Την ανησυχία τους για το μέλλον της Κύπρου, εξέφρασαν στην Σπέχαρ διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της Κύπρου και το ενδεχόμενο να οδεύει προς διχοτόμηση εκφράζουν δέκα μη κυβερνητικές οργανώσεις και από τις δύο κοινότητες σε κοινή δήλωσή τους, την οποία παρέδωσαν στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
«Εμείς οι πιο κάτω αναγραφόμενες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχες για το μέλλον της Κύπρου», αναφέρεται, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.
«Το νησί οδεύει προς την διχοτόμηση και η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή», προστίθεται. «Είναι ώρα για γενναίες κινήσεις από όλου τους εμπλεκόμενους», σημειώνεται.
Αναφέρεται ότι «αποδεχόμαστε ότι το μέλλον της Κύπρου είναι στα χέρια των Κυπρίων.
«Σημειώνουμε επίσης ότι ζούμε σε ένα νησί με μια μακρά ιστορία σε μια ανήσυχη περιοχή και είναι καθήκον και προς το συμφέρον του ΟΗΕ να υποστηρίξει ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις», προστίθεται.
Ως εκ τούτου, συμπληρώνεται, «οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αργότερα αυτό τον μήνα θα είναι κρίσιμης και αποφασιστικής σημασίας».
«Καλούμε τον ΟΗΕ να λάβει σταθερή θέση ως προς την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και στο τραπέζι και επί του εδάφους», αναφέρεται.
Όταν, προστίθεται, «οι πλευρές μπορούν να ενεργούν χωρίς τιμωρία, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μετατρέψει τον ΟΗΕ ως μέρος του προβλήματος».
«Τώρα είναι η ώρα για τον ΟΗΕ να πάρει θέση πρώτα απ’ όλα διευκρινίζοντας τι περιέχει το Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο παρουσιάστηκε στις πλευρές τις 30 Ιουνίου – και να καλέσει (τις πλευρές) σε στρατηγική συμφωνία πριν το τέλος του 2018», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Εκφράζεται η θέση ότι «μόνο δια μέσω μιας γενναίας στάσης από τη διεθνή κοινότητα μπορούν οι υποστηρικτές μιας διευθέτησης να υποστηρίξουν ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα χωρίς να καταπατηθούν από την ρητορική που εκφράζεται από κάθε πλευρά».
Ζητείται επίσης η διευκρίνιση από πλευράς του ΟΗΕ σε ότι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια από τους δύο ηγέτες και το γεγονός ότι σε ότι αφορά την διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων, τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων δεν έχουν εφαρμοστεί.
«Το μόνο που πετυχαίνει ο καταμερισμός ίσου μεριδίου ευθύνης στις δύο πλευρές είναι ο ΟΗΕ να υποβοηθάει στην αποφυγή των ΜΟΕ», αναφέρεται.
Προτείνεται επίσης σειρά ΜΟΕ που θα κάνουν την διαφορά, όπως την έναρξη άμεσα συζήτησης για ένα κοινό μέλλον, την ενθάρρυνση της συνεργασίας, την εκπαίδευση μαθητών στις δύο γλώσσες της χώρας, να οριστεί η αρμόδια δικοινοτική επιτροπή να αφαιρέσει όλα τα εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία στα σχολικά βιβλία, την διάνοιξη και των οδοφραγμάτων της Λουριτζίνας και της Πύλης Αμμοχώστου και της άρσης όλων των εμποδίων για προετοιμασία της Τ/κ κοινότητας να υιοθετήσει το ενωσιακό κετημένο.
Η κοινή δήλωση υπογράφεται από τις οργανώσεις Αμμόχωστος η Πόλη μας, το CCMC (Cyprus Community Media Centre), το Famagusta Ecocity Project, το Feminist Atölye (Feminist Atelier FEMA) , το MAGEM (Mağusa Gençlik Merkezi – Famagusta Youth Centre), το Mağusa inisiyatifi (Famagusta Initiative), το KTGB (Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği – Turkish Cypriot Journalists’ Union), η ΚΙΣΑ (Κίνηση για την Ισότητα, την Στήριξη και τον Αντιρατσισμό), Συμφιλίωση και το UniteCyprusNow (UCN).
Εξάλλου, την ανησυχία της για τη στασιμότητα των δικοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο εξέφρασε αντιπροσωπεία της Δικοινοτικής Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος σε συνάντηση που είχε με την κ. Σπέχαρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση η Πρωτοβουλία εξέφρασε την παράκλησή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να πράξει ότι του είναι δυνατό για μια νέα πρωτοβουλία για να φέρει πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών τις δύο πλευρές, με κύριο στόχο να επανενωθεί η Κύπρος σε μια Δικοινοτική, διαπεριφερειακή Ομοσπονδία.
Επίσης στη συζήτηση υπογραμμίστηκε ότι η «επιλογή» «λύσης δύο κρατών» απορρίπτεται ως μια «μη λύση» αφού αυτή θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, αναφέρεται.
Στο μήνυμα προς την κ. Σπέχαρ, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με τις εξελίξεις και να υπογραμμίσει την ανάγκη για άμεσα βήματα για να επιτευχθεί το σπάσιμο του αδιεξόδου.
Επίσης σημειώνει πως η κοινωνία των πολιτών και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής εκτιμώντας την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα και τους κινδύνους που εμπεριέχει, και θα ήθελε να κάνει έκκληση προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να εμπλακεί σε νέα πρωτοβουλία.
"Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος απευθύνει έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες να διατηρήσει τη δέσμευση του συνεχίζοντας να εργάζεται για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που αποτελεί υποστήριξη της επιθυμίας της πλειονότητας των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για μια Δικοινοτική Διαπεριφερειακή Ομόσπονδη, Επανενωμένη Κύπρο", προστίθεται.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις