή, ο κ. Αναστασιάδης δεν μου έδωσε μια συγκεκριμένη λίστα. Συζητήθηκε μόνο ως μια λέξη, μια έννοια, αλλά δεν μας δόθηκε τίποτα απτό».
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι όποιο και αν είναι το όνομα (της λύσης) εάν θα υπάρξει ένας συνεταιρισμός στο νησί, και εάν οι συμφωνίες θα λαμβάνονται από κοινού, σε αυτές τις αποφάσεις είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να έχουν ίση συμμετοχή.
«Εάν αυτό που λέγεται είναι ας μην συμμετέχουν και οι Τ/κ σε αυτές τις αποφάσεις, να μπορούμε να τις λαμβάνουμε μόνοι μας, αυτό δεν είναι συνεταιρισμός, αυτό δεν είναι ομοσπονδία, ούτε καν χαλαρή, δεν είναι συνεταιρικό κράτος. Αυτή είναι δομή ενιαίου κράτους όπου η πλειοψηφία μπορεί να αποφασίζει από μόνη της. Εμείς δεν είναι αυτό που συζητούμε. Δεν μπορεί άλλωστε να γίνει μια τέτοια συμφωνία. Γι’ αυτό, αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα».
Εάν δεν υπάρξει μια βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εάν οι πλευρές κοιτούν μετά την ίδρυση ενός συνεταιρικού κράτους με καχυποψία και με ανησυχία η μια την άλλη, τότε αυτός ο κοινός στόχος δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε αυτή η ομοσπονδία, πρόσθεσε.
«Πρέπει να προσεγγίσουμε εδώ θετικά τα πράγματα. Δεν θα θέλουν οι Τ/κ να πάει από κοινού μπροστά αυτός ο τόπος; Γιατί να δημιουργήσουν οι Τ/κ προβλήματα στη λήψη των αποφάσεων; Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια νοοτροπία. Γι’ αυτό η ε/κ πλευρά πρέπει μέσα από αυτές τις συζητήσεις (για την χαλαρή ομοσπονδία) να έρθει ενώπιος ενωπίω με τις πραγματικότητες. Ήρθε ο καιρός γι’ αυτό και περνά ήδη», κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις