O τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε την δική του παρεμβαση στη εκδήλωση Ειρήνης και Επανένωσης.
Συγκεκριμένα ο κ.Χριστόφιας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ έκανε λόγο για τους υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ και την συνεκμετάλλευση με τους Τουρκοκυπρίους.
Ενώ τέλος κάλεσε τον Νίκο Αναστασίαδη, να θυμηθεί τους όρκους του Γλαύκου Κληρίδη.
Αυτούσια η παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια:
«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της ΠΕΟ και των τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διοργάνωση της Συνάντησης Ειρήνης και Επανένωσης. Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.
Αναλαμβάνετε αυτή την πρωτοβουλία σε μια περίοδο που στον κάθε Κύπριο πατριώτη, Ελληνοκύπριο ή Τουρκοκύπριο που ενδιαφέρεται για απαλλαγή από την κατοχή αλλά και τα δεσμά του ιμπεριαλισμού, κορυφώνεται η αγωνία από το νέο επικίνδυνο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το πρόβλημά μας.
Δεν χρειάζεται πολλή διορατικότητα για να καταλάβει κανείς πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση και πόσο κοντά στην οριστική διχοτόμηση βρίσκεται ο τόπος μας. Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει μετά το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντανά, τη στασιμότητα για πάνω από ένα χρόνο και την επιμονή των ηγετών των δύο κοινοτήτων και της Τουρκίας σε θέσεις που αποτελούν σαφή εκτροπή από το συμφωνηθέν πλαίσιο εδώ και πολλά χρόνια, για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς και από το πλαίσιο Γκουτέρες.
Η τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα μιλά από μόνη της. Ενώ δεν κηρύσσει αδιέξοδο κάμνει μιαν απέλπιδα προσπάθεια μήπως και συνετιστούν οι δύο πλευρές, ώστε να τηρήσουν δημιουργική στάση στο εγγύς μέλλον και να αρχίσει μία διαδικασία στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα για οριστική λύση του προβλήματος. Η επιμονή Ακκιντζί για τουρκοκυπριακή ψήφο σε όλα τα όργανα της Ομοσπονδίας, ενώ ο ίδιος μιλά για ομοσπονδία εάν εφαρμοστεί στην πράξη, οδηγεί σε συνομοσπονδία. Η δε επαναφορά από τον Νίκο Αναστασιάδη της θέσης για χαλαρή ομοσπονδία καμία σχέση έχει με τη θεραπεία της απαίτησης Ακκιντζί για μία τουρκοκυπριακή ψήφο σε όλα τα όργανα.
Η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία και προωθεί τους δικούς της στόχους για δύο κράτη, πράγμα που είναι εκτός πραγματικότητας. Είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας από πλευράς Τουρκίας να παραγκωνίσει τον Ακκιντζί, ο οποίος τάσσεται υπέρ ομοσπονδιακής λύσης και προβάλλει τον κ. Οζερσάι ως τον πραγματικό εντολοδόχο της.
Όπως είναι γνωστό μήλον της έριδος που αφορά την Κύπρο και την επίλυση του Κυπριακού, αποτελούν οι υδρογονάνθρακες οι οποίοι όντως υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και επισείει τον μπαμπούλα των υδρογονανθράκων με πρόσχημα την υπεράσπιση τάχατες του δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων να έχουν μερτικό στην εκμετάλλευση. Αν η Τουρκία θέλει όντως να εφαρμοστεί η συμφωνημένη ήδη σύγκλιση διαμοιρασμού των κερδών που θα προκύψουν από τους υδρογονάνθρακες και στις δύο κοινότητες, πρέπει να καθίσει στο τραπέζι και να επιδείξει καλή θέληση για λύση του Κυπριακού στη βάση μιας πραγματικής Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Ο δε κύριος Αναστασιάδης πρέπει να καταλάβει ότι η μονομερής εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων χωρίς λύση στο Κυπριακό και συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε αυτή την εκμετάλλευση είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Η δική μου άποψη είναι ότι η τριμερείς και τετραμερείς δεν μας λύνουν το πρόβλημα. Είναι σαφές ότι οι ιμπεριαλιστές τελικά θα τα βρουν με την Τουρκία και δεν πρόκειται να κηρύξουν πόλεμο στο νατοϊκό σύμμαχό τους, ένεκα της Κύπρου.
Η δε Τουρκία αν θέλει όντως να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που τη μαστίζει και να προσεγγίσει την Ευρώπη, πρέπει να λύσει το Κυπριακό, σεβόμενη τον κυπριακό λαό στο σύνολό του. Τα επεμβατικά δικαιώματα, οι εγγυήσεις και η παρουσία στρατευμάτων δεν έχουν καμιά θέση σε ένα σύγχρονο ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος.
Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι, με τον κίνδυνο της αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είναι σαφές ότι επείγει η επίλυση του Κυπριακού. Όσοι ερωτοτροπούν με τη διχοτόμηση και τα δυο κράτη, είτε Ελληνοκύπριοι είναι, είτε Τουρκοκύπριοι, διαπράττουν, κατά τη δική μου εκτίμηση, εθνική προδοσία.
Είναι ανάγκη οι φιλειρηνικές δυνάμεις των δύο κοινοτήτων να συσπειρωθούν και να παλέψουν με νύχια και με δόντια ώστε να πιεσθούν όσοι χειρίζονται το Κυπριακό, με προεξάρχουσα την Τουρκία, αλλά και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και να προχωρήσουν σε μια δίκαιη, υπό τις συνθήκες, λειτουργική λύση του προβλήματος.
Αν ο κύριος Αναστασιάδης ερωτοτροπεί με λύση δύο κρατών, όπως τον κατηγορούν ακόμα και στελέχη του ΔΗΣΥ, θα πρέπει να ανακρούσει πρύμναν και να θυμηθεί τους όρκους του Γλαύκου Κληρίδη.
Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν προέκυψε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα του συμβιβασμού που έγινε αποδεκτός ένεκα του φασιστικού πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και του αλυτρωτισμού της δεξιάς. Αυτό δεν μπορεί να ξεχνιέται από εκείνους που προσκάλεσαν ουσιαστικά την Τουρκία να διενεργήσει την εισβολή και να συντηρεί την κατοχή μέχρι σήμερα. »
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις