Λιβύη: Τουλάχιστον 27 νεκροί από τρεις μέρες μαχών στα νότια προάστια της Τρίπολης

Λιβύη: Τουλάχιστον 27 νεκροί από τρεις μέρες μαχών στα νότια προάστια της Τρίπολης

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη πλειοψηφία τους άμαχοι, σε τρεις μέρες συγκρούσεων στα νότια προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, που σταμάτησαν σήμερα έπειτα από την ανακοίνωση μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Δευτέρα στα νότια προάστια της Τρίπολης και μαίνονταν έως την Τετάρτη το βράδυ, παρά την ανακοίνωση μιας πρώτης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την Τρίτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 ακόμη τραυματίστηκαν, η πλειονότητα των οποίων άμαχοι, στις ένοπλες συγκρούσεις νότια της πρωτεύουσας από την Δευτέρα έως την Τετάρτη το βράδυ.

Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν σήμερα Πέμπτη, μετά την συμφωνία εκεχειρίας, αλλά δεν κατέστη σαφές κατά πόσον τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα θα συνεχίσουν να την τηρούν.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Φάγεζ αλ Σάραζ, διέταξε την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας στις δυτικές και κεντρικές συνοικίες για να εγγυηθούν την τήρηση της εκεχειρίας.

Παράλληλα, εκατοντάδες μετανάστες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης, υπό κυβερνητική διοίκηση, μετά την αποχώρηση των φυλάκων από τις συγκρούσεις, μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη και πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η Ύπατη Αρμοστεία, «σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και την υπηρεσία καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης διευκόλυναν την μεταφορά όλων των ανθρώπων από το κέντρο κράτησης Αϊν Ζαρά», υπογραμμίζει ανακοίνωση.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι μετά την εξέγερση του 2011, ο έλεγχος της Τρίπολης διεκδικείται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες: Η κρίσιμη ενημέρωση Ολγκίν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το νέο διπλωματικό τεστ για το Κυπριακό

Πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες: Η κρίσιμη ενημέρωση Ολγκίν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το νέο διπλωματικό τεστ για το Κυπριακό

Λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Κύπρο, η σημερινή συνάντηση της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αποκτά βαρύνουσα πολιτική και διπλωματική σημασία. Δεν πρόκειται για μια τυπική ενημέρωση μετά από έναν ακόμη κύκλο επαφών. Είναι η τελευταία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, πριν ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό.