Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και αφοσίωση σε αρχές για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε χαιρετισμό του μετά την δοξολογία που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό ναό Σωτήρος στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι στην Κύπρο μέρες σαν την σημερινή «μας υπαγορεύουν να ορθώσουμε το δικό μας ανάστημα και να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας για απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή, μέσα από ειρηνικό διάλογο, συνεργασίες και συμμαχίες".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε "εργάζεται με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και αφοσίωση σε αρχές, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από στρατεύματα, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης η οποία θα δικαιώνει τις προσδοκίες του προσφυγικού κόσμου και η οποία θα λειτουργεί προς όφελος του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας».
Προς επίτευξη του στόχου, σημείωσε «είναι απαραίτητο η λύση αυτή να διασφαλίζει ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς, το οποίο θα είναι πλήρως απαλλαγμένο τόσο από αναχρονιστικές εγγυήσεις όσο και από την παρουσία ξένων στρατευμάτων».
Ο Υπουργός εξήγησε πως «εκείνο που διεκδικούμε σε κάθε διαπραγμάτευση είναι τη απολύτως δικαιολογημένη απαίτησή μας για την επίτευξη μιας λύσης που να επανενώνει τον τόπο μας, αποκαθιστώντας κυρίως το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη, αλλά και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία απολαμβάνει στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου ο κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα οποία καταπατώνται μέσα από την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία για 44 ολόκληρα χρόνια».
Η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία όλων των Κυπρίων σε έναν κανονικό κράτος, σημείωσε «απαιτούν την επίτευξη μιας λύσης, η οποία θα σέβεται τις πιο πάνω αρχές και η οποία είναι απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις καλές πρακτικές των δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών».
Αυτή ακριβώς τη θέση, συνέχισε ο κ. Ιωάννου «διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο από το βήμα της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όσο και στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και το σύνολο των ξένων ηγετών με τους οποίους πραγματοποίησε εκτεταμένες συναντήσεις και επαφές κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη. Είναι επίσης σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση μιας νέας πιθανής προσπάθειας, πέραν των πιο πάνω, είναι να εκληφθεί υπόψη η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος και βεβαίως οι έξι παράμετροι που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπέδειξε ως βάση για τη συνέχιση του διαλόγου».
Ο Υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι «ενόψει της όποιας νέας πιθανής προσπάθειας, υπάρχει η αναγκαιότητα να προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία προς αποφυγήν αδυναμιών του παρελθόντος και μιας νέας αποτυχίας, η οποία θα αποβεί σε κάθε περίπτωση καταστροφική. Μία ενδελεχής και επαρκής προετοιμασία μέσω του ίδιου του Γενικού Γραμματέα και των καλών του υπηρεσιών και της Ειδικής Απεσταλμένης του και περιλαμβανομένων και όσων εκ των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το επιθυμούν, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο που θα αναλάβουν στη διασφάλιση εφαρμογής της λύσης».
Σημείωσε επίσης ότι «η ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου είναι δεδομένη και δεδηλωμένη πολλάκις. Εναπόκειται πλέον στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να παρουσιάσουν την απαιτούμενη πολιτική αποφασιστικότητα χωρίς να θέτουν τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άμεση επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης».
Απαραίτητο προς το σκοπό αυτό, συνέχισε είναι «να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προοπτική για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση όταν οι υπέρμετρες αξιώσεις τόσο τις τουρκικής όσο και τις τουρκοκυπριακής πλευράς λειτουργούν εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι δυνατόν το νέο κράτος που θα προκύψει να είναι σε καμία των περιπτώσεων βιώσιμο με όσα συνεπάγονται οι αξιώσεις αυτές, και πιο συγκεκριμένα με την απαίτηση για τη συνέχιση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων».
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός σημείωσε πως θα πρέπει επιτέλους «σεβόμενοι και ανταποκρινόμενοι στις εγειρόμενες ανησυχίες και ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, και όπως κι εμείς έχουμε πράξει, να αντιληφθούν τη σημασία της δημιουργίας ενός κλίματος που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και συμβιβασμούς, το οποίο θα συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου και θα διανοίξει τις προοπτικές για την επίτευξη λύσης».
Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σημείωσε θα πρέπει «να αντιληφθούν ότι για να συμβιώσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε δεν χρειαζόμαστε εγγυήτριες δυνάμεις και εξαρτήσεις από την όποια τρίτη χώρα. Αναλογιζόμενοι τις δυνατότητες που θα προσφέρει η επανένωση της πατρίδας μας στο σύνολο των μονίμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, θα πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν τους δεσμούς με την Τουρκία και να αντιληφθούν ότι οι εγγυήσεις και οι εξαρτήσεις αυτές θα καταστήσουν απλά τη χώρα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων».
Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας «η ιστορία του Ελληνισμού μας επιβάλλει να συνεχίσουμε με σύνεση και τόλμη, χωρίς να παραγνωρίζονται τα όρια που θα διαφυλάσσουν τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της επιδιωκόμενης λύσης. Μιας λύσης που θα εξασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον για τον Κυπριακό Ελληνισμό».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις