ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα κορίτσια ήταν «όλα τα λεφτά» για την κυπριακή αποστολή!

Τα κορίτσια ήταν «όλα τα λεφτά» για την κυπριακή αποστολή!

Η μεγαλύτερη σκοπευτική διοργάνωση της τετραετίας, οι 52οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2018, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στη Νότια Κορέα και από όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτηρίστηκαν ως η καλύτερη διοργάνωση στην ιστορία της ISSF… Και όντως έτσι ήταν, αφού για 20 μέρες όλα κύλησαν άψογα στο διεθνές σκοπευτήριο της Σιαγκβόν, αλλά και οπουδήποτε αλλού έγιναν εκδηλώσεις μέσα στα πλαίσια των αγώνων. Στους αγώνες που κάλυπταν όλα τα αγωνίσματα σκοποβολής (κυνηγετικού όπλου, αεροβόλων και πυροβόλων), συμμετείχαν πάνω από 1800 σκοπευτές και σκοπεύτριες από 90 χώρες και μοιράστηκαν 306 μετάλλια (102 από κάθε χρώμα) στους αθλητές και 60 ολυμπιακές κάρτες στις χώρες των νικητών. Πρώτη στον πίνακα των μεταλλίων τερμάτισε η Κίνα με 43 μετάλλια (20 χρυσά, 15 αργυρά και 8 χάλκινα), δεύτερη η «οικοδέσποινα» Νότια Κορέα με 36 μετάλλια (11 – 14 – 11) και τρίτη η Ινδία με 27 μετάλλια (11 – 9 – 7).

Η κυπριακή συμμετοχή

Η Κύπρος συμμετείχε στους αγώνες με 14μελή αποστολή (9 αθλητές και 5 αθλήτριες) στα αγωνίσματα τραπ (ανδρών, γυναικών και μεικτό) και σκητ (ανδρών, γυναικών, εφήβων και νεανίδων). Καλύτερη παρουσία από κυπριακής πλευράς, είχαν τα κορίτσια της εθνικής ομάδας του σκητ γυναικών, που εξασφάλισαν και το μόνο μετάλλιο της Κύπρου (χάλκινο) με το οποίο έβαλαν τη χώρα μας στο χάρτη των μεταλλίων και την ανέβασαν στην 33η θέση (μετάλλια κέρδισαν μόνο οι 36 από τις 90 χώρες).

Πέρα από το μετάλλιο, οι αθλητές και αθλήτριες μας είχαν πέντε πλασαρίσματα στην πρώτη οκτάδα και άλλα τέσσερα στην πρώτη 15άδα, «συγκομιδή» που δεν μπορεί, παρά να στιγματίσει την αποστολή ως πετυχημένη. Θέσεις στην πρώτη εξάδα εξασφάλισαν, η εθνική ομάδα του σκητ εφήβων (πέμπτη), οι διεθνείς σκοπεύτριες μας στο σκητ γυναικών, Άντρη Ελευθερίου (έκτη) και Κωνσταντία Νικολάου (έβδομη), το ζεύγος Ανδρέας Μακρής και Γεωργία Κωνσταντινίδου στο Trap Mixed Team (όγδοη) και η εθνική μας ομάδα στο σκητ ανδρών (όγδοη). Επίσης, στη δωδέκατη θέση τερμάτισε ο έφηβος Αλέξανδρος Παναγή στο σκητ, στη 13η θέση ο Γιώργος Αχιλλέως στο σκητ ανδρών και στη 14η θέση η εθνική ομάδα τραπ ανδρών και ο έφηβος Πέτρος Εγγλεζούδης στο σκητ.

Κι όμως, παρά τις πιο πάνω επιτυχίες, οι αθλητές και αξιωματούχοι της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου, αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση με ανάμεικτα αισθήματα (ικανοποίησης και στεναχώριας), γιατί από τη μια όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επιτυχίας με βάση το επίπεδο των αγώνων, αλλά και από την άλλη επειδή ο πήχης της ΣΚΟΚ βρίσκεται πολύ ψηλά και όλοι αισθάνονται πως κάποιες διακρίσεις (όπως και η «κάρτα» για το Τόκιο), χάθηκαν στις λεπτομέρειες.    

Οι ελλείψεις μας που φάνηκαν στην Κορέα

Σε άλλη μια κορυφαία σκοπευτική διοργάνωση τετραετίας (Παγκόσμια ή Πανευρωπαϊκή) φάνηκαν έντονα οι … ελλείψεις της κυπριακής σκοποβολής, που οφείλονται είτε στην κυπριακή νομοθεσία είτε στις ελλιπείς σκοπευτικές εγκαταστάσεις μας… Στην Κορέα η Κύπρος συμμετείχε μόνο με αθλητές και αθλήτριες του σκητ και τραπ, αθλήματα στα οποία υπάρχουν από ικανοποιητικές μέχρι τέλειες εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Δεν είχαμε συμμετοχές στα αγωνίσματα πυροβόλων όπλων (τουφέκι – πιστόλι 22mm) γιατί λόγω αποικιοκρατικής νομοθεσίας απαγορεύεται η κατοχή τους και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Ούτε στα αεροβόλα (τουφέκι – πιστόλι) είχαμε συμμετοχές γιατί παρόλο ότι υπάρχουν κάποιες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις, αυτές βρίσκονται μόνο στη Λευκωσία και Λεμεσό και αποτελούν τροχοπέδη στα αποτελέσματα των αθλητών μας, που ακόμα δεν είναι σε επίπεδο τέτοιων αγώνων.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος ενός σκοπευτικού αγώνα όλων των σκοπευτικών αγωνισμάτων, στην Κορέα συμμετείχαν συνολικά 1800 αθλητές και αθλήτριες από τους οποίους μόνο οι 680 ήταν των αγωνισμάτων κυνηγετικού όπλου (σκητ – τραπ) οι υπόλοιποι ήταν του σταθερού στόχου (πυροβόλων και αεροβόλων), ενώ συνολικά οι εγγραφές στους αγώνες ξεπέρασαν τις 3,500, αφού οι πλείστοι αθλητές του σταθερού στόχου συμμετέχουν σε δυο ή και σε τρία αγωνίσματα. Αν σκεφτούμε ότι στην Κύπρο διοργανώνονται πανευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι αγώνες σκοποβολής με συμμετοχή 600 και 800 αθλητών και χαρακτηρίζονται πετυχημένοι, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τη συμμετοχή και την επιτυχία αγώνων, όπου θα περιλαμβάνονται και τα αγωνίσματα σταθερού στόχου (αεροβόλων και πυροβόλων).    

Του Ανδρέα Λαζανίτη

Απεσταλμένου της ΕΑΚ

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top