Νέες πιέσεις του Κογκρέσου προς την Τουρκία για τα F-35

Νέες πιέσεις του Κογκρέσου προς την Τουρκία για τα F-35

Η κοινή διάσκεψη Βουλής και Γερουσίας για το συγκερασμό των δύο κειμένων του νομοσχεδίου για τα κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας, αποφάσισε την Πέμπτη (13/9) να διατηρήσει τους περιορισμούς στην πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Το τελικό κείμενο – που θα πρέπει να υπογράψει σε νόμο ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου – απαγορεύει προσωρινά την μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin.

Η νέα αυτή εξέλιξη αυξάνει περαιτέρω την πίεση του Κογκρέσου προς την Αγκυρα για να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπρόνσον και τους υπόλοιπους Αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία και να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Μόλις τον Αύγουστο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σε νόμο τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, ο οποίος απαγορεύει την μεταφορά των F-35 μέχρις ότου επιβεβαιώσουν με εκθέσεις τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ότι η Τουρκία πληροί τους όρους.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στη συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Η απόφαση της χθεσινής διάσκεψης στο Κογκρέσο ήταν δύσκολη εξ αιτίας της παρουσίας στην επιτροπή της βουλευτού Kay Granger, της οποίας η εκλογική περιφέρεια είναι το Fort Worth του Τέξας, έδρα της εταιρείας Lockheed Martin. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ομογενείς έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα στους βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν, ζητώντας να παραμείνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η φρασεολογία για την Τουρκία, που πέρασαν στο κείμενο της Γερουσίας οι Κρίς Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, αναφέρει πως παρά τις έντονες προσπάθειες της Lockheed Martin και της Kay Granger, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μάλλον απειλή για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα παρά σύμμαχος.

«Το Κογκρέσο έδωσε στην Τουρκία μια ακόμη ευκαιρία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην ασύνετη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, θα εκδηλωθούν ακόμη και πιο αυστηρές προσπάθειες στο Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ξεκαθαρίζει ο Αρχιεπίσκοπος: Εκτός ατζέντας της Συνόδου ο Τυχικός – «Δεν υπάρχει καν σκέψη παύσης»

Ξεκαθαρίζει ο Αρχιεπίσκοπος: Εκτός ατζέντας της Συνόδου ο Τυχικός – «Δεν υπάρχει καν σκέψη παύσης»

Σαφές μήνυμα ότι το θέμα του Επισκόπου Τυχικού δεν θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στις 23 Ιουνίου έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, απορρίπτοντας παράλληλα τα περί άδικης δίκης που προβάλλουν υποστηρικτές του.

BEST OF TOTHEMAONLINE