Έντονη απαρέσκεια για το περιεχόμενο και το ύφος δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως το οργίλο ύφος του Προέδρου δεν πρόκειται να τους φοβίσει για να διαφοροποιήσουν τις προσεγγίσεις στο Κυπριακό.
Έκανε επίσης λόγο για παλινδρομήσεις του Προέδρου ανάμεσα στον εαυτό του και στην ανάγκη να συγκρατήσει το εκλογικό του σώμα.
Μιλώντας στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε πως τέτοιου είδους τοποθετήσεις εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη προκαλούν ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είπε πως όταν γίνονται δηλώσεις από κάποιους υπέρ των δύο κρατών και η Κυβέρνηση δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει ή να σχολιάσει, «και όταν προκαλείσαι (ως Πρόεδρος) να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου και κωφεύεις να τοποθετηθείς καθαρά, όταν δημόσια τοποθετείσαι με τρόπο που παραπέμπει προς την κατεύθυνση δύο χωριστών οντοτήτων στην Κύπρο, τότε δικαιολογημένα, το λιγότερο, προκαλούνται πολλά ερωτηματικά για το ποιες είναι οι πραγματικές σου προθέσεις».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην προσπάθειά του να πείσει για τα επιχειρήματά του, «τα οποία δεν υπάρχουν βέβαια», αλλά και για να σκορπίσει τον φόβο στην κοινή γνώμη, υιοθετεί την ρητορική του ενδιάμεσου χώρου, την οποία «τάχα καταπολεμά». Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην προσπάθεια του να πείσει ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργικότητα της λύσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο Τ/κ Υπουργός να μην στηρίξει τη συνεργασία για το ΦΑ με την Αίγυπτο, και ξεχνά, όπως είπε, ότι υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης των αδιεξόδων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε στη συνέχεια πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέρχεται συνεχώς στο θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, προκαλώντας το ΑΚΕΛ να πει αν θα τα αποδεχόταν. Σημείωσε πως ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα της κατάργησης τους ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο μόνος πολιτικός αρχηγός που τα δέχθηκε και μετά τη λύση στο Κυπριακό ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, κανένας άλλος.
Πρόσθεσε πως σε ολόκληρη τη χθεσινή του ομιλία δεν βρήκε τη δύναμη να υπερασπιστεί τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία για την οποία λέει ότι εργάζεται, σημειώνοντας πως με αυτές τις παλινδρομήσεις το μόνο που πετυχαίνει ο Πρόεδρος είναι να προκαλεί προβλήματα και να σκορπά ανησυχίες και ερωτήματα στην κοινή γνώμη κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί λύση στη βάση της ΔΔΟ.
Ο κ. Κυπριανού αφού επεσήμανε ότι οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν, είπε πως αν πραγματικά θέλουμε λύση δεν πρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και ο ίδιος ο Πρόεδρος να απευθυνθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζοντας του την ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των διαδοχικών του εκθέσεων.
Επίσης θα πρέπει να κινηθεί προς την ηγεσία της τ/κ κοινότητας και με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να προετοιμάσει το έδαφος έτσι ώστε αν επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς. Είναι ακόμη σημαντικό να προετοιμάζεται η κοινωνία και σε ό,τι αφορά την ορθότητα του πλαισίου λύσης αλλά και σε ό,τι αφορά την ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας. «Να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το πλαίσιο είναι δεδομένο και ότι δίχως λύση στο Κυπριακό οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», είπε, προσθέτοντας πως αντί να πράξει αυτό, ο Πρόεδρος «παλινδρομεί, αντιφάσκει και να κινείται μεταξύ των σκοπιμοτήτων του για να συγκρατήσει το εκλογικό του σώμα και του εαυτού του».
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε αρχικά πως η χθεσινή διαδικασία επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει μεγάλη απόσταση να καλύψει μέχρι να καταφέρει να λειτουργήσει δημοκρατικά. Για την επανεκλογή Ερντογάν, είπε πως δεν θα εκφράσει την ελπίδα ο Τούρκος ηγέτης να λειτουργήσει με τρόπο που θα βοηθά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Είναι υποχρέωση μας να αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες, λέμε ότι εμείς νοιαζόμαστε κυρίως για τη λύση στο Κυπριακό, δεν πρέπει να περιμένουμε άλλους, πρέπει να αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες και αν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την Τουρκία τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και ενδεχομένως να καταλήξουμε, αν όχι η Τουρκία θα μείνει εκτεθειμένη. Αυτό είναι το τί ζητούμε από τον κ. Αναστασιάδη να πράξει», κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων - Ξεπέρασαν τα €2 δισ. - Ποιοι ξόδεψαν τα περισσότερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις