Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής, που ζήτησαν την επιείκεια του δικαστηρίου.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 2 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, την ποινή που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες στην ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας, οι οποίοι ζήτησαν σήμερα την επιείκεια του δικαστηρίου.
Πρόκειται για τον Ευθύμιο Μπουλούτα, τότε Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου της Λαϊκής, τον τότε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Παναγιώτη Κουννή, τον μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Νεοκλή Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκο Φόρο.
Τα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας κρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα ένοχοι στις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και που αφορούσαν στα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς και των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.
Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ένοχοι ότι απέκρυψαν την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον και παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.
Οι καταδικασθέντες ζήτησαν, μέσω των συνηγόρων υπεράσπισης τους, την επιείκεια του δικαστηρίου ως προς την ποινή που θα τους επιβληθεί στις 2 Νοεμβρίου.
Κατά τις αγορεύσεις τους για μετριασμό της ποινής των πελατών τους, οι δικηγόροι εισηγήθηκαν προς το δικαστήριο όπως τους επιβάλει μόνο χρηματικό πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης αυτή να είναι με αναστολή.
Υπήρξε, επίσης, εισήγηση όπως τους επιβληθεί ποινή μόνο για μια κατηγορία και όχι και για τις δύο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η μια κατηγορία υπερκαλύπτει την άλλη με το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν δύο φορές για τα ίδια γεγονότα.
Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της αρχής του ηπιότερου νόμου (lex mitior) στην παρούσα υπόθεση, παραπέμποντας στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου για την Τράπεζα Κύπρου και του Α. Ηλιάδη, και την παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των παραβατών ως προς το ότι, όπως υποστήριξαν, τόσο η Λαϊκή όσο και τα υπόλοιπα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου αφέθηκαν εκτός κατηγορητηρίου.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, από ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο η Κατηγορούσα Αρχή επέλεξε να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης μόνο τους τέσσερις καταδικασθέντες «δίκην αποδιοπομπαίου τράγου», ενώ έγινε λόγος για στοχοποίηση τους που παραβιάζει «κάθε σκληρό πυρήνα δικαιοσύνης».
Κλήθηκε το Δικαστήριο να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την παράβιαση όταν θα επιμετρήσει την ποινή που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες, δίνοντας έτσι έμπρακτο μήνυμα απαρέσκειας σε αυτή τη συμπεριφορά από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής, όπως λέχθηκε.
Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν επίσης το ότι οι πελάτες τους δεν αποκόμισαν κανένα προσωπικό όφελος και ούτε προξένησαν οποιαδήποτε ζημιά στους επενδυτές, όπως υποστήριξαν, καλώντας το Δικαστήριο να μην ακολουθήσει το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφαση που αφορούσε στην Τράπεζα Κύπρου και στον Α. Ηλιάδη.
Όπως αναφέρθηκε, τα γεγονότα της υπόθεσης της τράπεζας Κύπρου δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, εξηγώντας ότι στην υπόθεση της τράπεζας Κύπρου υπήρξε δήλωση του κ. Ηλιάδη ενώπιον Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και μαρτυρία από παρισταμένους μετόχους όσον αφορά τη ζημιά που υπέστησαν.
Σε αυτή την υπόθεση, όπως τονίστηκε, υπήρξε μια απρόσωπη ανακοίνωση της Λαϊκής την οποία οι κατηγορούμενοι έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της, αλλά δεν έχουν κάμει καμία απευθείας δήλωση και δεν υπάρχει η παραμικρή μαρτυρία από οποιοδήποτε μέτοχο ότι υπέστη οποιαδήποτε ζημιά.
Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η παρούσα υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με την κατάρρευση είτε της Λαϊκής τράπεζας είτε του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας, ενώ προβλήθηκε επίσης ο ισχυρισμός ότι η προστασία της αγοράς δεν επηρεάστηκε καθόλου με την παράλειψη των κατηγορουμένων σε αυτή την υπόθεση. Κάλεσαν επίσης το δικαστήριο να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να πει την αλήθεια στον κόσμο.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης επικαλέστηκαν επίσης το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημέρα διάπραξης των αδικημάτων πριν από επτά χρόνια, την αρνητική παρουσίαση των καταδικασθέντων μέσα από τα ΜΜΕ, τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις και το λευκό τους ποινικό μητρώο.
Σύμφωνα με την ομόφωνη και πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου, «η μη συμπερίληψη της απομείωσης της υπεραξίας στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας δεν ήταν κάποια απροσεξία ή σφάλμα ή καλόπιστη παράλειψη αλλά μια πλήρως συνειδητή, σκόπιμη και στοχευμένη ενέργεια ή ορθότερα παράλειψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Κατηγορούμενοι».
Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει όπως και οι τέσσερις παραμείνουν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι την επιβολή της ποινής τους, απορρίπτοντας το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής όπως τεθούν υπό κράτηση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις