Την ενεργοποίηση της διαδικασίας που προβλέπει παραπομπή μιας εκδικασθείσας υπόθεσης εκ νέου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ζητούν από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Ελληνοκύπριοι αιτητές.
Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.
Πρόκειται στην ουσία για διαδικασία που ενεργοποιείται σπάνια από την Επιτροπή Υπουργών, σε περιπτώσεις που το εναγόμενο κράτος αρνείται να συμμορφωθεί με οριστική απόφαση του Δικαστηρίου.
Η Επιτροπή Υπουργών συνεδριάζει μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, για την εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, με τις κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις να επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στα θέματα κατεχόμενων περιουσιών και την μη καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων.
Με επιστολή του στην Επιτροπή Υπουργών ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ζητά να ενεργοποιηθεί η διαδικασία βάσει του άρθρου 46§4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση «Λόρδος και Άλλοι εναντίον Τουρκίας», ώστε να παραπεμφθεί εκ νέου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Πρόκειται για προσφυγή Ελληνοκυπρίων αιτητών με περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, για την οποία το ΕΔΑΔ είχε επιδικάσει συνολικές αποζημιώσεις ύψους €20.830.000.
Στην απόφαση του Δικαστηρίου το 2012, ο δικηγόρος της υπόθεσης είχε ζητήσει εκ μέρους των αιτητών την καταβολή ενός ετήσιου ποσού, πέραν των αποζημιώσεων, λόγω της γενικότερης άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί.
Το Δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι είναι πρόωρο να προβεί σε εικασίες σε εκείνο το στάδιο ως προς την εκτέλεση της απόφασης από την Τουρκία, με τον δικηγόρο να ζητά να επιδικασθούν, ως ατομικό μέτρο, αποζημιώσεις για τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν χωρίς να έχει κάνει κάποια κίνηση η Άγκυρα.
Ως εκ τούτου, οι αιτητές ζητούν δια του νομικού εκπροσώπου τους να στείλει η Επιτροπή Υπουργών την υπόθεση πίσω στο Δικαστήριο, για να επιδικάσει ετήσια αποζημίωση για απώλεια χρήσης για την περίοδο 2012-2018.
Η σχετική πρόνοια του άρθρου 46§4 έχει ενεργοποιηθεί μόλις μία φορά, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Επιτροπή Υπουργών κινήθηκε κατά του Αζερμπαϊτζάν για την κράτηση του πολιτικού αντιφρονούντα Ιλγκάρ Μαμάντοφ, γεγονός που οδήγησε τελικά στην άσκηση πίεσης με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του, τον περασμένο Αύγουστο.
Εάν η Επιτροπή Υπουργών υιοθετήσει τη συγκεκριμένη εισήγηση για κυπριακού ενδιαφέροντος υπόθεση, θα είναι η δεύτερη φορά που ενεργοποιείται η διαδικασία από το 2010 όταν πρωτοεισήχθη και η πρώτη φορά που θα στρέφεται κατά της Τουρκίας.
Μπαράζ κυπριακών επιστολών στο Στρασβούργο
------------------------
Εξάλλου, στο Στρασβούργο φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες επιστολές και από άλλους Ελληνοκύπριους αιτητές, με θέμα την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, με περιουσία στην κατεχόμενη Λάπηθο, επαναδιατυπώνει σε σχετική επιστολή την εισήγησή του προς την Επιτροπή Υπουργών για δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας στη Γαλλία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εάν η Άγκυρα δεν προχωρήσει στην άμεση εκτέλεση της απόφασης του 2010 για καταβολή αποζημίωσης, πλέον τόκου μέχρι της επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΑΔ είχε επιδικάσει στον αιτητή αποζημίωση 400 χιλ. ευρώ πλέον τόκους για ηθική βλάβη και υλική ζημιά, καθώς και 8 χιλ. ευρώ πλέον τόκους για έξοδα.
Ο κ. Ορφανίδης ζητά παράλληλα την άμεση εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και των ατομικών μέτρων, περιλαμβανομένης της άμεσης αποκατάστασης του σπιτιού και της περιουσίας του.
Τέλος, ζητά την καταβολή ενός ετήσιου ποσού για την περίοδο 2009-2018 ως αποζημίωση για την αποτυχία της Τουρκίας να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Στα τέλη Ιουλίου παραλήφθηκε εξάλλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Στρασβούργο έτερη επιστολή εκ μέρους του δικηγόρου Χρίστου Κληρίδη, με την οποία ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου υπέρ των πελατών του χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Όπως αναφέρει στην επιστολή, ο κ. Κληρίδης ενεργεί εκ μέρους των αιτητών Λοΐζου, Γαβριήλ, Σολομωνίδη, Βραχίμη, Ολυμπίου, Στρατή, Ανδρέου-Παπή, Χριστοδουλίδου και Κώστα Καλησπέρα.
Η έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας προς το Δικαστήριο υπονομεύει το κράτος δικαίου, το ίδιο το Δικαστήριο καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταλήγει στην επιστολή του ο δικηγόρος.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις