Το σχέδιο λύσης που θα τεθεί ενώπιον του λαού θα πρέπει να αντιμετωπίζει με δίκαιο και λειτουργικό τρόπο όλες τις διαφορές που εκκρεμούν και να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια του επανενωμένου κράτους, το οποίο θα είναι πλήρως απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία κατοχικού στρατού, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.
Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων και σφαγιασθέντων Τραχωνιτών από Τούρκους, κατά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963/64 και της τουρκικής εισβολής του 1974, ο κ. Πάλμας είπε πως "δυστυχώς, η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο".
"Την ίδια ώρα, περιφρονεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών", ανέφερε.
Επεσήμανε πως "έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι είναι δεδομένη η βούληση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, είναι η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ενός διαλόγου στη βάση του αλληλοσεβασμού και της καλής θέλησης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη", ανέφερε ο κ. Πάλμας.
Σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα αλλά και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε την αποφασιστικότητά μας να εισέλθουμε ξανά στον διάλογο και να συνεχίσουμε από εκεί που έχουμε μείνει στο Κραν Μοντανά, με την προϋπόθεση να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να αποφευχθεί άλλη μια αποτυχία.
"Ο Νίκος Αναστασιάδης, έχει καταστήσει σαφές ότι στοχεύουμε σε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδο αλλά και το περίγραμμα των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου του 2017", επεσήμανε.
Είπε ακόμη πως "ανεξάρτητα όμως από την όποια στάση της άλλης πλευράς, μόνο η ενότητα του κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να μας δείξει τον δρόμο προς την απαλλαγή από την κατοχή και προς την ελευθερία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας έναντι όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα", σημείωσε ο κ. Πάλμας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις