ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Οι ΗΠΑ πίσω από την απεχθή οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Οι ΗΠΑ πίσω από την απεχθή οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας»

Για προσπάθεια «οικονομικής δολοφονίας» της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε νέα πυρά προς τις αγορές, με αφορμή τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

«Η ξαφνική άνοδος της λίρας σε επίπεδα άνω των 7 λιρών ανά δολάριο, αποτέλεσε μία προσπάθεια οικονομικής δολοφονίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σε σημερινή του παρέμβαση.

Σε ομιλία του προς αξιωματούχους από το κόμμα του, μια μέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα κατά 625 μονάδες βάσης, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η υπομονή του με τα επιτόκια έχει όρια.

Την Πέμπτη (13/9), η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας να διαμορφώνεται στο 24%, οδηγώντας σε άμεση αποκλιμάκωση των πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα.

«Η κεντρική τράπεζα έκανε μία πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Ας δούμε και τα αποτελέσματα αυτής της ανεξαρτησίας» σχολίασε χαρακτηριστικά, απαντώντας εν μέρει και στις επικρίσεις περί παρέμβασής του στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας.

Εξήγησε δε, ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός των στόχων της κεντρικής τράπεζας για πάνω από 15 χρόνια και επομένως, η τρέχουσα κατάσταση «δεν είναι κάτι καινούριο».

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός προσέγγισε το επίπεδο του 18%, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 25 ετών.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κλειδώνουν συμμαχίες για τη Βουλή – Το παρασκήνιο Αννίτας και Νικόλα, το κεντροδεξιό μπλοκ και οι νέες ισορροπίες

Κλειδώνουν συμμαχίες για τη Βουλή – Το παρασκήνιο Αννίτας και Νικόλα, το κεντροδεξιό μπλοκ και οι νέες ισορροπίες

Η μάχη για την Προεδρία της Βουλής εξελίσσεται ήδη στο πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ μετά τις βουλευτικές εκλογές, με τις διεργασίες να εντείνονται καθημερινά και τα κόμματα να επιχειρούν να διαμορφώσουν πλειοψηφίες που θα καθορίσουν όχι μόνο το αποτέλεσμα της 4ης Ιουνίου, αλλά και τη συνολική λειτουργία της νέας Βουλής τα επόμενα πέντε χρόνια.

BEST OF TOTHEMAONLINE