ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Η επόμενη μέρα – Διχασμός, εκροές, αβεβαιότητα

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Η επόμενη μέρα – Διχασμός, εκροές, αβεβαιότητα

Δεν τερμάτισε διόλου την ανησυχία του κόσμου για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, η συζήτηση που διεξήχθη την Παρασκευή (29/6) στη Βουλή.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σε πολιτικό επίπεδο δε αλλά με αναφορές που προκάλεσαν αβεβαιότητα στους καταθέτες, οι βουλευτές τοποθετήθηκαν έντονα δακτυλοδείχνοντας τη μια ή την άλλη πλευρά.

Με αναφορά «εντυπωσιασμού» ξεκίνησε η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, η οποία μίλησε για μέλος της βουλής που έχει σχέση με εταιρεία, η οποία εμπλέκεται στη συμφωνία Ελληνικής-Συνεργατισμού.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για τους εκατοντάδες λογαριασμούς αξιωματούχου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ενώ για οικονομικό έγκλημα μίλησε ο Άντρος Κυπριανού.

Γενικά, ήταν μια μέρα με μεγάλη ένταση, που είχε ως αποτέλεσμα την εκροή 70 εκατομμυρίων –όπως διέδωσε το ΚΥΠΕ το μεσημέρι της Παρασκευής (29/6)- από τη Σ.Κ.Τ.

Μέσα σε όλα αυτά και ενώ οι δηλώσεις του αξιωματούχου της Κεντρικής Τράπεζας για «εκκαθάριση» επαναλήφθηκαν πολλάκις, ο Συνεργατισμός αναμένει την ψήφιση των πέντε νομοσχεδίων και της κρατικής εγγύησης από τη Βουλή.

Πιθανώς, την Παρασκευή (6/7) να γράφουμε για υπερψήφιση, ωστόσο μέχρι εκείνη τη μέρα κανείς δεν γνωρίζει τι θα προκύψει και σε τι κατάσταση θα πωληθεί ο Συνεργατισμός.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Ιούλης φτάνει με άγριες διαθέσεις και ας λέει ο Υπουργός πως «όλα θα πάνε καλά».

Για άλλη μια φορά δε σε τούτο το καημένο νησί, ευθύνες φέρει μόνο ο κανένας, τον οποίο ήδη καταδικάσαμε από το 2013.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.