Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ανάγκη δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής για αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ενημερώνει ότι έχοντας υψηλά στις προτεραιότητες του την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, ετοίμασε νομοσχέδιο για την σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το νομοσχέδιο αφού παρουσιάστηκε στο κοινό και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αναμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και εστάλη στη Νομική Υπηρεσία, για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η σύσταση και λειτουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής αποτελούμενης από τον Επίτροπο Διαφάνειας και τους δύο Βοηθούς του, η οποία έχει ως κύρια ευθύνη να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς στα πρότυπα των συστάσεων της GRECO.
Συγκεκριμένα, η Αρχή, μεταξύ άλλων, θα έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες και εξουσίες:
Θα ορίζεται ως η αρμόδια αρχή για τον συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, η οποία πλήττει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και θα συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Κανονισμού αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Σεπτεμβρίου 2013 (ΕΕL248).
Επιπρόσθετα, θα συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όργανα και υπηρεσίες της ΕΕ ή άλλων κρατών για την εκπόνηση, ανάληψη, χρήση, υλοποίηση προγραμμάτων – στρατηγικών σχεδίων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη λήψη τεχνικής βοήθειας για την καταπολέμηση της διαφοράς και της απάτης.
Περαιτέρω, θα έχει εξουσία να συντονίζει, εποπτεύει και αξιολογεί τις δράσεις των υπηρεσιών του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς. Παράλληλα, θα εκπονεί μελέτες, θα εκδίδει εγκυκλίους προς τις αρμόδιες αρχές και θα λαμβάνει μέτρα, εντός των αρμοδιοτήτων της, προς διασφάλιση της αποστολής της και θα επεξεργάζεται εγχειρίδια για σκοπούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, θα προχωρεί σε αξιολόγηση των κινδύνων από φαινόμενα διαφθοράς, υποβάλλοντας εισηγήσεις και προτάσεις για καταστολή και περιορισμό τους και θα καθορίζει τους δείκτες αξιολόγησης.
Θα έχει, επίσης, την εξουσία να διερευνά, είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από καταγγελία είτε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οποιοδήποτε θέμα το οποίο αφορά πράξεις διαφθοράς ή πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς οποιασδήποτε υπηρεσίας και υποβάλλει έκθεση στην αρμόδια αρχή ή στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Τονίζεται ότι η Αρχή και το προσωπικό της, καθώς και τα πρόσωπα στα οποία ανατίθενται εργασίες από την Αρχή, δεν θα ζητούν, ούτε θα επιδέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ή οποιαδήποτε όργανα ή αρχές που λειτουργούν δυνάμει νόμου, ή οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα, κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις