Νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα τροποποιηθεί το Σύνταγμα έτσι ώστε να καθοριστεί ο μέγιστος αριθμός συνεχόμενων θητειών στο προεδρικό αξίωμα και στο βουλευτικό αξίωμα σε δύο και τρεις, αντίστοιχα, παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
Το νομοσχέδιο, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν έρχεται να ρυθμίσει θέματα που σχετίζονται με τον περιορισμό του δικαιώματος κάποιου να θέσει υποψηφιότητα, αλλά κυρίως ρυθμίζει θέματα που σχετίζονται με την πολιτική λογοδοσία, την αποφυγή κατεστημένων καταστάσεων και τη δυνατότητα κατάχρησης εξουσίας, λόγω συνεχούς παρουσίας κάποιου στο ίδιο αξίωμα, και εξυπηρετεί περισσότερο την πολιτική διαφάνεια στον τόπο.
Ο κ. Νικολάου υπενθύμισε ότι νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον Απρίλιο του 2013 και «καθόριζε τη ρύθμιση της υποβολής υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποτελεί ως κώλυμα το γεγονός ότι το άτομο αυτό έχει υπηρετήσει δύο συνεχόμενες θητείες και τροποποίηση των κριτηρίων υποβολής υποψηφιότητα για το αξίωμα του βουλευτή να αποτελεί κώλυμα το γεγονός ότι ο υποψήφιος βουλευτής έχει υπηρετήσει τρεις συνεχόμενες θητείες».
Η ρύθμιση αυτή, σημείωσε, προβλέπει ότι για την υποβολή οποιασδήποτε υποψηφιότητας για τα αξιώματα αυτά θα πρέπει το υποψήφιο άτομο να μην έχει υπηρετήσει μέχρι το χρόνο της υποβολής της υποψηφιότητας τις συγκεκριμένες θητείες.
Ο κ. Νικολάου είπε πως ο λόγος για τον οποίο καθορίζεται ο αριθμός δύο συνεχόμενων θητειών για to αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τριών θητειών για το αξίωμα του βουλευτή, είναι επειδή η εξουσία που ασκεί ο Πρόεδρος είναι πιο δραστική από εκείνη που παραχωρείται στα μέλη της Βουλής.
Ο Υπουργός έκανε λόγο για ρύθμιση που «θα έχει πρόσθετη αξία καθόσον αφορά την πολιτική ζωή του τόπου».
Είπε ακόμα ότι από πλευράς Επιτροπής Νομικών «φαίνεται ότι υπάρχει θετική προσέγγιση».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, το νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και, όπως έχει διατυπωθεί, έχει κριθεί από τη Νομική Υπηρεσία ως συνταγματικό.
Ο Pρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γεώργιος Γεωργίου δήλωσε απολύτως σύμφωνος με το νομοσχέδιο.
Ανέφερε ωστόσο ότι με αυτό δεν ρυθμίζεται η ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, η οποία, όπως υπέδειξε, γίνεται μέσα από την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.
«Όμως η παρουσία κάποιου για μεγάλο διάστημα σε πολιτικό αξίωμα δημιουργεί κατεστημένο και δυνατότητα κατάχρησης της θέσης του», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, στόχος της Επιτροπής είναι το θέμα πολύ σύντομα να καταλήξει στην Ολομέλεια.
Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, είπε πως η πρόνοια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για διαδοχικές θητείες επιτρέπει σε κάποιον να βρίσκεται σε ένα αξίωμα για δύο θητείες και μετά από μια ανάπαυλα να επανέρχεται για άλλες δύο θητείες, κάτι το οποίο «ουσιαστικά ακυρώνει τη φιλοσοφία της ανανέωσης στην πολιτική ζωή του τόπου».
Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι προσμετρούνται οι θητείες υφιστάμενων βουλευτών ή Προέδρων της Δημοκρατίας, αποκλείοντας ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο υφιστάμενος βουλευτής που διανύει ήδη τη δεύτερη ή τρίτη ή τέταρτη θητεία του να δικαιούται, με βάση τη ρύθμιση, άλλες τρεις θητείες.
Γενικότερα, το ΑΚΕΛ υιοθετεί τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, σημείωσε ο βουλευτής, υπενθυμίζοντας ότι και το ίδιο το κόμμα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία έχει εφαρμόσει αυτή τη διαδικασία του ορίου θητειών. «Επομένως η πρόταση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ χτυπά σε ανοικτή πόρτα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις