ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος έφτασε στα όριά της όσον αφορά αιτήσεις ασύλο, τόνισε ο Πρόεδρος στο δείπνο των '28'

Η Κύπρος έφτασε στα όριά της όσον αφορά αιτήσεις ασύλο, τόνισε ο Πρόεδρος στο δείπνο των '28'

Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, ενώ η Κύπρος, με την Τουρκία να μη συνεργάζεται σε θέματα επανεισδοχής έχει φτάσει πια στα όριά της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου, τόνισε σήμερα στο Σάλτσμπουργκ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Συγκεκριμένα, και σε παρέμβασή την Τετάρτη 19/9 του στο άτυπο δείπνο εργασίας των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Σάλτσμπουργκ, ο Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι το μεταναστευτικό "θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πάντοτε στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στους ομολόγους του "ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εργαστούν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, σεβόμενα την ίδια ώρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών".

"Θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι "χρειαζόμαστε ένα κοινό δεσμευτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης που θα καλύπτει όλα τα μέρη διεθνούς προστασίας".
 
Πρόσθεσε ότι "τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που παρουσιάζονται από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών".

"Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση της τάξης του 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 56% σε σύγκριση με το 2016", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "η Κύπρος έχει φτάσει στο μέγιστο της δυνατότητας της να φιλοξενήσει μετανάστες και αιτητές ασύλου".

Εξήγησε ακόμα ότι με την Τουρκία να μη συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία οι εταίροι κατέληξαν τον Ιούνιο του 2018.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top