Πρέπει να βρεθούν τρόποι που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Αυτό δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, επισημαίνοντας ότι αυτό απαιτεί πάρα πολλή δουλειά στο άμεσο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε την παρούσα καμπή στο Κυπριακό πάρα πολύ κρίσιμη.
Είπε ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιθανότατα να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάγκης για κατάλληλη προετοιμασία για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.
Μιλώντας ψες σε εκδήλωση του ΟΓΕΕ (Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας), στη Λευκωσία, είπε ακόμα ότι τα σημερινά δεδομένα επηρεάζονται από το γεγονός ότι επικρατεί διεθνώς «ένα κλίμα λίγο παράξενο, με την έννοια ότι αμφισβητείται για πρώτη φορά τόσο έντονα μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου το σύστημα συλλογικής ασφάλειας υπό τα ΗΕ».
Αναφορικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα, είπε ότι οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ δραματικές, σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία έχει προχωρήσει όσο ποτέ πριν.
Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε ενδελεχώς την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.
«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πάρα πολύ κρίσιμης καμπής στο Κυπριακό», είπε ενώ επανέλαβε την αναφορά του σε «τέλος εποχής».
Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, δεν ξέρουμε αν θα γίνει κάτι, τί θα γίνει, είπε, σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα γίνονται προσπάθειες γιατί «ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιλογή παρά μέσω διαπραγματεύσεων» για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Αναφερόμενος στο ρόλο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι «η κ. Λουτ θέλει μόνο ένα πράγμα – να διαπιστώσει κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε μια νέα διαδικασία να φέρει αποτέλεσμα», δηλαδή η αξιωματούχος των ΗΕ θέτει το ακόλουθο ερώτημα και στις δύο πλευρές «τί άλλαξε από πέρσι που θα φέρει αποτέλεσμα;».
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε σε παραμέτρους που απαιτούνται για να συνεχιστεί η προσπάθεια στο Κυπριακό, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν να εργαστούν στη βάση των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας, να δεσμευτούν ότι αποδέχονται την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και να συμφωνηθεί η μεθοδολογία και οι τρόποι διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο Κραν Μοντάνα αποδείχτηκε περίτρανα η ανάγκη παρουσίας του ΣΑ ενώ επιθυμητή είναι και η παρουσία ισχυρών οικονομικών παραγόντων.
Επιπλέον ο Πρέσβης κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων, προσθέτοντας ότι μόνο η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορεί να καθορίσει χρονοδιαγράμματα και διευκρινίζοντας ότι μπορεί ενδεχομένως να συμφωνηθεί ένας ορίζοντας.
Γνωρίζουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι μία διάσκεψη για το Κυπριακό θα διαρκέσει κάποιες μέρες, εάν όμως υπάρχει στρατηγική συμφωνία ο ορίζοντας αυτός θα είναι κοντινός.
Ο κ. Μαυρογιάννης, για τη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντάνα, είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να ακολουθήσει την τ/κ πλευρά στο αίτημα της με το οποίο ουσιαστικά ζητά να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου τώρα, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αίτημα που έθεσε η τ/κ πλευρά στο Κραν Μοντάνα.
Η δική μου εκτίμηση, είπε, είναι ότι «αμφιβάλλω αν όλα αυτά είναι αρκετά για τον ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει, τουλάχιστον άμεσα, διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι ο κ. Γκουτέρες πιθανότατα να κινηθεί προς την κατεύθυνση που αφορά στην ανάγκη για την κατάλληλη προετοιμασία για μια νέα διάσκεψη.
Μια νέα διάσκεψη θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από το πλαίσιο του κ. Γκουτέρες, τόνισε, το οποίο πλαίσιο ήταν η εκτίμηση του ΓΓ για το τι θεωρεί ότι είναι πολιτικά εφικτό να γίνει για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω. Το πλαίσιο αυτό υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ χωρίς να θεωρήσει ότι είναι υποχρεωτικό ή ότι πρέπει να επιβληθεί στα μέρη, εξήγησε.
Όλοι, ανέφερε, δέχτηκαν να εργαστούν με βάση τις ιδέες του ΓΓ, και ενώ υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες για την ερμηνεία, ωστόσο κανείς δεν αμφισβήτησε τη λογική του ΓΓ του ΟΗΕ ότι αν πάρουμε αυτά τα έξι ζητήματα ως πακέτο – αφού κανένα δεν μπορεί να υπάρχει από μόνο του - και συμφωνηθεί, τότε δίδεται μια αποφασιστική ώθηση για λύση του Κυπριακού.
Ακολούθως εξήγησε ενδελεχώς τα έξι σημεία του πακέτου που αφορούν την πλήρη και άμεση κατάργηση των εγγυήσεων, την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, (και για τα δύο αυτά θέματα ελέχθη στο Κραν Μοντάνα, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί εφαρμογής και επιτήρησης, ο ΓΓ κατέγραψε κάποιες ιδέες, αλλά δεν έγινε συζήτηση επ’ αυτού γιατί δεν το επέτρεψαν οι Τούρκοι), το εδαφικό (θέμα για το οποίο ο ΓΓ κάλεσε την τ/κ πλευρά να αναθεωρήσει το χάρτη της και να προσθέσει περιοχές που ζητά η ε/κ πλευρά, Μόρφου και πέριξ), το περιουσιακό για το οποίο ο κ. Γκουτέρες είπε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό και περίπλοκο θέμα, την αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου (θέμα για το οποίο ο ΓΓ ΟΗΕ δέχτηκε την ιδέα ύπαρξης της εκ περιτροπής προεδρίας) και το τελευταίο θέμα αφορά τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο (ο ΓΓ ΗΕ κάλεσε την ε/κ πλευρά να είναι λίγο πιο γενναιόδωρη σε ό,τι αφορά τη θέση της για την αναλογία 4 Έλληνες προς 1 Τούρκο, και όπως το ονόμασε ο ίδιος ο ΓΓ ΟΗΕ ‘equitable’ ).
Σε ό,τι αφορά σχόλια από πολλούς ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχτηκε στο Κραν Μοντάνα μια «καλή» - όπως την χαρακτήρισαν – πρόταση από την Τουρκία, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς απάντησε : «Φέρτε μας την πρόταση για να λυθεί το Κυπριακό».
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο το πλαίσιο Γκουτέρες και εάν είναι κοινά αποδεκτό από όλες τις πλευρές ότι αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες ή είναι όντως όπως το αντιλήφθηκε ο κ. Έιντε ή όπως το αντιλήφθηκαν οι πλευρές και κατέγραψαν στα δικά τους πρακτικά, είπε «είναι όλα αυτά μαζί», για να προσθέσει ότι «μπορώ να πω με ένα μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι όλα αυτά που ανέφερα δεν μπορεί κάποιος να τα αμφισβητήσει» σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες.
Αυτά είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, σημείωσε, τα οποία επηρεάζονται από το γεγονός ότι επικρατεί διεθνώς ένα κλίμα λίγο παράξενο, με την έννοια ότι αμφισβητείται για πρώτη φορά τόσο έντονα μετά το τέλος του ΠΠ το σύστημα συλλογικής ασφάλειας υπό τα ΗΕ.
Στην Κύπρο, σημείωσε, έχουμε σημαντική αμφισβήτηση που αφορά στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν είναι καινούργια αλλά εντείνεται. Με την ένταση που παίρνει το ζήτημα, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε τους επόμενους 6 μήνες και κάθε 6 μήνες να διατηρήσουμε τη Δύναμη, πρόσθεσε.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους να αποδεικνύουμε την άμεση σχέση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και αυτό απαιτεί πάρα πολλή δουλειά στο άμεσο μέλλον και είναι ένας από τους λόγους που μίλησα για «τέλος εποχής» γιατί η παραδοσιακή αντίληψη του τι είναι το στάτους κβο δεν ισχύει πλέον», είπε.
Απαντώντας ερωτήσεις, ο κ. Μαυρογιάννης εκτίμησε ότι λόγω της διεθνούς συγκυρίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μικρό περιθώριο να λειτουργήσουν εκείνες οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική συζήτηση, χωρίς να προδικάζεται το αποτέλεσμα το οποίο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει.
Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την εμπλοκή της ΕΕ, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια του ΥΠΕΞ να μιλήσει με όλους τους ομολόγους του για να ενταχθεί στον ευρύτερο προβληματισμό της σχέσης Τουρκίας – ΕΕ, η οποία θα πάρει κυρίως τη μορφή του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης από όλα τα κεφάλαια που εκκρεμούν.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις της ΕΕ από την Τουρκία για να μπορέσει να ικανοποιηθεί σε άλλα σημεία από την ΕΕ, όπως εξήγησε.
Η δική μας προσέγγιση είναι πλέον πιο πολύ το αντάλλαγμα να είναι συγκεκριμένο, είπε, και έφερε ως παράδειγμα τη θέση της Τουρκίας να δημιουργήσει αντιναυπηγεία σε αντάλλαγμα τη συναίνεση της Άγκυρας για άρση του εμπάργκο που επιβάλλει στα υπό κυπριακή σημαία πλοία να προσεγγίζουν τα λιμάνια της.
Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της ΟΓΕΕ Ελενα Θεοδώρου Κόζα, καλωσορίζοντας τον κ. Μαυρογιάννη, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής, ενώ αναφέρθηκε και στους σκοπούς του οργανισμού.
«Να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες ως επιχειρηματίες και επαγγελματίες ενημερώνοντας τες για τα τεκταινόμενα, τόσο στον οικονομικό όσο και τον πολιτικό τομέα του τόπου μας,» είπε.
Εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση πραγμάτων σήμερα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην γύρω περιοχή, λέγοντας ότι θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις