ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζ. Αιμιλιανίδου: 17 καταγγελίες για προστασία μητρότητας και εγκυμοσύνης στο Τμήμα Εργασίας

Ζ. Αιμιλιανίδου: 17 καταγγελίες για προστασία μητρότητας και εγκυμοσύνης στο Τμήμα Εργασίας

Το 2017 το Τμήμα Εργασία δέχθηκε 17 καταγγελίες που αφορούν προστασία μητρότητας και εγκυμοσύνης.

Το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το καθ’ ύλη αρμόδιο Τμήμα για τη διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν την προστασία της μητρότητας και της εγκυμοσύνης, το 2017 δέχτηκε 17 καταγγελίες και οι τρεις από αυτές βρίσκονται σε στάδιο διαδικασίας ποινικής δίωξης εναντίον του εργοδότη από το Τμήμα Εργασίας, είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό της στο φόρουμ που διοργανώνει η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων για την προστασία της Μητρότητας, τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, η κα. Αιμιλιανίδου, στο χαιρετισμό της αναφέρει ότι ευελπιστεί ότι τα πορίσματα του φόρουμ θα βοηθήσουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης με την καταγραφή πιθανών αδυναμιών της νομοθεσίας ή της διαδικασίας που ακολουθείται είτε στη διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών είτε στη διαδικασία πληρωμής επιδομάτων σχετικών με τη μητρότητα.

Σημειώνει ότι πολλές από τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν από το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών και δημιούργησαν κυπριακή νομολογία αφορούν περιπτώσεις στις οποίες παρασχέθηκε ανεξάρτητη νομική συνδρομή από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων.

«Τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η κυπριακή νομολογία αποτελούν καθοριστικό νομικό εργαλείο στην εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν διακρίσεις λόγω μητρότητας ή εγκυμοσύνης. Πολλές έρευνες καταδεικνύουν, ότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας. Οι διακρίσεις αφορούν είτε το στάδιο πριν την πρόσληψη με τη μη πρόσληψη τους όταν ενημερωθεί ο εργοδότης για την εγκυμοσύνη, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με απόλυση ή αλλαγή των όρων εργοδότησης ή στο στάδιο ανανέωσης συμβολαίων λόγω της εγκυμοσύνης. Διακρίσεις, παρουσιάζονται επίσης στη διαδικασία επανόδου των γυναικών στην εργασία τους μετά από τη λήξη της άδειας μητρότητας», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι μόνο μία στις επτά γυναίκες καταγγέλλει τη διάκριση.

«Ως σημαντικότερο λόγο για τη μη υποβολή καταγγελίας στον εργοδότη τους, στη συνδικαλιστική τους οργάνωση ή αλλού, αναφέρεται ότι πιστεύουν ότι δεν θα έχει «κανένα αποτέλεσμα». Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζει ως καίριας σημασίας την προστασία της μητρότητας.

Αρκετές τροποποιήσεις έχουν επέλθει στην υφιστάμενη νομοθεσία πρόσφατα, με την κάλυψη της παρένθετης μητέρας, αλλά και με την εισαγωγή νέων νομοθεσιών, όπως η άδεια πατρότητας σε μια προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την κατάσταση προς όφελος των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών», συμπληρώνει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των γενικότερων αρμοδιοτήτων του για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εργασιακά θέματα, τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και προς τον εργοδοτικό κόσμο, παρέχει συνεχή πληροφόρηση προς το κοινό για όλες τις πτυχές της νομοθεσίας που διέπουν τα θέματα αυτά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γίνονται και μεσολαβητικές παρεμβάσεις προς εργοδότες.

«Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, που αποτελεί μέρος του Υπουργείου, δραστηριοποιείται έντονα με την παροχή συμβουλών σε εργοδότες και εργαζόμενους/ες, διεξαγωγή μελετών, διαφώτιση οργανισμών μέσω σεμιναρίων, ενημέρωση του κοινού κ.ά. Στο πλαίσιο του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την ισότητα των δύο φύλων, πολλές επιχειρήσεις/οργανισμοί έχουν μέχρι σήμερα πιστοποιηθεί για την εφαρμογή ευνοϊκότερων ρυθμίσεων από αυτές που προνοούν οι υφιστάμενες νομοθεσίες ισότητας των φύλων στην απασχόληση», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ως απολύτως συνδεδεμένες με το φύλο, η εγκυμοσύνη και η μητρότητα, εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στην εργασιακή ζωή των γυναικών.

«Η αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικής, και όχι ως προσωπικής υπόθεσης, θα μπορέσει σταδιακά να αλλάξει τα έμφυλα στερεότυπα που συνδέονται με αυτήν», καταλήγει η Υπουργός Εργασίας, στο χαιρετισμό της.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top