ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ: Με το βλέμμα στις Εγγυήτριες – Τι πρέπει να κάνει η Χολ Λουτ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ: Με το βλέμμα στις Εγγυήτριες – Τι πρέπει να κάνει η Χολ Λουτ

Σημαντικότερο ταξίδι κρίνεται αυτό που θα κάνει προς Άγκυρα η Τζέιν Χολ Λουτ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Τουλάχιστον, αυτό ήταν κοινός τόπος στο Συμβούλιο Αρχηγών που έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας (30/7) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως δήλωσε δημόσια ο Αβέρωφ Νεοφύτου, οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν «αναλυτική ενημέρωση» για όσα διαμείφθηκαν κατά την επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ThemaOnline, οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι η κυρία Τζέιν Χολ Λουτ δεν έμαθε κάτι καινούργιο στη Λευκωσία πέραν των βασικών αρχών και κόκκινων γραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα πρέπει να «απορροφήσει» τις τουρκικές αξιώσεις για την επόμενη μέρα.

Εκεί, όπως ειπώθηκε εντός της αίθουσας του Προεδρικού Μεγάρου, θα βγει το συμπέρασμα αν υπάρχει φως ή όχι στο τούνελ που λέγεται «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η όλη συζήτηση κατέδειξε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Χολ Λουτ.

Παράλληλα, ο Άντρος Κυπριανού ρώτησε για τη θέληση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για διαχωρισμό του Κυπριακού από το Φυσικό Αέριο.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Στέλιος Χειμώνας, ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις των τριών τελευταίων μηνών στα ενεργειακά.

Ειδικότερα, τους εξήγησαν τις λεπτομέρειες γύρω από το κοίτασμα «Αφροδίτη», την ενδεχόμενη συμφωνία για αξιοποίηση μέσω Αιγύπτου και τις αντιρρήσεις του Ισραήλ.

Ακόμα, επί τραπέζης τέθηκαν οι αξιώσεις των εταιρειών που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, για αλλαγή των όρων των συμβολαίων τους με στόχο την αύξηση στα κέρδη τους.

Τον λόφο του Προεδρικού Μεγάρου ανέβηκαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ), Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ), Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών), Γιώργος Περδίκης (Κίνημα Οικολόγων), Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ) και ο Πόλυς Παλλήκαρος (Αλληλεγγύη) εν τη απουσία της Ελένης Θεοχάρους.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι δύο πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Βασιλείου, αλλά και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Το Συμβούλιο Αρχηγών ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (30/7).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Με το Κυπριακό ξεκίνησε η σύσκεψη – Ατζέντα και συμμετέχοντες

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ώρα Κυπριακού: Από το Κραν Μοντανά στην επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο-Η διπλωματική στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα κινητικότητα

Ώρα Κυπριακού: Από το Κραν Μοντανά στην επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο-Η διπλωματική στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη και η νέα κινητικότητα

Εννέα χρόνια μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, το Κυπριακό βρίσκεται ξανά σε μια κρίσιμη καμπή. Εκείνο το ξημέρωμα της 7ης Ιουλίου 2017, όταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωνε την αποτυχία της διαδικασίας, η αίσθηση που κυριάρχησε ήταν πως χάθηκε ίσως η σημαντικότερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών για επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE