Η συμμετοχή των κομμάτων, μεταξύ άλλων, δυσχαίρενε τον εκσυγχρονισμό του Συνεργατισμού, δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας.
Η συμμετοχή των κομμάτων και η εκλογή των επιτροπειών των ΣΠΙ από τα μέλη κατέστησαν το Συνεργατισμό ένα πολύ ιδιόμορφο σχήμα που ήταν δύσκολο να εκσυγχρονιστεί, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού.
«Είχαμε συζητήσει και θέματα συνένωσης ΣΠΕ αλλά η φύση του Συνεργατισμού ήταν ένα πολύ ιδιόμορφο σχήμα και σταδιακά τα ίδια τα κόμματα συμμετείχαν όπως και στην περίπτωση των σχολικών εφορειών», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εμπορίου από τις αρχές του 2003 μέχρι τον Ιούνιο του 2006.
«Αυτή η δομή και ο τρόπος οργάνωσης καθιστούσε κάθε αλλαγή ακόμη πιο δύσκολη», είπε, προσθέτοντας ότι «Τα κόμματα απλά να ασχοληθούν με την πολιτική αντί με την ΑΗΚ τη Cyta».
Αναγνώρισε πως άργησαν να γίνουν αλλαγές στο Συνεργατισμό, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, παραπέμποντας κυρίως στον τρόπο εκλογής των μελών των τοπικών ΣΠΙ.
«Ο Συνεργατισμός δεν ήταν κλασσική τράπεζα, ξεκίνησε ως κοινωνικό κίνημα και είχε μεγάλη προσφορά στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ξεκίνησε με δομή που στηριζόταν στην εκλογή των τοπικών επιτροπειών. Αυτό δημιουργούσε ένα πρόβλημα στο πώς μπορεί ένας τέτοιος οργανισμός να μεταλλαχθεί σε ένα κλασσικό τραπεζικό, διότι θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί η όλη φιλοσοφία ότι τα μέλη εκλέγουν τους επιτρόπους του κάθε Συνεργατικού ιδρύματος», είπε.
Όπως είπε, επί Υπουργίας του δεν συζητήθηκε ενώπιον του Υπουργικού θέμα ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης. Σημείωσε ότι στο επίπεδο Υπουργείου συζητούντο θέματα εκσυγχρονισμού και συνένωσης των ΣΠΙ έτσι ώστε να υπάρξει επαγγελματισμός στη διακυβέρνηση.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως αν υπήρχαν ποινικά θέματα ή θέματα ατασθαλιών θα τα παρέπεμπε στον Γενικό Εισαγγελέα. Υπενθύμισε υπόθεση όταν ο ΣΟΔΑΠ τον ενημέρωσε ότι ήθελε να διαθέσει φιλέτο στην Κάτω Πάφο υπό μορφή ενοικίου σε ντιβέλοπερ για να το αναπτύξει, ο ίδιος αρνήθηκε γιατί, όπως είπε, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη περιουσία.
Ερωτηθείς τι κατά την άποψή του οδήγησε στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο κ. Λιλλήκας είπε αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Αναφέρθηκε στην έλλειψη στελέχωσης με επαγγελματικά κριτήρια, σημειώνοντας ότι οι τοπικές επιτροπές εκλέγονταν από τα μέλη «με τα γνωστά κριτήρια, τον φίλο, τον κουμπάρο».
«Η οικονομία έγινε πιο σύνθετη και δεν υπήρχε ο επαγγελματισμός», είπε προσθέτοντας επίσης ότι δεν υπήρχε η κουλτούρα του εσωτερικού ελέγχου.
«Δίνουμε έμφαση στην έκθεση του Ελεγκτή ή του Γενικού Ελεγκτή (για τις κρατικές επιχειρήσεις) που θα βγάζει μια έκθεση στο τέλος του χρόνου όπου γίνεται μια νεκροψία στην πραγματικότητα. Εκείνο που έπρεπε να γίνει είναι ο εσωτερικός έλεγχος που θα εντοπίσει τις τρύπες και θα τις κλείσει. Ο τρίτος λόγος ήταν ότι τα κόμματα δεν είχαν μείνει αμέτοχα, συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και αυτό έκανε τα πράγματα πιο περίπλοκα», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις