Παρέμβαση Κομισιόν για διώξεις Λεβέντ-Οσμάν

Παρέμβαση Κομισιόν για διώξεις Λεβέντ-Οσμάν

Η παρενόχληση και ο εκφοβισμός δημοσιογράφων αποτελούν παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σε σχέση με τη δίωξη εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

Στην απάντηση της Κομισιόν αναφέρεται πως αυτή έχει γνώση των αναφορών για ποινικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί στην Τουρκία κατά του κ. Λεβέντ, του κ. Οσμάν και της τ/κ εφημερίδας Αφρίκα.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή έχει ήδη καταδικάσει "τη βία που χρησιμοποίησαν διαδηλωτές κατά των γραφείων της "Αφρίκα" σε σχέση με το ίδιο άρθρο", το οποίο δημοσίευσε, προσθέτοντας πως "η παρενόχληση και ο εκφοβισμός δημοσιογράφων αποτελούν παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ".

Ακόμη, αναφέρεται πως η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, να το εγείρει στους αρμόδιους φορείς και να υπογραμμίζει την ύψιστη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κυπριακών κοινοτήτων.

Η Επιτροπή καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διασφαλίσουν τον σεβασμό προς τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ειδικότερα στο Αρθρο 10 αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης, καταλήγει η απάντηση.

KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ο Φιντάν στα κατεχόμενα, για να δώσει τη γραμμή της Άγκυρας-Ο Ερχιουρμάν αναμένει οδηγίες, στο τραπέζι τέσσερα οδοφράγματα και αποναρκοθέτηση

Κυπριακό: Ο Φιντάν στα κατεχόμενα, για να δώσει τη γραμμή της Άγκυρας-Ο Ερχιουρμάν αναμένει οδηγίες, στο τραπέζι τέσσερα οδοφράγματα και αποναρκοθέτηση

Με το Κυπριακό να βρίσκεται σε μια νέα περίοδο έντονων διπλωματικών διεργασιών, η σημερινή παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στα κατεχόμενα, αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Μία μόλις εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η Άγκυρα καλείται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, απέναντι στις τελευταίες προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

BEST OF TOTHEMAONLINE