ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Η Τράπεζα Κύπρου έφερε Χούρικαν και ο Συνεργατισμός τον Χατζηγιάννη»

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Η Τράπεζα Κύπρου έφερε Χούρικαν και ο Συνεργατισμός τον Χατζηγιάννη»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήθελε να κλείσει τον Συνεργατισμό, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης.

«Κάποιοι στην ΕΕ πίεζαν πάρα πολύ την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών και για κάποιους λόγους ήθελαν να το βγάλουν από τη μέση, η ΕΚΤ», ανέφερε στη κατάθεσή του ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος υπό τη ιδιότητά του ως Υπουργός Εμπορίου από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του του 2011, ήταν πολιτικός προϊστάμενος του Συνεργατισμού.

Όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γεώργιο Αρέστη, αν κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία για αυτή την θέση, ο κ. Πασχαλίδης παρέπεμψε στην ΚΤΚ.

«Είναι η ταπεινή μου γνώμη, το 2013 ή τώρα, εάν εφαρμόσουν ότ,ι εφαρμόστηκε για τον Συνεργατισμό, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία στην Ισπανία, στη Ιταλία, οι μισές τράπεζες δεν θα υπάρχουν. Επέλεξαν να το κάνουν στην Κύπρο», είπε ο κ. Πασχαλίδης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκμεταλλεύτηκαν «τα λάθη, τις αδυναμίες και τα λοιπά», που υπήρχαν στον Συνεργατισμό.

Σημείωσε όμως ότι ο Συνεργατισμός δεν είχε μεγαλύτερα προβλήματα από τις εμπορικές τράπεζες.

Αιχμές για την επιλογή της διεύθυνσης
---------------------------------------------------
Λέγοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε προβλήματα και ήταν «άρρωστη», ο κ. Πασχαλίδης είπε πως η τράπεζα επέλεξε να φέρει έναν «διεθνούς εμβέλειας τραπεζίτη», τον Τζον Πάτρικ Χούρικαν για να αναλάβει τη διεύθυνση της τράπεζας και να βάλει τα πράγματα στη σειρά, όπως είπε.

«Ο Συνεργατισμός έφερε τον Χατζηγιάννη, τι σχέση έχει;» διερωτήθηκε.

Όταν του έγινε παρατήρηση για κριτική για τη οποία δεν ρωτήθηκε, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως «δεν είναι θέμα κριτικής, αλλά θέμα γεγονότων. «Από την ημέρα που ήρθε, υπήρχαν ΜΕΔ τι έκανε η διοίκηση; Έστειλαν επιστολές σε όλους διεκδίκησαν το λαβείν τους;».

Ωστόσο, είπε πως ενώ τα ΜΕΔ ήταν το σημαντικότερο ζήτημα, το κύριο θέμα και στην Κυβέρνηση, και στη Βουλή και στον Τύπο «ήταν να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, έγινε σλόγκαν όλων».

«Εγώ δεν είμαι εναντίον να κάνεις κοινωνική πολιτική, η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων είχαν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Δηλαδή ζητούσαν η Κυβέρνηση όλα τα κόμματα ο Τύπος όλος, έστελναν μήνυμα σε όλους αυτούς που χρωστούσαν και έλεγαν μη πληρώσετε», είπε.

Το ΥΠΟΙΚ υποβάθμιζε τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού
----------------------------------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς για επιστολή που ο ίδιος απέστειλε τον Μάιο του 2011 στον τότε Υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, μεταφέροντάς τού τις ανησυχίες του για συμπερίληψη του Συνεργατισμού στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ το 2012, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως έγινε και συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ και ότι ο ίδιος είχε υιοθετήσει τις θέσεις του Διοικητή και πρόσθεσε ότι υπήρχε μια αντίληψη από το ΥΠΟΙΚ ότι ο Διοικητής «υπερβάλλει».

Ο κ. Αρέστη έθεσε στον κ. Πασχαλίδη τις επανειλημμένες επιστολές που απέστειλε ο Αθανάσιος Ορφανίδης στον ίδιο για το κεφαλαιακό έλλειμμα του Συνεργατισμού. Ο κ. Πασχαλίδης είπε πως ενημέρωσε και το Υπουργικό και τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε, δεν μιλούσε με τον τότε Διοικητή.

«Ήταν γνωστό ότι ο Ορφανίδης δεν τα πήγαινε καλά με τον Σταυράκη ούτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εγώ πάντοτε έλεγα στον Ορφανίδη ότι είσαι ο Κεντρικός Τραπεζίτης πρέπει να δείχνεις σεβασμό και να ακούς τις απόψεις της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή έλεγα στον ΥΠΟΙΚ ότι πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Εν πάση περιπτώσει δεν ήταν καλές οι σχέσεις τους μέχρι τέλους», είπε.

Εκθέσεις για έγκριση στο Υπουργικό
----------------------------------------
Ερωτηθείς αν οι οικονομικές εκθέσεις του Συνεργατισμού που τίθεντο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ελέγχονταν αφού περιείχαν και σοβαρά ζητήματα, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως δεν γινόταν ουσιαστική συζήτηση εκτός και αν τίθετο κάτι συγκεκριμένο.

Ο Υπουργός Εμπορίου δεν είχε ουσιαστικό εποπτικό έλεγχο. Ήμουν ο πολιτικός προϊστάμενος, ο σύνδεσμος που μετέφερε τις πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης στον Συνεργατισμό, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top