Στη διττή στόχευση του πολιτικού σχεδιασμού του Γιάννου Κρανιδιώτη, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ακολούθως της λύσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο Διαπραγματευτής της Ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.
Ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης ομιλίας του, στο μνημόσυνο που τέλεσε η ΕΔΕΚ στην εκκλησία της του Θεού Σοφίας, χαρακτήρισε την ένταξη στην ΕΕ «καταλύτη» για το παρόν και το μέλλον.
«Ο Γιάννος ήταν ο πρωτομάστορας ενός εξόχως πολιτικού σχεδιασμού», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
Πρόσθεσε ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είχε διττή στόχευση. Αφενός η ενσωμάτωση στην οικογένεια στην οποία φυσιολογικά ανήκουμε, με την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τις αξίες μας και αφετέρου η ένταξη ως καταλύτης για την λύση του κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία».
«Ήθελε δύναμη πολλή και πίστη ακλόνητη, στις τότε συνθήκες, για να μετουσιώσεις τον φιλόδοξο αυτό σχεδιασμό από μακρινό όνειρο σε στόχο εφικτό και επιτεύξιμο», τόνισε.
Σήμερα, συνέχισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, «πολλοί από εμάς έχουμε την πολυτέλεια να αναφερόμαστε στην ιδιότητα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αυτονόητη και δεδομένη και ενίοτε την απαξιούμε κιόλας και εύκολα μοιάζουμε να προσχωρούμε σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις που προβάλλουν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μέρος του προβλήματος, όταν και εν φύσει και εν δυνάμει δεν είναι παρά μέρος της λύσης, δεν είναι παρά το σήμερα και το μέλλον μας».
Σαν να μην είναι, σημείωσε, «που για πρώτη φορά μετά την εισβολή που σταθήκαμε γερά στα πόδια μας, που παρά τις ατέλειες και τις δυσκολίες και εκσυγχρονίζουμε τον τόπο μας και συμμετέχουμε στο κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με αξιώσεις και προοπτικές και περήφανα υπηρετούμε τις αρχές και τις αξίες μας».
Είμαστε, είπε ο ίδιος, «ισότιμο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής αμφικτιονίας ή συμπολιτείας που λίκνο της ήταν ο ελληνικός πολιτισμός». Που καταξιώνει, πρόσθεσε, «τις αρχές της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας για τον αυτοκαθορισμό μέσα από την συμμετοχή και την ισοπολιτεία».
Μιας Ευρώπης, εκτίμησε, «που παρά τα εμπόδια και τις συνεχείς προκλήσεις και τις αναπόδραστες φουρτούνες και αναταράξεις, θα επικρατήσει αυτών που επιζητούν να αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο και θα τους φέρει το τρομερό μήνυμα της Σαλαμίνας, ή όπως έγραφε σ’ ένα ποίημα του ο πατέρας του Γιάννου, ο αείμνηστος Νίκος Κρανιδιώτης «οι ρίζες θα αντέξουν την αντάρα και τη θύελλα, ώσπου….. νέος Θησέας να πνίξει τον Μινώταυρο» : στην Ευρωπαϊκή Κύπρο δεν χωρούν κατοχικά στρατεύματα και κατ’ευφημισμόν εγγυήσεις και διαχωριστικές γραμμές».
«Η Ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία είναι η φωνή Κυρίου επί των υδάτων», είπε.
Αυτό ήταν το μεγάλο όραμα του Γιάννου, σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης και συνέχισε: «Η Ελλάδα πιάνει το χέρι της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνονται μέσω αυτής, ενιαίος χώρος, χώρος δικαίου, χώρος αξιών χώρος ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, ένας τόπος φιλόξενος για τις επερχόμενες γενιές».
«Γίνεται ο σχεδιασμός αυτός ο τρόπος για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων», ανέφερε.
Ας μην αφήσουμε, προέτρεψε, «το μήνυμα αυτό να ξεθωριάσει κι ας το προβάλουμε ακόμα πιο πολύ ως το κατ’ εξοχήν εργαλείο για την λύση του Κυπριακού».
«Είναι πιστεύω το χρέος και είναι και η παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη του πεφωτισμένου και λαμπρού ευπατρίδη πολιτικού και της Κύπρου και της Ελλάδος», είπε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις