ΣΠΕΧΑΡ: «Οποιαδήποτε βιώσιμη λύση να προέλθει από τους ηγέτες και τους ίδιους τους Κύπριους»

ΣΠΕΧΑΡ: «Οποιαδήποτε βιώσιμη λύση να προέλθει από τους ηγέτες και τους ίδιους τους Κύπριους»

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δήλωσε ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει τόσο από τους ηγέτες όσο και από τους ίδιους τους Κυπρίους.

 
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν με τη λήξη της Διάσκεψης για την Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο. Ενώ οι προοπτικές για άμεση επανάληψη των συνομιλιών παραμένουν αβέβαιες, θα ήθελα να επαναλάβω, όπως έχω πράξει πολλές φορές, ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση πρέπει να προέλθει τόσο από τους ηγέτες όσο και από τους ίδιους τους Κυπρίους. Ο ΟΗΕ θα παίξει το δικό του ρόλο. Οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και η διεθνής κοινότητα γενικότερα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική. Αλλά πρέπει επίσης να ακούσουμε από τις ίδιες τις κοινότητες» ανέφερε η κ. Σπέχαρ, μιλώντας σε ειδική τελετή απονομής μεταλλίων σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Είπε, εξάλλου, ότι η ανταπόκριση των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις συστάσεις της πρόσφατης Στρατηγικής Αξιολόγησης της αποστολής, θα ενισχύσει την ικανότητά της να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με τους συνομιλητές της, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινοτήτων, κατά μήκος της νεκρής ζώνης, και θα καταστήσει την αποστολή πιο αποδοτική και αποτελεσματική στην εκπλήρωση της εντολής της.
 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Κριτική της Λευκωσίας στις ίσες αποστάσεις και βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ

Κυπριακό: Κριτική της Λευκωσίας στις ίσες αποστάσεις και βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ

Σε μια χρονική συγκυρία όπου το Κυπριακό επανέρχεται, έστω δειλά, στο διεθνές προσκήνιο, η Λευκωσία στέλνει σαφή μηνύματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας τόσο τη βούλησή της για συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας όσο και την έντονη δυσαρέσκειά της για τη διαχρονική πρακτική τήρησης ίσων αποστάσεων. Οι πρόσφατες Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτέλεσαν την αφορμή για να επαναδιατυπωθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τις πραγματικότητες επί του εδάφους, οι οποίες πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.