Υπό τον όρο εκπλήρωσης μεταρρυθμίσεων η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη πΓΔΜ

Υπό τον όρο εκπλήρωσης μεταρρυθμίσεων η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη πΓΔΜ

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε να δώσει στην πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, μόνο όμως υπό τον όρο της εκπλήρωσης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και της θετικής αξιολόγησής τους από την Κομισιόν, αναφέρει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων. 

Αναλυτικά: 

"Ενόψει της προαναφερθείσας προόδου, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας Przino, των προτεραιοτήτων επείγουσας μεταρρύθμισης και της θετικής δυναμικής που δημιούργησε η συμφωνία για το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, το Συμβούλιο συμφωνεί να απαντήσει θετικά στην προαναφερθείσα πρόοδο που σημείωσε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και καθορίζει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019", αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων. 

"Κατά συνέπεια, το Συμβούλιο υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να συνεχίσει να σημειώνει συγκεκριμένη πρόοδο όσον αφορά τις προτεραιότητες επείγουσας μεταρρύθμισης και να επιφέρει περαιτέρω απτά αποτελέσματα καταπολέμηση της διαφθοράς, διατήρηση και εμβάθυνση της τρέχουσας δυναμικής μεταρρύθμισης", σημειώνει, ορίζοντας ουσιαστικά μια σειρά από προϋποθέσεις για την έναρξη. 

"Για το σκοπό αυτό", συνεχίζει το κείμενο, "το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ανωτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και θα αξιολογήσει την πρόοδο βάσει της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν", διευκρινίζει. 

"Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα αποτελέσει αντικείμενο ολοκλήρωσης των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη μέχρι τα τέλη του 2019, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί", διευκρινίζει περαιτέρω. 

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αυτή η αξιολόγηση της προόδου πρέπει να περιλαμβάνει περαιτέρω απτά και σταθερά αποτελέσματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

-  δικαστικές μεταρρυθμίσεις και προληπτικές έρευνες, δίωξη και τελικές καταδίκες σε περιπτώσεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο ·
- μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας ·
- μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό: Ξεκινά η προετοιμασία για την πενταμερή - Τη Δευτέρα στην Κύπρο η Ντι Κάρλο - Σκάλωσε το θέμα των οδοφραγμάτων

Κυπριακό: Ξεκινά η προετοιμασία για την πενταμερή - Τη Δευτέρα στην Κύπρο η Ντι Κάρλο - Σκάλωσε το θέμα των οδοφραγμάτων

Έτοιμη για μια ουσιαστική προεργασία πριν από την άτυπη πενταμερή η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο βρίσκεται η Λευκωσία, η οποία αναμένει στην Κύπρο την άφιξη της Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου. Η κα Ντι Κάρλο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και θα αναχωρήσει από το νησί, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και το Λονδίνο.

BEST OF TOTHEMAONLINE