ΣΕΚ: Φθίνει η παραγωγικότητα, κατηφορίζει η ανταγωνιστικότητα

ΣΕΚ: Φθίνει η παραγωγικότητα, κατηφορίζει η ανταγωνιστικότητα

Το κατρακύλισμα της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας οφείλεται, ανάμεσα σ’ άλλα, και στο ότι η βελτίωση της παραγωγικότητας εδώ και χρόνια βρίσκεται στα αζήτητα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΣΕΚ.

Διαχρονικά, σημειώνει η συντεχνία, το πολιτικό σύστημα δεν ασχολείται καθόλου με την παραγωγικότητα, η οποία μόνιμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και δεν συγκρίνεται ευνοϊκά με τους ευρωπαϊκούς δείκτες.
 
«Ούτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ούτε οι εργοδότες επέδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να εκπονήσουν πολιτικές και προγράμματα για τη βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας», σύμφωνα με τη συντεχνία.
 
Η ΣΕΚ υποστηρίζει πως η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί κυρίως μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία η συντεχνία θεωρεί ως την αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας, λόγω του ότι βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.
 
«Δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή, (γιατί κάποιες φορές το θέμα έφθασε και κοντά της), ούτε και οι εργοδότες επέδειξαν την πρέπουσα ευαισθησία για τη χαμηλή παραγωγικότητα. Οι τελευταίοι μάλιστα αποδεικνύουν καθημερινά πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η μείωση των μισθών και η αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών τους», προσθέτει.
 
Όσον αφορά την παραγωγικότητα, αναφέρει πως «με διάφορα προσχήματα και ψεύτικες αιτιάσεις και δικαιολογίες, την άφησαν στα αζήτητα και κάθε φορά που οι δείκτες κάνουν βουτιά, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βλέπει εξελίξεις, αλλά η Νέα Υόρκη, ακόμη ψάχνει την τριμερή

Με το βλέμμα στραμμένο στις «θετικές εξελίξεις» στο Κυπριακό, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, την ώρα όμως που το διπλωματικό σκηνικό παραμένει ρευστό και κανένα από τα κρίσιμα επόμενα βήματα, δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί δεδομένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίζεται να διακρίνει κινητικότητα στο παρασκήνιο και να επενδύει στο προσωπικό ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί ούτε καν η πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης των δύο πλευρών, με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

BEST OF TOTHEMAONLINE