Την άμεση συζήτηση του τροποποιητικού νόμου για τις αυξημένες αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ζητεί η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Με σημερινή επιστολή της στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι η απονομή προεδρικής χάρης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα στο Σύνταγμα, αλλά «κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα δεν έδωσε προεδρική χάρη σε άτομο που καταδικάστηκε για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων».
Δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν καθορίζει κριτήρια ή περιορισμούς για την άσκηση αυτού του δικαιώματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει οι κυβερνώντες να μας εξηγήσουν στη βάση ποιας διαδικασίας υιοθετήθηκαν κριτήρια που διαχωρίζουν ηλικιακά τα ανήλικα σεξουαλικά κακοποιημένα θύματα, πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου.
Σε δήλωσή της στη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι το τραύμα στην ψυχή ενός παιδιού, είτε κάτω των 13 είτε στα 16 του, στιγματίζει την ψυχολογία του για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, δεν είναι υποχρεωμένος να ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα και το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι νομικό αλλά «ξεκάθαρα πολιτικό».
Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών η κ. Χαραλαμπίδου επισημαίνει ότι υπήρξε διαβούλευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπήρξε συμφωνία με τον Υπουργό σε όλα τα σημεία και απέμενε η ενσωμάτωση των νέων προνοιών και ο νομοτεχνικός έλεγχος του διαμορφωθέντος από την Νομική Υπηρεσία.
Στη δήλωσή της είπε ότι ανάμεσα στις πρόνοιες που πρότεινε είναι όπως ο θύτης μετά την αποφυλάκισή του μετακινείται δια νόμου, εάν η κατοικία του γειτνιάζει με πάρκα ή σχολεία, αλλά και μηχανισμός παρακολούθησης τουριστών που βρίσκονται καταγεγραμμένοι ως παιδεραστές στο μητρώο της χώρας τους, σημειώνοντας ότι η Ιντερπόλ μας ειδοποιούσε αλλά στην Κύπρο δεν υπάρχει μηχανισμός για την παρακολούθησή τους εδώ. Θα ζητήσει επίσης, πρόσθεσε, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό να έχει ένα χρόνο αναδρομική ισχύ.
Ζητεί δε όπως στην νομοθεσία περιληφθεί πρόνοια ότι πριν την αποφυλάκιση του θύτη, το θύμα και η οικογένειά του να ενημερώνονται για το γεγονός.
Υπέρ της άμεσης ενσωμάτωσης στις πρόνοιες της Αρχής Εποπτείας για την υποχρεωτική παρακολούθηση του θύτη σεξουαλικών αδικημάτων ώστε να μπορεί «αυτή η πολιτεία να έχει ένα πέπλο προστασίας για τα θύματα ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ποινής φυλάκισης», τάχθηκε και η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου λέγοντας ότι θα θέσει το θέμα στην Επιτροπή Νομικών.
Η οποιαδήποτε αναβάθμιση ή ενσωμάτωση νέων προνοιών για την Αρχή Εποπτείας δεν μπορεί να καταργήσει ή αναιρέσει οποιαδήποτε βοήθεια ή εύνοια δοθεί σε αυτούς εγκληματίες που εκπηγάζουν από τα συνταγματικά δικαιώματα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.
Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε έκπληξη και λύπη για την απόφαση να δώσει προεδρική χάρη. «Την ώρα που η κοινωνία απαιτεί την μεγαλύτερη και καλύτερη προστασία των παιδιών μας, την ώρα που η Βουλή θεσπίζει αυστηρότερα πλαίσια και νόμους για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει να ευνοήσει με την προεδρική χάρη έναν παιδεραστή».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ: Προεδρική χάρη σε κατάδικo για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης – «Το θύμα τρέμει την ώρα που θα τον δει» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις