ΚΥΠΡΟΣ: Απόσυρση ακατάλληλων ηλεκτρονικών προϊόντων

ΚΥΠΡΟΣ: Απόσυρση ακατάλληλων ηλεκτρονικών προϊόντων

Απόσυρση ακατάλληλων προϊόντων από την κυπριακή αγορά.

To Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι, σε συνεργασία με το Τμήμα Τελωνείων, έχει σταματήσει την εισαγωγή αριθμού ηλεκτροκίνητων πατινιών (γνωστά ως «scooters») και ηλεκτρικά υποβοηθούμενων ποδηλάτων(EPAC bicycles),τα οποία δεν ικανοποιούσαν την Οδηγία των Μηχανημάτων (2006/42/ΕΚ), στην οποία καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας.

Η εισαγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων απαγορεύτηκε και αποτράπηκε η διάθεσή τους στην κυπριακή αγορά.

Η απαγόρευση αφορούσε τα ηλεκτροκίνητα πατίνια και τα ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα,τα οποία:

(α) δεν μπορούν να εγγραφούν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν αριθμούς εγγραφής ως μηχανοκίνητα οχήματα και

(β) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τα Παιχνίδια, δηλαδή δεν προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά κάτω των 14 ετών.
Το κοινό πληροφορείται ότι, τα ηλεκτροκίνητα πατίνια (γνωστά ως «scooters») και τα ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα (EPAC Bicycles),θεωρούνται μηχανήματα κατά την έννοια της Οδηγίας των Μηχανημάτων. Κατά συνέπεια πρέπει να ικανοποιούνται οι βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας της Οδηγίας 2006/42/ΕΚ και

(γ) να φέρουν σήμανση CE και τις λοιπές επισημάνσεις που προβλέπονται στην Οδηγία, (β) να συνοδεύονται από Δήλωση Συμμόρφωσης ΕΚ και (γ) να φέρουν οδηγίες χρήσης και συντήρησης στην ελληνική.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνει ότι η ευκολία με την οποία γίνονται πλέον διαδικτυακά ή με άλλο τρόπο αγορές προϊόντων από κατασκευαστές ή άλλους προμηθευτές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή θέση τους ενδιαφερόμενους εισαγωγείς που δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι και θέτουν τέτοια προϊόντα στην κυπριακή αγορά. Τα μη συμμορφούμενα προϊόντα μπορεί να δεσμευθούν, κατακρατηθούν, ή καταστραφούν, ενώ η αρμόδια Αρχή δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στους εν λόγω εισαγωγείς ή/και να λάβει δικαστικά μέτρα εναντίον τους.

Το καταναλωτικό κοινό και οι εισαγωγείς παρακαλούνται όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά τέτοιων προϊόντων που θεωρούνται μηχανήματα και δεν διαθέτουν τα πιο πάνω απαιτούμενα στοιχεία και σημάνσεις. Προτρέπονται να μην προχωρούν σε αγορά εάν δεν διασφαλίζονται όλα τα πιο πάνω. Σε περίπτωση που το κοινό εντοπίζει τέτοια μη συμμορφούμενα προϊόντα στην κυπριακή αγορά καλείται να ενημερώνει σχετικά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405604 ή 22405663.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE