ΥΠΕΞ Ιαπωνίας: Θα χρειαστούν δεκαετίες για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση

ΥΠΕΞ Ιαπωνίας: Θα χρειαστούν δεκαετίες για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο θεωρεί ότι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία, παρότι η καταστροφή των πυρηνικών όπλων δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

«Υπάρχουν πολλά βήματα για την αποπυρηνικοποίηση. Η απόλυτη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί δεκαετίες. Ωστόσο, η καταστροφή των πυρηνικών όπλων και ο παροπλισμός των αντίστοιχων πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πολύ χρόνο», δήλωσε ο ιάπωνας ΥΠΕΞ ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK.

Ο Νοτιοκορεάτης προεδρικός σύμβουλος Μουν Γιουνγκ-ιν εξέφρασε παρόμοια άποψη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nikkei, υποστηρίζοντας ότι η διευθέτηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τον παροπλισμό των σχετικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τον Μουν, η Βόρεια Κορέα πιθανόν να ζητήσει πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίησή της.

Ο Τραμπ είπε μετά την υπογραφή του κειμένου με τον Κιμ ότι η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

ΑΠΟ: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Προεργασία, συγκλίσεις και πολιτική βούληση στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες

Κυπριακό: Προεργασία, συγκλίσεις και πολιτική βούληση στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο για τα όσα ανακοινώθηκαν, αλλά κυρίως για το πλαίσιο που επιχειρεί να διαμορφωθεί γύρω από την επανεκκίνηση του Κυπριακού. Σε μια περίοδο παρατεταμένης στασιμότητας, η έμφαση μετατοπίζεται πλέον στην προεργασία, στις συγκλίσεις που έχουν ήδη καταγραφεί και κυρίως, στην πολιτική βούληση των εμπλεκομένων.