Αρνητικά φαίνεται να προσεγγίζει η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων τις προτεινόμενες αλλαγές στο πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, με εξαίρεση το Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος λέει «είναι εύκολο να βγάζεις την ουρά σου απ' έξω», όπως προκύπτει από δηλώσεις εκπροσώπων των κομμάτων.
Οι προτεινόμενες αλλαγές παρουσιάστηκαν σήμερα χωριστά σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και εμπλεκόμενων φορέων (Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών, Σύνδεσμο Τραπεζών και άλλους) από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ΥΠΟΙΚ Ανδρέα Χαραλάμπους και τον επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκο Δημητρίου.
Όλα τα κόμματα παρατήρησαν ότι από την παρουσίαση έλειπε το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το οποίο διαλαμβάνει την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών με την κάλυψη μέρους της δόσης από τον κυβερνητικό κορβανά, καθώς και το ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι εταροβαρείς υπέρ των τραπεζών.
Να σημειωθεί πως η ανάγκη για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ έχει επισημανθεί τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους οίκους αξιολόγησης.
«Πιστεύω και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτες για να επιλύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλά.
Απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσαν τα άλλα κόμματα, ο κ. Κουλλά είπε πως «το εύκολο είναι βγάλεις την ουρά σου απ’ έξω και θα παραμείνει το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει η βραδεία μείωση των ΜΕΔ και ενδεχομένως να τερματιστεί.
«Άρα πιστεύουμε σε ένα συνολικό πακέτο το οποίο θα δίνει και τα κατάλληλα κίνητρα σε όλους και θα είναι το πραγματικό όφελος όλων των πλευρών. Θέλουμε να πάρουμε αποφάσεις που θα σέβονται τους συνεπείς δανειολήπτες, τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες που το κράτος, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, θα πρέπει να τους προστατέψει και να τους βοηθήσει, αποφάσεις που θα είναι προς όφελος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας άρα προς όφελος των καταθετών και ταυτόχρονα αποφάσεις που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας», κατέληξε.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Χάρης Πολυκάρπου εξέφρασε τη λύπη του κόμματος γιατί τρεις μήνες μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό και ενώ ήταν κοινή η διαπίστωση όλων των πολιτικών κομμάτων και δυνάμεων ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να έλθει με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, σήμερα στην ουσία αυτό που είχαμε ενώπιον μας και αυτό που παρουσιάστηκε ένα μέρος αυτού του πλαισίου που αφορούσε κυρίως τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εκποιήσεων.
«Αναμέναμε από την κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, και τουλάχιστον αυτές ήταν οι δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα παρουσίαζαν ενώπιον μας ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, κάτι που δεν είδαμε», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, ο κ. Πολυκάρπου είπε πως «και πάλι έχουμε μια μονοδιάστατη προσέγγιση, επιδιώκουν στην ουσία να διευκολύνουν τη διαδικασία των εκποιήσεων και να δώσουν περισσότερα εργαλεία στις τράπεζες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ουσία με διαδικασίες εξπρές στις εκποιήσεις».
Ο Μαρίνος Γιαλελή, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, είπε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης χρειάζονται ακόμη δουλειά και χαρακτήρισε το προτεινόμενο πλαίσιο ως μονοβαρές, αφού προνοεί την επιτάχυνση των εκποιήσεων, όπως είπε.
«Θα πρέπει να συμπληρωθεί από το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το οποίο δεν είδαμε καθόλου, και θα πρέπει επίσης να συμπληρωθεί με το πλαίσιο αφερεγγυότητας το οποίο εν μέρει υπάρχει, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ ελλιπές και θα πρέπει να βελτιωθεί» κατέληξε.
Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Πολιτών, Κωνσταντίνος Φιλαρέτου, είπε από την πλευρά του πως τρεις μήνες μετά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα παρουσιαζόταν κάτι πιο ουσιαστικό.
«Αντ’ αυτού έχουμε δει βασικές σημειώσεις μερικών νομοσχεδίων τα οποία προτίθεται η κυβέρνηση να συζητήσει και να καταθέσεις τη Βουλή», συμπλήρωσε.
Και ο κ. Φιλαρέτου επεσήμανε την απουσία του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, καθώς και την απουσία της κατηγοριοποίησης των στρατηγικών κακοπληρωτών.
«Αναμένουμε ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει πιο συγκεκριμένα σε αυτά τα βήματα», είπε, προσθέτοντας πως η Συμμαχία θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες τις δικές της προτάσεις.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι «ακούσαμε για ακόμη μια φορά μέτρα τα οποία θα προστατεύουν τα τραπεζικά ιδρύματα ενώ αντίθετα δεν νοιάστηκε κανείς για τους απλούς πολίτες».
«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι εκποιήσεις θα φέρουν πολλά κοινωνικά προβλήματα», είπε και υπενθύμισε ότι κατέθεσαν προτάσεις κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο πριν τρεις μήνες.
Εξάλλου, ο Κώστας Μελάς εκ μέρους του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών είπε πως ναι μεν πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του μέσω ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, αλλά η προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
«Υπάρχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως η πρόσβαση στο δικαστήριο που η οποιαδήποτε απόπειρα επηρεασμού αυτού του δικαιώματος θα προσκρούσουν σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διατάξεις που προστατεύουν αυτό το δικαίωμα», είπε.
Σημείωσε ακόμη πως σκοπός των αλλαγών είναι να κυνηγηθούν οι φερόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, για να προσθέσει ωστόσο πως οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα επηρεάσουν όλους τους δανειολήπτες, περιλαμβανομένων και των ευάλωτων δανειοληπτών.
Πρέπει να υπάρξει πρόνοια να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες και υπάρχει τρόπος, κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκποιήσεις με ένα «κλικ» - Προτάσεις Υπουργείου Οικονομικών στα κόμματα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Οι αργίες του 2025: Πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο - Πότε πέφτουν
• Αυτές είναι οι νέες υποσχόμενες σειρές και ταινίες στο Netflix - Δείτε trailers
• Τι είναι το κέρμα των... 7 ευρώ που έγινε viral - Δείτε φωτογραφία
• Πασίγνωστη Κύπρια ηθοποίος ανακοίνωσε με ένα πρωτότυπο τρόπο την εγκυμοσύνη της - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις