44 χρόνια μετά τη δεύτερη τουρκική εισβολή – Τα μηνύματα χρειάζονται επανακαθορισμό

44 χρόνια μετά τη δεύτερη τουρκική εισβολή – Τα μηνύματα χρειάζονται επανακαθορισμό

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ξημερώματα της 14ης Αυγούστου του 1974, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε νέα, σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μόρφου και χωριών της Μεσαορίας ολοκληρώθηκε το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού.

Κόμματα και οργανώσεις σε διακηρύξεις τους επισημαίνουν ότι 44 χρόνια μετά, το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει ακόμα υπό κατοχή, χιλιάδες πρόσφυγες στερούνται του δικαιώματος της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες τους ενώ μάνες αγνοουμένων περιμένουν ακόμα τα παιδιά τους.

Αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας μας τα κόμματα καλούν τον κυπριακό λαό σε συστράτευση ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση, επισημαίνοντας πως μόνο με την απαλλαγή από τα ξένα στρατεύματα και την επανένωση της πατρίδας μας θα επέλθει η δικαίωση.

Κι όμως, 44 χρόνια μετά, ενώ τα μηνύματα σημειώνονται εκ του ασφαλούς, ένας λαός ζητά λίγη έστω δικαιοσύνη.

Διότι, μπορεί τα μηνύματα να μοιάζουν ξεκάθαρα, αλλά δεν είναι.

Αλλιώς εννοεί το ένα κόμμα την απαλλαγή από τα ξένα στρατεύματα και αλλιώς το άλλο. Αλλιώς εννοεί το ένα κόμμα την επανένωση και αλλιώς το άλλο. Κάποιοι δε νοούν ως επανένωση τη συμφιλίωση και τον καλλωπισμό της κατοχής.

Εν πάση περιπτώσει, είναι αναγκαίο, έστω και 44 χρόνια μετά, να ξεκινήσει εκ νέου μια προσπάθεια για να καταδειχθούν τα εγκλήματα της Τουρκίας σε αυτό τον τόπο.

Μόνο τότε, όταν καθίσει το σουλτανάτο της Άγκυρας στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα μπορέσει ο λαός να ανασάνει και να απαιτήσει την αποχώρηση ΟΛΩΝ των κατοχικών στρατευμάτων και να παλέψει για τη λευτεριά και τη δημοκρατία του.

Άρα, ας ξαναγραφτούν τα μηνύματα για τη δεύτερη εισβολή. Το ζητά, τουλάχιστον, η υπό εκμετάλλευση (ένθεν και ένθεν) Αμμόχωστος.

Άλλωστε, έχει αποτύχει παταγωδώς η πολιτική της ήττας, όπως απεδείχθη περίτρανα με το τελευταίο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας αν θέλει να έχει ένα γεωστρατηγικό ρόλο και να ενισχύσει την γεωστρατηγική αυτονομία της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών των κρατών μελών στο Μέγαρο Εγκμόντ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως αν και η άμυνα είναι ευθύνη των κρατών μελών, «υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον» και πως θεωρεί πως σήμερα θα μπει η βάση για τα επόμενα βήματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE