«Οι πρώτοι οίνον πιόντες». Η τραγική ιστορία πίσω από το αρχαίο ψηφιδωτό της Πάφου

«Οι πρώτοι οίνον πιόντες». Η τραγική ιστορία πίσω από το αρχαίο ψηφιδωτό της Πάφου

Όταν το 1962 οι εργασίες ισοπέδωσης της περιοχής που ήταν γνωστή με το όνομα «Κτιστόν» ξεκινούσαν στην Κάτω Πάφο, κανείς δεν περίμενε πως οι εργάτες θα έμεναν εμβρόντητοι μπροστά από το πανέμορφο θέαμα των καλά συντηρημένων ψηφιδωτών της περιοχής.

Σε ένα από τα ψηφιδωτά της οικίας, ίσως το πιο γνωστό, παρουσιάζεται ο θεός Διόνυσος, ο θνητός Ικάριος και οι πρώτοι «οίνον πιώντες», θύματα του γλυκού, μεθυστικού νάματος.

Ωστόσο, η χαριτωμένη παράσταση των μεθυσμένων νεαρών κρύβει μία τραγική ιστορία από πίσω της, στην οποία συνδέονται όλα τα πρόσωπα του ψηφιδωτού.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Δεν είναι τυχαίες» – Δύο πυρκαγιές κοντά στο Όμοδος μέσα σε δύο βδομάδες - Το κοινό που εντοπίζουν οι Αρχές

«Δεν είναι τυχαίες» – Δύο πυρκαγιές κοντά στο Όμοδος μέσα σε δύο βδομάδες - Το κοινό που εντοπίζουν οι Αρχές

Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά που σάρωσε την ορεινή περιοχή της Λεμεσού, νέα μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής στην κοινότητα του Ομόδους, βάζοντας ξανά σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις.