Με 30 ψήφους υπέρ, με 15 ψήφους (ΔΗΣΥ) εναντίον και μία αποχή (Γιώργος Λιλλήκας), ψηφίστηκε σε νόμο η πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας, όταν βουλευτής προ της αναλήψεως των καθηκόντων του αποβιώσει ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Κοκορομαχίες στη Βουλή: «Κάτσε κάτω κύριε Κυπριανού- «Κουτοπονηριές και εμπαιγμός...»
Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι οι πρόνοιες του νόμου θα εφαρμοστούν και αναφορικά με βουλευτική έδρα η οποία υπήρξε ή είναι κενή κατά ή μετά την ημερομηνία διενέργειας της εκλογής της 22ας Μαΐου 2016.
Για τη συζήτηση της πρότασης νόμου, η Ολομέλεια της Βουλής συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία.
Την πρόταση νόμου κατέθεσαν ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Κινήματος Αλληλεγγύης και ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών.
Τα κόμματα που υπερψήφισαν την πρόταση νόμου επέρριψαν ευθύνη στην Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και τον ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι ολιγώρησαν στο να δώσουν λύση στο πολιτειακό ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση του εκλογοδικείου και παρά τις περί αυτού τοποθετήσεις δεν προχώρησαν σε προκήρυξη αναπληρωματικής εκλογής.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει το νόμο και να αφήσει το Δικαστήριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του.
Πρόταση Σιζόπουλου για τροποποίηση του Συντάγματος
Πριν την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απευθύνθηκε προς το σώμα κάνοντας ύστατη έκκληση όπως λυθεί το ζήτημα με τροποποίηση του Συντάγματος αναφέροντας ότι είναι έτοιμος να καταθέσει πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος ως είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να διατηρεί τις θέσεις του ως εκ τούτου θα καταψήφιζε τροποποίηση του Συντάγματος.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η εισήγηση Σιζόπουλου είναι η ορθότερη οδός, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να ψηφίσει τόσο τροποποίηση του Συντάγματος, όσο και την πρόταση νόμου. «Η Βουλή έχει εξουσία να ψηφίζει νόμους όταν δεν υπάρχει ρητή απαγορευτική διάταξη στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, ανέφερε πως θα ήταν καταλληλότερο να ψηφίσουν τροποποίηση του Συντάγματος, και την πρόταση νόμου και αφού δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του Συντάγματος το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου, πρόσθεσε.
Περαιτέρω ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί την πλειοψηφία της Βουλής και τη διακηρυγμένη θέση του για συναίνεση.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης παρατήρησε ότι όσοι παρεμποδίζουν με νομικισμούς την τροποποίηση του Συντάγματος διαπράττουν ιστορικό πολιτικό λάθος και θα το βρουν μπροστά τους.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως η τροποποίηση του Συντάγματος είναι το όλο και η πρόταση νόμου είναι κάτι. Πρόσθεσε πως αφού υπό τις περιστάσεις δεν μπορούμε να επιτύχουμε το όλο, περιοριζόμαστε στο κάτι.
Ενόψει του γεγονότος ότι η τροποποίηση του Συντάγματος απαιτεί θετική ψήφο από τα 2/3 τα μελών της Βουλής, η οποία δεν εξασφαλιζόταν χωρίς ψήφους και από τον ΔΗΣΥ, αυτή δεν κατατέθηκε.
‘Ενταση αναφορικά με τη σειρά ομιλητών
Για τη συζήτηση της πρότασης νόμου ετοιμάστηκε κατάλογος ομιλητών με χρόνους ωστόσο αυτός δεν τηρήθηκε καθώς η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου που ήταν στον κατάλογο ομιλητών πρώτη, δήλωσε ότι δεν θέλει να μιλήσει και ο κ. Γιωργάλλας ως εκ των εισηγητών ζήτησε να μιλήσει πρώτος.
Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ο ίδιος ως ομιλητής του κόμματος του θέλει να είναι ο τελευταίος ομιλητής. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού ζήτησαν όπως πρωτολογήσει ο κ. Νεοφύτου και ακολούθως να μιλήσουν οι ίδιοι και να μείνει τελευταίος ο κ. Νεοφύτου να δευτερολογήσει.
Όταν ο κ. Νεοφύτου πήρε το λόγο να πρωτολογήσει ανέφερε λακωνικά «ακούσαμε `δεν έχουμε μεταπεισθεί και ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει`".
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε πως η στάση του κ. Νεοφύτου είναι εμπαιγμός τους σώματος και κουτοπονηριές και ζήτησε από το προεδρείο να διαφυλάξει το κύρος του σώματος.
Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε, «γιατί αυτή η ένταση; «Τα είπαμε δεκάδες φορές. Ούτε να πρωτολογήσω, ούτε να δευτερολογήσω θέλω», συμπλήρωσε.
Τοποθετήσεις κατά τη συζήτηση
Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ρυθμίσουμε ένα πολιτειακό και θεσμικό ζήτημα, το οποίο δημιουργήθηκε από κενό που υπάρχει στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.
Πρόσθεσε πως κάποιοι από μικροπαραταξιακο συμφέρον, για να αυξήσουν τις έδρες τους ή να διορθώσουν εσωκομματικές τους αστοχίες, αρνούνται να συμβάλουν ώστε να καλυφθεί το κενό.
Είπε ακόμα πως η απόφαση της κ. Θεοχάρους να παραμείνει στην Ευρωβουλή και να μην καταλάβει την έδρα ήταν απόφαση των συλλογικών οργάνων της Αλληλεγγύης. Ακόμα και αν αυτό μας κοστίζει υποστηρίζουμε ότι η παρουσία της στην Ευρωβουλή είναι χρήσιμη και προς το συμφέρον της Κύπρου, πρόσθεσε κάνοντας λόγο για οργανωμένη προσπάθεια να καταρρακώσουν την ηθική υπόσταση της Ελένης Θεοχάρους.
Αφού παρατήρησε ότι στο `σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί`, είπε ότι συμπληρώνονται 45 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία για την πλήρωση έδρας και είμαστε ένα κοινοβούλιο με κενή έδρα και επί 45 ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών απουσιάζει.
«Αφού η θέση του κυβερνώντος κόμματος και του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η αναπληρωματική εκλογή, γιατί για 45 ημέρες δεν προκήρυξαν εκλογές», διερωτήθηκε.
Δηλώνοντας περαιτέρω πως να οι απόψεις συγκλίνουν σε ανακατανομή εδρών, «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε», απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην παρασυρθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
«Σας καλούμε να υπογράψετε το νόμο και να αφήσετε τα δικαστήρια να αποφασίσουν», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι η άποψη του κινήματος είναι σαφής, ότι ο λαός έδωσε στο κόμμα της Αλληλεγγύης ένα συγκεκριμένο ποσοστό, στο οποίο αναλογούν 3 έδρες εκ των οποίων μία στη Λεμεσό.
Κάποιοι προσπαθούν με τεχνάσματα να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, πρόσθεσε αναφέροντας ότι για την κατάσταση φέρει ευθύνη η κ. Θεοχάρους που υφάρπαξε την ψήφο των ψηφοφόρων της. Είπε ακόμα ότι ο λαός αναμένει από τους αντιπροσώπους του να λύσουν τα προβλήματα του και όχι να γίνονται συμμέτοχοι σε πολιτικά παιγνίδια.
Ο κ. Περδίκης διατύπωσε τη θέση ότι η μη καταληφθείσα πληρούται όπως και η κενοθείσα,
Διερωτήθηκε περαιτέρω γιατί μια κυβέρνηση με κυβερνών κόμμα που υποστηρίζουν αναπληρωματική εκλογή γιατί δεν προκήρυξαν αναπληρωματική εκλογή.
«Όσοι λυσσιουύ για ακόμα μία έδρα να πάνε σε εκλογές και να προσπαθήσουν να πάρουν την έδρα αφού την λυσσιούν» ανέφερε. Είπε επίσης ότι υπάρχουν πιο πολύ σημαντικά προβλήματα στον κυπριακό λαό, που τον φόρτωσαν με μνημόνια, με νομοθεσίες αφερεγγυότητας και νομοθεσίες εκποιήσεων.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι υπάρχει μια κενή έδρα και μια απόφαση του εκλογοδικείου και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.
Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή είπαν ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και να καθοριστούν αρχές, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις.
Παρατήρησε ότι η Αλληλεγγύη κέρδισε 3 έδρες και 3 έδρες πρέπει να έχει και διερωτήθηκε εάν τα άλλα κόμματα μπορούν να παραβιάζουν την αρχή.
Αφού ανέφερε ότι η πρόταση νόμου θεραπεύει μόνο το ένα σκέλος και για την έδρα της Αλληλεγγύης, πρόσθεσε ότι η προτεινόμενη λύση είναι αναποτελεσματική, καθώς είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, η Κυβέρνηση και ο Έφορος Εκλογών φέρουν ευθύνη. Αφού ανέφερε ότι δεν μπορεί να τηρούν ποντιοπιλατική στάση, πλήττοντας περαιτέρω τους θεσμούς, δήλωσε ότι θα τηρήσει αποχή κατά την ψηφοφορία.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως διαφωνεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. Πρόσθεσε πως η έδρα για την οποία γίνεται η ρύθμιση είναι έδρα που δόθηκε στη δεύτερη κατανομή και από όλη την Κύπρο (υπόλοιπο παγκυπρίως) .
«Ας παραιτηθεί η Βουλή και να πάμε σε πρόωρες εκλογές».
Ο κ. Σιζίπουλος είπε ακόμα πως παρεισφρέουν ζητήματα, όπως αν η έδρα ανήκει στο κόμμα, ή στον Βουλευτή. «Η έδρα ανήκει και στο κόμμα και στον Βουλευτή», πρόσθεσε.
Έκανε επίσης λόγω για αποστασίες, προς κόμματα που πριν διεκδικήσουν εκλογές βρέθηκαν με βουλευτή έλαβαν κρατική χορηγία και κοινοβουλευτική υπόσταση.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση παραγνωρίζει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.
O Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε την άποψη ότι είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής να ρυθμίσει το κενό της νομοθεσίας με νομοθετική πρωτοβουλία αφού δεν ανέλαβε πρωτοβουλία η Κυβέρνηση. Ο Έφορος Εκλογής όφειλε και οφείλει να λύση το συγκεκριμένο ζήτημα. Με αυτό τον τρόπο είπε, τηρείται το Σύνταγμα, πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι το εκλογικό σώμα, αποφάσισε να κατανέμει τις έδρες σε συγκεκριμένα κόμματα και η έδρα είναι της Αλληλεγγύης, συμπλήρωσε.
Ο κ. Λουκαϊδης υπενθύμισε ότι με πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ έγινε τροποποίηση του Συντάγματος και ρυθμίστηκε το θέμα της κενωθείσας έδρα. «Μιλούμε για ανάλογη περίπτωση». Πρόσθεσε.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Βουλή θα έπρεπε να δράσει κάνοντας σεβαστή την απόφαση του εκλογοδικείου και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος δεν θέλει να εξυπηρετήσει το ‘αλφα ή βήτα κόμμα.
«Ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε τροποποίηση του Συντάγματος και νομοθεσία που να ρυθμίζει τη μη καταλειφθείσα έδρα», συνέχισε προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ και ο κ. Λιλλήκας για τους δικούς τους λόγους διαφωνούν με την εισήγηση.
« Η Συμμαχία χωρίς να κατέλθει σε εκλογές απέκτησε Βουλευτή και πήρε χορηγία» συνέχισε και δηλώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να το διορθώσουμε ένα κακό φαινόμενο, όχι όμως για να καλύψουμε σκοπιμότητες της στιγμής.
Ο κ. Λουκαϊδης είπε επίσης ότι η στάση της κ. Θεοχάρους είναι επιλήψιμη, όπως επιλήψιμη είναι και η παραίτηση βουλευτή για να καταλάβει υπουργικό θώκο.
Ανέφερε επίσης ότι το το ΑΚΕΛ παραμένοντας συνεπές θα ψηφίσει απόδοση της έδρας εκεί που την έδωσε ο κυπριακός λαός.
Είπε τέλος ότι θα είναι απαράδεκτη η μη υπογραφή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα παραγνωρίσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, και θα καταστρατηγεί τη συναίνεση που επικαλείται.
ΕΛΑΜ για σκοπιανό
Κατά την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πως θα αναφερθεί στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε όπως αφήσει το θέμα σε άλλη συζήτηση καθώς ήταν εκτός του θέματος που συζητείτο, ώστοσο ο κ. Χρίστου είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση επεκτείνεται και σε άλλα θέματα.
Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα που συνθηκολογεί. «Καταγγέλλουμε την προδοσία» πρόσθεσε λέγοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική».
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις