Υπό εικοσιτετράωρη φρούρηση από την Αστυνομία τελούν τα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας, κάτι που θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, μέχρι και την υλοποίηση όλων των μέτρων φυσικής ασφαλείας που έχει εισηγηθεί η Αστυνομία, αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «με αφορμή δηλώσεις που έγιναν, σήμερα, μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών αναφορικά με το ζήτημα της λήψης μέτρων ασφαλείας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος των Δικαστηρίων, πέραν της ίδιας της δικαστικής Αρχής».
Πρόκειται, επεξηγείται, για μια ανεξάρτητη εξουσία και η ευθύνη για την υλοποίηση των έργων γίνεται από τα ίδια τα Δικαστήρια.
Αναφορικά με την πυρκαγιά η οποία είχε σημειωθεί στο κτήριο 4 των Δικαστηρίων στις 26 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής που συστάθηκε για την διερεύνηση της, η πυρκαγιά δεν ήταν αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας αλλά οφειλόταν σε ηλεκτρικό πρόβλημα και ξεκίνησε σε σημείο της ψευδοροφής πάνω από τα αποχωρητήρια στο πρώτο όροφο του κτηρίου 4».
«Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, τα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας τέθηκαν υπό εικοσιτετράωρη φρούρηση από την Αστυνομία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, μέχρι και την υλοποίηση όλων των μέτρων φυσικής ασφαλείας που έχει εισηγηθεί η Αστυνομία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται, ακόμη ότι «η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων αναμένεται να αναβαθμίσει την φυσική ασφάλεια των κτηρίων των Δικαστηρίων και ταυτόχρονα θα περιορίσει τους κινδύνους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι διαχειρίσιμοι».
Η έκθεση της Αστυνομίας με τις εισηγήσεις της, συνεχίζει η ανακοίνωση, προωθήθηκε στις 6 Ιουνίου, στην Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία φέρει και την ευθύνη υλοποίησης των εισηγήσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Παράλληλα, προστίθεται, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε επαναξιολόγηση όλων των Δικαστηρίων σε θέματα πυρασφάλειας και ετοιμάστηκε σχετική έκθεση η οποία, επίσης προωθήθηκε στην Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου για υλοποίηση λόγω αρμοδιότητας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημερώνει ότι «ανάμεσα στις εισηγήσεις της Αστυνομίας περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση και λειτουργία αψίδων ανίχνευσης μετάλλων και ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων στις εισόδους των Δικαστηρίων για έλεγχο των διερχομένων αλλά και των αποσκευών τους».
Στην είσοδο του κτηρίου 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αναφέρεται, «έχει εγκατασταθεί αψίδα ανίχνευσης μετάλλων η οποία όμως παραμένει εκτός λειτουργίας αφού για την λειτουργία της απαιτείται η προμήθεια και εγκατάσταση στο χώρο ακτινοδιαγνωστικού μηχανήματος για τον έλεγχο των αποσκευών των διερχομένων αλλά και το κλείσιμο άλλων φυσικών ανοιγμάτων στον ίδιο όροφο ώστε να διασφαλίζεται ότι η είσοδος και η έξοδος στο κτήριο θα γίνεται μέσω της ελεγχόμενης θύρας εισόδου /εξόδου, αφού σε αντίθετη περίπτωση τα οφέλη από την λειτουργία των μηχανών εκμηδενίζονται».
Τονίζεται ότι, η Αστυνομία «θα επανδρώσει τις αναφερόμενες μηχανές με το απαιτούμενο προσωπικό, με την προμήθεια και εγκατάσταση των αναφερόμενων μηχανημάτων και την υλοποίηση των λοιπών μέτρων που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία τους».
Επισημαίνεται, επίσης, ότι στην έκθεση της Αστυνομίας είχε συμπεριληφθεί πρόνοια για ενημέρωση της κάθε τρεις μήνες ως προς τον βαθμό υλοποίησης των προτεινόμενων από την Αστυνομία μέτρων φυσικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος και ελλείψει σχετικής ενημέρωσης από τις αρμόδιες Αρχές, συγκάλεσε στις 25 Σεπτεμβρίου σύσκεψη στο Υπουργείο για συζήτηση του θέματος.
Κατά την σύσκεψη, αναφέρεται, διαπιστώθηκε ότι με την παραλαβή των εκθέσεων με τις εισηγήσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η Αρχιπρωτοκολλητής του Ανωτάτου Δικαστηρίου τις προώθησε στους Πρωτοκολλητές των επηρεαζόμενων Δικαστηρίων οι οποίοι απευθύνθηκαν με την σειρά τους στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για υλοποίηση των μέτρων ασφάλειας.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, με πρωτοβουλία του Πρωτοκολλητείου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις των αρμόδιων Υπηρεσιών με την Αστυνομία όπου διευκρινίστηκαν ερωτήματα που προέκυπταν σε σχέση με τις εκθέσεις της Αστυνομίας.
«Το Τμήμα Δημοσίων Έργων και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ολοκλήρωσε τις εργασίες ανακατασκευής του Κτηρίου 4 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας προκείμενου να καταστεί λειτουργήσιμο», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Σε σχέση με την αποθήκη τεκμηρίων του Δικαστηρίου, επεξηγείται ότι κρίθηκε απαραίτητο και λήφθηκαν οι απόψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Κρατικού Χημείου, του Κλάδου Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, του Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών και του Υπουργείου Εργασίας.
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών κατέληξαν «σε ένα κοινά αποδεκτό τρόπο ανακατασκευής και διαμόρφωσης της αποθήκης τεκμηρίων».
Όπως αναφέρθηκε σήμερα, από τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δημοσίων έργων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, προστίθεται, η ανακατασκευή της αποθήκης με την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων θα ολοκληρωθεί σε δυόμιση περίπου μήνες.
Παράλληλα, σημειώνεται, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ετοίμασε και απέστειλε στην Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ολοκληρωμένη μελέτη για την κοστολόγηση όλων των συστημάτων ασφάλειας που περιέχονται στην επικαιροποιημένη έκθεση της Αστυνομίας για την εξεύρεση των ανάλογων πιστώσεων για εξαγγελία προσφορών.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις