Η Κύπρος μπορεί να εισχωρήσει στον πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας και να πρωτοπορήσει, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.
Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη δημιουργίας ενός Δικτύου για την Καινοτομία και την Έξυπνη Ανάπτυξη, ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ο συγκερασμός δηλαδή του ψηφιακού με τον φυσικό και βιολογικό κόσμο.
Μιλώντας το πρωί κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες Δράσεις», στο αίθριο της Βουλής, ο κ. Συλλούρης παρατήρησε ότι δυστυχώς, η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ψηφιακή ωριμότητα.
Ανέφερε ωστόσο ότι η χώρα μπορεί να εισχωρήσει στον πυρήνα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς διαθέτει πλούσια αποθέματα τεχνογνωσίας, επιστημοσύνης, αποφασιστικότητας και εργατικότητας, που την καθιστούν ικανή όχι μόνο να εκσυγχρονιστεί, για να συμβαδίσει με τη νέα έξυπνη εποχή, αλλά και να πρωτοπορήσει.
«Το μικρό μέγεθος της χώρας μας δεν αποτελεί τροχοπέδη. Αντιθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού προσφέρει εύκολη και γρήγορη διάχυση της πληροφορίας και απρόσκοπτη μεταλαμπάδευση του σκοπού και του γενικότερου οράματος» σημείωσε.
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ακόμη ότι αποτελεί χρέος των πολιτικών και ειδικότερα της Βουλής των Αντιπροσώπων να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για όλες τις νέες εξελίξεις, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, που διαμορφώνουν το όραμά για τη νέα εποχή.
Ο απώτερος μας στόχος, συνέχισε, είναι η δημιουργία ενός Δικτύου για την Καινοτομία και την Έξυπνη Ανάπτυξη. Σε αυτό είπε ότι θα κληθούν να συμμετέχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου, αλλά και ακαδημαϊκοί και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο επιχειρηματικός και συνδικαλιστικός κόσμος, αρμόδιοι φορείς και οργανώσεις και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, την οικονομία, την εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση, τα συστήματα παραγωγής και διακυβέρνησης, την πολιτικοκοινωνική τάξη πραγμάτων.
«Μέσα στην επόμενη δεκαετία νέες δυνατότητες, που μέχρι χθες παρουσιάζονταν σε ταινίες και συγγράμματα επιστημονικής φαντασίας ή σε εξειδικευμένα επιστημονικά συνέδρια, θα αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας», είπε και έφερε, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, τις έξυπνες πόλεις και τις εφαρμογές αυτόματης μετάφρασης κειμένου.
Ανέφερε παράλληλα ότι οι εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας δημιουργούν ευκαιρίες, ταυτόχρονα όμως εμπεριέχουν και κινδύνους και αρνητικές παρενέργειες, ιδιαίτερα στο πεδίο της απασχόλησης, της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, της προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Όπως είπε, τα όποια μειονεκτήματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με σωστή και συνεχή πληροφόρηση, ορθολογιστικό και ορθά αναπροσαρμοζόμενο σχεδιασμό της όποιας ψηφιακής στρατηγικής και με προληπτικές δράσεις και κανονιστικές ρυθμίσεις.
Στη βάση αυτή, συνέχισε, το δίλημμα «νέες τεχνολογίες ή θέσεις εργασίας» αποτελεί ουσιαστικά ψευδοδίλημμα, αφού με μικρότερο χρόνο εργασίας και δικαιότερη κατανομή του πλούτου δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, η Κύπρος μπορεί να μπει στην καρδιά της ψηφιακής παγκόσμιας οικονομίας, αν μεταξύ άλλων, ενδυναμώσει ψηφιακά τους ανταγωνιστικούς της τομείς, όπως ο τουρισμός, και τους συνδυάσει με άλλους όχι τόσο ανταγωνιστικούς, όπως η υγεία και η παιδεία και αν επενδύσει σε καινοτόμες ιδέες και καινούργια προϊόντα.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης των Ανοικτών Δεδομένων, τη δημιουργία κέντρου εφαρμογών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και την υιοθέτηση των δικτύων νέας γενιάς (5G), που προσφέρουν τις απαραίτητες υψηλές ταχύτητες.
Πριν από την έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Συλλούρης είχε μια συνομιλία με το ρομπότ NICKY του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, το οποίο του ζήτησε να ψηφιστεί η νομοθεσία για τα ρομπότ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΒΟΥΛΗ: Η μοναδική επίσκεψη στον Δημήτρη Συλλούρη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Η μεγάλη ιδέα για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος είναι να μπει στην πρωτοπορία των εξελίξεων, ανέφερε από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στην ομιλία της η πρώην Επίτροπος της ΕΕ και πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στα μνημόνια, τα οποία όπως είπε, ήταν σχέδια μεταρρυθμίσεων με στόχο να προετοιμάσουν την οικονομία και τη διοίκηση με βάση τις απαιτήσεις της νέας εποχής. Τα μνημόνια, συνέχισε, δεν μπορεί να είναι ούτε το όραμα, ούτε το σχέδιο που θα εμπνεύσει έναν λαό για να επιτύχει έναν στόχο.
«Υπάρχει η ανάγκη μιας μεγάλης ιδέας, η οποία για μια μικρή χώρα δεν μπορεί παρά να είναι να μπει στην πρωτοπορία αυτής της νέας εποχής που έρχεται» είπε η κ. Διαμαντοπούλου.
Κάποτε, συνέχισε, η μεγάλη ιδέα είχε σχέση με εδαφικές κατακτήσεις. «Τώρα η μεγάλη ιδέα πρέπει να έχει σχέση με τις κατακτήσεις του μυαλού», είπε.
Ανέφερε παράλληλα ότι η Κύπρος είναι μια χώρα μικρή στο μέγεθος της, αλλά με τόσο εντυπωσιακό ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Η κ. Διαμαντοπούλου είπε εξάλλου ότι στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει μια συνολική προσέγγιση και σχεδιασμό για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, μεταξύ αυτών η Γαλλία. Ανέφερε ωστόσο ότι σε επίπεδο κοινοβουλίων δεν υπήρξαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και συνεχάρη τη Βουλή των Αντιπροσώπων για αυτό.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου οι επερχόμενες αλλαγές έχουν καθοριστική επίδραση στις ζωές των ανθρώπων, από τις φάρμες της Νέας Ζηλανδίας και τα ρομπότ-φροντιστές που κρατούν παρέα σε ηλικιωμένους στη Σουηδία, αλλά και τις επιπτώσεις στην ιατρική και στο εμπόριο. Ανέφερε ωστόσο ότι δημιουργούνται ταυτόχρονα ζητήματα, κυρίως με την απώλεια θέσεων εργασίας, τα οποία πρέπει να επιλυθούν.
Για τα χαρακτηριστικά της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (μετά την επανάσταση του ατμού, του ηλεκτρισμού και την ψηφιακή επανάσταση), η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι οι εξελίξεις είναι δέκα φορές πιο γρήγορες και τα αποτελέσματα της είναι μέχρι και 300 φορές μεγαλύτερα από το παρελθόν.
Μια χώρα συνέχισε, μπορεί να κάνει το άλμα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ακόμη και αν δεν είχε επιτυχία στις προηγούμενες. «Μια χώρα της Αφρικής θα μπορούσε να μπει στην πρώτη γραμμή, γιατί δεν χρειάζονται οι υποδομές» που απαιτούνταν παλιότερα, είπε.
Η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ανέφερε εξάλλου ότι το όπλο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι η εκπαίδευση, ένας τομέας όπου πρέπει να γίνουν οι περισσότερες αλλαγές.
Μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των ανθρώπινων δεξιοτήτων, παράλληλα με την τεχνολογική επιμόρφωση. «Η βάση της παιδείας πρέπει να είναι η τεχνολογία, που είναι το εργαλείο» ωστόσο «είναι οι ουμανιστικές επιστήμες, οι οποίες πρέπει να δώσουν στον άνθρωπο αυτή τη δυνατότητα υπεροχής έναντι των μηχανημάτων» είπε.
Όπως πρέπει να μπει μάθημα για προγραμματισμό στην Α’ δημοτικού – ήδη στη Σιγκαπούρη ξεκίνησε – έτσι πρέπει να βάλουμε και μάθημα για τον Αριστοτέλη, σημείωσε.
Η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος για Θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της ΕΕ σε οπτικογραφημένο μήνυμά της που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανέφερε ότι στόχος της Κομισιόν είναι να υπάρχει ένας κόμβος για την καινοτομία σε κάθε περιοχή της Ευρώπης, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κύπρος δραστηριοποιείται στο κομμάτι αυτό.
Ξέρουμε ότι το μέλλον μας είναι ψηφιακό και η τεχνολογία είναι η κινητήρια δύναμη της καινοτομίας, είπε, ανέφερε ωστόσο ότι απέχουμε ακόμη από τον στόχο. Μόλις μία στις πέντε εταιρείες στην Ευρώπη κάνουν χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο έπακρο, σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Αναφέρθηκε τέλος στην τεχνολογία blockchain για τις ψηφιακές συναλλαγές, λέγοντας ότι ο τομέας αυτός αποτελεί μια ευκαιρία για την Ευρώπη να πρωτοπορήσει, στη βάση των νομικών κανόνων και των αρχών της.
Το σημερινό συνέδριο είναι συνέχεια του πρώτου συνεδρίου για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση που διοργάνωσε πέρυσι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με εξειδικευμένα πάνελ για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, την υγεία και την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις